10 стамбених и хипотекарних трендова за 2020,

У већини места, то ће и даље бити тржиште продаваца 2020. године, а купци који први пут купују куће биће посебно у неповољнијем положају јер нема довољно почетних домова за обилазак.

НердВаллет је идентификовао следећих 10 стамбених и хипотекарних трендова на које треба обратити пажњу у 2020.

1. Хипотекарне стопе ће остати ниске

Очекује се да ће хипотекарне стопе остати на истим ниским нивоима до 2020. као што су провеле посљедњу половину 2019., када су у просеку износиле око 4% годишње, према дневном истраживању НердВаллет-а о националним хипотекарним кредиторима.

Фанние Мае, Фреддие Мац, Удружење хипотекарних банкара и Национална асоцијација трговаца некретнинама сви предвиђају да ће се хипотекарне стопе завршити 2020. године за четвртину процентног поена више или ниже од краја 2019. 

Прогностичари очекују да ће инфлација остати блага, трговинске тензије попустити и да ће Федералне резерве једном или двапут смањити краткорочне стопе. Укратко, очекују да ће привреда пловити релативно глатким водама 2020. године, упркос томе што је изборна година, и зато не очекују много кретања у стопама на хипотеке.

» ВИШЕ: Прогноза каматних стопа на хипотеке за овај месец

2. Биће тешко наћи куће за куповину

Купци кућа суочавају се са недостатком кућа за продају, а очекује се да ће се низак инвентар наставити до 2020. године и касније.

„Инвентар би могао да достигне историјски најнижи ниво због стабилног прилива потражње, посебно за куће за почетнике, а опадајући сентимент продаваца комбинује се како би се спречиле трансакције продаје“, наводи Реалтор.цом'с прогноза за 2020.

Не гради се довољно домова за смештај младих одраслих који одрастају и желе да се иселе сами. Очекује се да ће се у 2018. формирати нешто више од 2 милиона домаћинстава, према Бироу за попис становништва. Ипак, грађевинари су почели да граде само 1.25 милиона стамбених јединица те године, а многе од њих нису по цени као почетни домови које желе први купци.

» ВИШЕ: Савети за купце куће први пут

3. Недостатак приступачности ће зауставити продају код куће

Проблем није само недостатак кућа за продају – то је и недостатак приступачних кућа за продају. Потенцијални купци су бројнији од продаваца кућа које коштају од 150.000 до 400.000 долара, каже Марк Боуд из Метростудија. Супротно је тачно за куће које коштају 500.000 долара или више. За куће од 400.000 долара, понуда је отприлике једнака потражњи.

Недостатак приступачности куће одбацио је купце који први пут долазе у кућу. Људи који су први пут купили куће чинили су 33% купаца кућа у 2018. и 2019. години, што је знатно испод историјског просека од 39% од 1981. године, према Националној асоцијацији продаваца некретнина. Лауренце Иун, главни економиста НАР-а, очекује повећање продаје кућа у 2020. години, али не због велике понуде кућа са ниским ценама. Уместо тога, продаја ће порасти због ниских стопа на хипотеке и раста прихода, каже он.

» ВИШЕ: Колико куће можете приуштити?

4. Они који верују у климатске промене плаћају мање

Како се клима загрева, ниво океана расте? Научници кажу да јесу и да пораст мора угрожава приобалне некретнине олујним ударима и „непријатним поплавама“ улица, тротоара и зграда.

Не верују сви да ниво океана расте. Постоје докази да су неверници спремни да плате више за куће на плажи. Рад под насловом „Да ли климатске промене утичу на цене некретнина? Само ако верујете у то,“ истраживача са Универзитета Британске Колумбије и Универзитета у Чикагу, каже да, под свим осталим једнаким условима, цене за угрожене У.С. куће су за 7% веће у „квартовима који су лошији од климе“ него у „насељима верника“."

Истраживачи додају да је „наша анализа агностична о томе да ли верници претерано реагују или порицатељи недовољно реагују на дугорочне ризике од климатских промена.„У сваком случају, истраживање би могло да буде охрабрујуће вести за продавце у насељима са мањим бројем становника и купце у насељима са верницима.

» ВИШЕ: Шта учинити када катастрофа погоди ваш дом и хипотеку

5. Продавци су поново могли да виде више понуда

Помислили бисте да би недостатак кућа за продају довео до ратова надметања, зар не? Али купци су престали да играју ту игру у јесен 2019. - у сезони када се продаја обично хлади.

„Национално, само 10 одсто понуда које су написали агенти Редфина у име својих купаца за куповину куће суочило се са ратом надметања у октобру, што је пад са 39 одсто годину дана раније и сада на најнижем нивоу у последњих 10 година“, каже национална агенција за некретнине.

Али главни економиста Редфина, Дерил Ферведер, очекује да ће ратови надметања чешће избијати 2020. године: залихе су ниске, као и стопе на хипотеке, што повећава приступачност и привлачи више купаца. „Сви делови су на месту да би ратови надметања постали чешћи и да би се тржиште некретнина следеће године вратило у корист продавца“, каже она.

» ВИШЕ: Продавци кућа кажу „скочи“, купци кажу „колико високо?'

6. Зајмопримци могу пронаћи шири избор ФХА зајмодаваца

Велике банке су смањиле преузимање кредита ФХА у протеклих неколико година због перцепције да је савезна влада строго кажњавала банке када су направиле грешке. Небанкарски зајмодавци су се укључили да попуне кредитни јаз ФХА. Али да би подстакли велике банке да наставе са кредитирањем ФХА и обезбеде конкуренцију, одељења за правосуђе и стамбени и урбанистички развој најавила су да ће „обезбедити да се озбиљност одређених кршења усклади са одговарајућим правним леком."

Ако велике банке поново ускоче у кредитирање ФХА са обе ноге, као што федералци намеравају, онда би зајмопримци могли да имају користи од нижих трошкова и боље услуге које доноси већа конкуренција.

» ВИШЕ: Погледајте најбоље ФХА зајмодавце

7. Власници кућа ће остати, а не продати

Американци нису немирни као некада. Према Редфину, типични власници кућа имају своје домове 13 година. У 2010. типични власници су били у својим домовима осам година.

Национална асоцијација продаваца некретнина такође је приметила тренд. „Људи су се селили сваких шест до седам година због промене у животу“ као што је рађање деце и потреба за већим домом или добијање новог посла, каже Џесика Лауц, потпредседница за демографију и увиде у понашање за НАР.

Али мање људи наводи те хитне разлоге за пресељење. У 2019., најчешће навођени разлог за продају куће био је приближавање пријатељима и породици, показало је истраживање НАР-а. Лако је закључити да, ако је то главни разлог за селидбу, људи можда неће толико жури да се то деси.

Боомери, посебно, остају на месту, тако да ће миленијалци куповати своје прве домове од генерације Ксерса који напредују, наводи Реалтор.цом'с прогноза.

» ВИШЕ: Сазнајте колико вреди ваш дом

8. Власници кућа седе на свом капиталу

Амерички власници кућа имали су 19 долара.7 билиона у капиталу средином 2019. године, највећа цифра икада, према истраживању Центра за стамбено финансирање Урбанистичког института. У ствари, Американци су удвостручили свој капитал од 2011. до 2019. године. Они су то постигли на старомодан начин: тако што су временом плаћали своје хипотеке и не уновчили свој капитал.

Кредитне линије за власнички капитал, некада популаран начин задуживања из капитала, бледе од 2008. године, пошто су људи отплаћивали своја средства брже него што су позајмљивали.

Још један начин извлачења капитала, рефинансирање готовине, остаје популаран. Више од половине рефинансирања у 2019. били су рефи за готовину. Рефинансијери који су извршили рефинансирање извукли су око 20 милијарди долара капитала у 2019., у поређењу са више од 80 милијарди долара на свом врхунцу 2006, према Урбан Институтеу, који ово узима као знак да зајмодавци и зајмопримци преузимају мање ризика него што су то чинили пре стамбена криза.

» ВИШЕ: Предности и мане рефинансирања готовине

9. иБуиерс чине свој потез

иБуиер је компанија која вам омогућава да затражите аутоматизовану понуду за своју кућу. Ако иБуиер да понуду и ви је прихватите, компанија купује кућу, поправља је и продаје — према вашем распореду. Не морате да чистите и чистите за приказивање купаца. Ви бирате датум затварања који одговара куповини вашег следећег дома.

Најпознатији иБуиери су Опендоор (пионир), Зиллов Офферс, Офферпад и РедфинНов. Компаније послују на ограниченом броју тржишта, али се шире на нова места и очекује се да ће наставити да расту.

» ВИШЕ: 7 корака до куповине куће

10. Ратови око МЛС система могли би да промене продају куће

Индустрија некретнина суочава се са изазовима који би могли да промене начин на који се куће продају.

Једна претња долази у антимонополској истрази Министарства правде, које жели да зна да ли локалне услуге вишеструког листинга дозвољавају агентима купаца да филтрирају листе према провизијама. Ако је тако, агенти би могли да сакрију огласе од вас ако, по мишљењу вашег агента, нуде прениске провизије.

Још једна претња долази кроз групне антимонополске тужбе које оптужују велике брокерске куће и Националну асоцијацију посредника за некретнине да присиљавају продавце да плаћају надуване провизије агентима купаца.

Нова брокерска кућа за некретнине под називом РЕКС бори се против индустрије на другом фронту. РЕКС не наводи куће на МЛС-у. Уместо тога, продаје куће тако да их је лако пронаћи на Гуглу, Фејсбуку, Зилоу и Трулији, каже Џонатан Фридланд, виши потпредседник за РЕКС. Продавци кућа које заступа РЕКС не плаћају провизије агентима купаца.

РЕКС у потпуности избегава да наведе куће на МЛС-у. У међувремену, постојао је тренд у којем локалне брокерске куће наводе куће на својим веб страницама, али их одбијају од МЛС-а. У новембру 2019. године, НАР је усвојио правило које захтева да куће буду наведене на локалном МЛС-у у року од једног дана од продаје на другом месту. Ови потези и контрапотези ће се вероватно наставити у 2020. и наредним годинама.

» ВИШЕ: 5 незгодних истина о агентима за некретнине

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here