Путовање од 10.000 миља: Припремите се да уживате у вожњи

Моја супруга и ја планирамо пут од обале до обале, који се дешава једном у животу, од 10.000 миља.

Сан је епско путовање путевима којима се мање путује, али стварност је пажљиво планирање да смањимо стрес, спречимо незгоде и потрошимо новац тамо где је важно и уштедимо тамо где није. Чинећи то, открили смо неке велике ресурсе и донели неке тешке одлуке.

Имати план не значи да нема изненађења. Заиста, поента су изненађења.

„Путовања су по природи непредвидљива — ствари као што су лоше време, саобраћај, затворени путеви, проблеми са возилима ... могу да ти се пришуњају“, каже Сана Боман, главни уредник сајта за планирање путовања Роадтрипперс. Она препоручује да оставите само мало простора за импровизацију. Заобилазни пут, каже она, „често је погодан за неочекиванија искуства и авантуре.”

Дакле, ако су вас блокаде или рад од куће учинили немирним, ево како да истражите нашу невероватну земљу аутомобилом.

Избор вашег возила

Овај део ми је одговарао јер волим да купујем аутомобиле и маштам шта да набавим. Ево основних опција за путнике.

Куповина или изнајмљивање комбија. Ово возило је често избор за пензионере попут нас. На крају, искључио сам то из три разлога:

  1. Не желим баш да идем да лутам по земљи у возилу које вришти „путник!”

  2. После дана у комбију, сумњам да ћу и ја желети да спавам тамо.

  3. Слаба потрошња горива.

Повлачење приколице. На располагању је много слатких малих приколица и поп-уп кампера. Али да ли заиста желим да се возим кроз центар Чикага вукући приколицу?

Изнајмљивање аутомобила. Изнајмљени аутомобил са неограниченим километрима би обично био одличан начин да држите километре од свог свакодневног возача. Али пошто су цене изнајмљених аутомобила сада порасле, било је лако искључити.

Узимајући ауто на прилазу. На крају сам схватио да већ имам савршен аутомобил за путовање: Волксваген Јетта СпортВаген ТДИ из 2014. Има довољно простора, неупадљив је и забаван за вожњу и добија 40 мпг.

Припрема вашег аутомобила

„Са новим аутомобилом вероватно нећете имати проблема“, каже Давид Рицх, технички директор за ЦарМД, који пружа информације и производе за дијагностиковање проблема са аутомобилом. Али за старије аутомобиле препоручује се преглед пре путовања.

Пре него што кренете:

  • Урадите било какво предстојеће одржавање унапред, каже Рич. Ова услуга може укључивати замену свјећица, провјеру појасева и цријева на пукотине, измјену уља и филтера и преглед кочница. Ако је лампица на контролној табли укључена, користите читач кодова да бисте дијагностиковали проблем; АутоЗоне и многе друге продавнице ауто делова ће вам омогућити да бесплатно позајмите алат за скенирање.

  • Проверите дубину газећег слоја и притисак у гумама (и не заборавите резервни, ако га имате). Размислите о томе да донесете лименку заптивача за гуме која може привремено да затвори цурење док не дођете до сервисне станице.

  • Потражите датум на врху батерије да бисте утврдили њену старост. Батерије трају само око три године, каже Рич. Или доведите свој аутомобил у продавницу аутомобила ради бесплатне дијагнозе батерије и система за пуњење.

  • Уверите се да имате одговарајуће гуме, расхладну течност и течност за брисаче да бисте издржали ниске температуре. Ако се очекује снег, размислите о томе да понесете ланце за гуме.

  • Пријавите се за план помоћи на путу тако што ћете се придружити ААА (разликује се, али око 65 долара годишње) или проверите да ли ваш план осигурања или кредитна картица укључује помоћ на путу.

Коришћење апликација и мапа

Сада је време за забавне ствари: где ићи и шта видети. Посетио сам нашу локалну канцеларију ААА и вратио се са гомилом карата. Али која скривена блага леже на путу?

ААА-ова услуга ТрипТик се преселила на мрежу; бесплатно је и омогућава вам да пронађете и додате паузе за оброк, хотел и одмор на руту коју одаберете, многи са попустима за чланове ААА.

Роадтрипперс, такође бесплатни, планирају вашу руту на сличан начин, али нуде веће прилагођавање, проналажење станица које одговарају вашим интересовањима и давање предлога других путника за занимљиве обиласке.

Гугл мапе су одличан начин да брзо проверите саобраћај, пронађете ресторане који одговарају вашем укусу, па чак и да проверите да ли у областима има информација о ЦОВИД-19, каже портпарол Гугла Медисон Гувеја.

Док планирате своје путовање, размислите о томе колико далеко ћете се осећати угодно у вожњи у једном дану. „Дефинитивно је могуће возити 500 миља или више у једном дану – али то вам можда неће дати довољно времена да видите и урадите много тога на путу“, каже Боман. „Лично сматрам да било где између 200 и 350 миља“ и даље има времена за оброке, бензин, атракције и фотографије.

Све састављање

Можете да сачувате своје планове путовања у апликацији као што је Гоогле Мапс или Роадтрипперс. Али ми стављамо наше информације у табелу под овим насловима:

Датуми доласка. Ова временска линија је посебно важна ако боравите са пријатељима којима је потребно обавештење да промене постељину у слободној соби.

Главне дестинације. Ова места су места где планирамо да спавамо сваке ноћи. Такође смо навели хотеле док смо их резервисали.

Атракције. Једном када знате куда идете, успут можете пронаћи занимљиве ствари које ћете видети.

Удаљеност између дестинација. Потражио сам раздаљине између наших одредишта на Гоогле мапама, ограничавајући наше вожње на око 400 миља дневно, а затим их сабрао. Укупна километража: 10.076.

Упркос ономе што може изгледати као опсесивно планирање, надамо се неочекиваном.

Боман каже да је налетела на ствари као што су „водопади, мали градски кафићи пуни љубазних мештана, градови духова, сликовити погледи, рупе за купање и чудна уметност поред пута“ на путевима којима се мање путује.

И није ли то оно што нас уопште тера да лутамо?

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here