10 питања која треба поставити финансијском саветнику

Пре него што се посветите финансијском саветнику, желите да будете сигурни да запошљавате најбољу особу за вас и вашу ситуацију. Почните тако што ћете себи поставити кључно питање, а затим погледајте 10 питања која треба да поставите саветнику пре него што га запослите.

1 питање да поставите себи

Коју врсту помоћи тражите?

Само треба да почнем да улажем за своје финансијске циљеве: Робо-саветник би могао бити најбољи ако тек почињете или вам је потребно само управљање инвестицијама. За ниску накнаду, ове услуге засноване на рачунару бирају и управљају инвестиционим портфељем уместо вас. Неки такође нуде приступ финансијским саветницима ако имате питања о својим инвестицијама или циљевима. Робо-савјетници често имају ниске или никакве минимуме рачуна, тако да је лако започети.

» Треба ми више информација? Сазнајте више о робо-саветницима.

Желим персонализоване финансијске савете, али не морам лично да се сретнем са својим саветником. Постоји низ услуга које нуде онлајн финансијско планирање за мање него што бисте платили традиционалном личном финансијском саветнику или финансијском консултанту. Ове компаније пружају комплетно управљање инвестицијама и холистичко финансијско планирање; главна разлика је у томе што ћете се са својим саветником срести виртуелно — путем телефона или видео ћаскања — уместо у локалној канцеларији. Већина услуга вас повезује са посвећеним саветником или сертификованим финансијским планером; неке мање скупе опције нуде приступ тиму саветника.

» Погледајте нашу комплетну листу најбољих финансијских саветника

Желим локалног саветника или шири спектар финансијских савета: С друге стране, ако желите лично финансијско планирање или имате сложенију ситуацију, можете одлучити да је традиционални локални финансијски саветник прави за вас.

Нисам сигуран? Погледајте наш лист за варање како да изаберете финансијског саветника.

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб локацији Фацет Веалтх-а

? Позовите Фацет на 888-826-6401

ФАЦЕТ ВЕАЛТХ

Накнаде и минимуми:

  • 100 долара и више месечно (бесплатне почетне консултације).

  • Минимум рачуна од 0 УСД.

Промоција: 15% попуста на годину дана финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред).

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб страници Зое Финанциал-а

? Позовите Зое на 347-658-5101

ЗОЕ ФИНАНЦИАЛ

Накнаде и минимуми:

  • Накнаде се разликују у зависности од саветника.

  • Минимум рачуна од 0 УСД.

Промоција: нема.

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Сазнајте више

на веб страници Вангуард-а

? Позовите Вангуард на 844-850-2151

УСЛУГЕ ЛИЧНИХ САВЕТНИКА ВАНГУАРД®

Накнаде и минимуми:

  • 0.30% имовине.

  • Минимум рачуна од 50.000 долара.

Промоција: нема.

10 питања која треба поставити финансијским саветницима

Ако мислите да је истраживање односа са традиционалним финансијским саветником прави потез, обавезно поставите ових 10 питања током процеса интервјуа.

1. Да ли сте фидуцијар?

Фидуцијар ради у најбољем интересу клијента. Неповерљиве особе треба само да препоруче производе који су „прикладни“ — чак и ако нису најјефтинији или најидеалнији за вас.

2. Како се плаћа?

Саветници могу да користе различите структуре накнада. Да бисте били једноставни и избегли сукоб интереса, фокусирајте се на саветнике који плаћају само накнаде. Не добијају провизије за продају производа.

„Уверите се да је то само накнада – те посебне речи“, каже Алис Фин, оснивач ПоверХоусе Ассетс и аутор „Паметне жене воле новац“, водича за улагање. (Нека од питања овде су из њене књиге.)

Саветници који плаћају само накнаде могу да вам наплате проценат имовине којом управљају (1% је уобичајено), паушалну накнаду за услуге или сатницу. Ако су трошкови забрињавајући, можда ћете желети да користите робо-саветника са ниским трошковима или услугу онлајн планирања као што је горе поменуто.

3. Који су моји свеукупни трошкови?

Поред плаћања саветника, суочићете се са другим накнадама - и желећете да знате које су оне. Накнаде могу десетковати вашу уштеђевину током времена. Анализа НердВаллет-а показала је да би накнада за заједничке фондове од 1% могла коштати миленијале 590.000 долара у штедњи за пензију. „Можете изгубити половину своје нето вредности, а да то и не знате,“ каже Фин. „Желиш да будеш на опрезу."

4. Које су ваше квалификације?

Финансијски професионалци могу да имају збуњујућу листу иницијала иза својих имена. И без обзира да ли је стручњак за финансије под називом „инвестициони саветник“ или има ознаку ЦФП, ваш је посао да их проверите. База података о професионалним ознакама Регулаторне управе за финансијску индустрију ће вам рећи шта оне значе; ако постоје услови за образовање; ако неко акредитује ознаку; да ли постоји објављена листа дисциплинских мера; и ако можете да проверите професионални статус.

Такође можете да користите образац АДВ да проверите евиденцију саветника.

5. Како ће наша веза функционисати?

Другим речима: колико ћете приступа имати саветнику? Желите да знате колико често ћете се састајати и да ли је доступна за телефонске позиве или е-пошту ван заказаних састанака. (Сазнајте више о томе шта финансијски саветници раде и шта можете очекивати од везе.)

6. Која је ваша филозофија улагања?

Важно је осигурати да имате исту филозофију улагања. Ево зашто: „Морате да верујете у оно што раде да бисте се тога држали“, каже Фин. „Када финансијски саветници заиста раде свој посао је када тржиште пада и могу да вас убеде да се држите исте странице“, каже она, тако да не продајете на дну тржишног циклуса.

Такође је важно да се ви и ваш саветник ускладите са стилом улагања. На пример, ако вам је важно улагање у утицај, можда ћете желети да питате да ли ће ваш саветник моћи да вам помогне да креирате портфолио који је у складу са вашим вредностима.

» Желите да инвестирате етички? Сазнајте више о утицају улагања

Такође питајте: Ко су ваши типични клијенти? Пронађите саветника који је навикао на ситуацију попут ваше и који може да вам помогне да остварите своје циљеве.

7. Коју ћете расподелу средстава користити?

Чули сте колико је важно бити диверсификован, зар не? Ваша алокација средстава је начин на који креирате диверсификован портфолио. „То доводи до већине ваших приноса“, каже Фин.

„Не желиш некога ко ће само изабрати тебе.С. акције великих компанија“, каже Фин. Ваш портфолио би требало да укључује домаће и међународне акције и компаније са малим, средњим и великим капиталом.

8. Која мерила за улагања користите?

Саветници би требало да користе мерила која се директно односе на оно у шта су инвестирали или да могу да објасне зашто не.

Неки менаџери ће користити „бенцхмарк“, каже Фин. На пример, саветник каже: „Мој циљ је да победим Стандард & Поор'с 500.” Али ако тај саветник улаже у диверсификовани портфељ који не обухвата само У.С. компанија, то мерило је неусклађеност. „Временом би требало да победе С&П 500 јер преузимају већи ризик“, каже Фин.

9. Ко је твој чувар?

У идеалном случају, ваш финансијски саветник је ангажовао независног старатеља, као што је брокерска кућа, да држи ваше инвестиције, уместо да делује као његов или њен сопствени чувар — а ла Берние Мадофф, озлоглашени финансијски саветник који је преварио клијенте кроз Понзи шему од више милијарди долара.

То обезбеђује важну безбедносну проверу. „Ако својим клијентима пошаљем информације о учинку

и говори им колико ја кажем има на њиховом налогу, могу да оду на мрежу сваког тренутка и још једном провере“, каже Фин.

10. Са каквим пореским ударом се суочавам ако инвестирам са вама?

Ово помаже да се осигура да саветник има на уму ваш порески рачун када доноси финансијске одлуке. А питање о порезима и накнадама је начин да истражите колики би могао бити ваш процењени нето принос. „Оно што желите да знате је: Шта можете да задржите након накнада и пореза?“, каже Фин.

Савети за постављање питања

Ако вас идеја да интервјуишете саветника чини нервозним, имајте на уму да чак и они мисле да је важно радити интервјуе. „На крају крајева, то је однос који градите са неким“, каже Марианела Цолладо, сертификовани финансијски планер и извршни директор Тобиас Финанциал Адвисорс у Плантатион, Флорида.

Обавезно реците саветницима да интервјуишете друге, тако да знају да не доносите хитну одлуку, каже Бред Клонц, ванредни професор праксе финансијске психологије на Универзитету Крејтон у Омахи, Небраска.

Приступ процесу као да некога запошљавате може олакшати стрепњу. „Можда вам недостаје самопоуздање око детаља вашег финансијског живота, али сигурно сте у стању да интервјуишете три различите особе за посао“, каже Клонц.

Коначно, не заборавите да плаћате да неко разјасни ваш финансијски живот, а не да га чини још збуњујућим. Ако се због саветника осећате глупо, удаљите се.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here