13 начина да оставите преваранте празних у овој празничној сезони

Спремни смо да будемо напуштени ове празничне сезоне. Тесни буџети, жељно размишљање да можемо да се договоримо ако пожуримо, и обична стара импулсивна потрошња су опасна мешавина. Преваранти то знају.

Један пример: Кликом на онлајн оглас, можда за орнамент са Деда Мразом са светлуцавим очима и осмехом скривеним испод платнене маске, можете да дођете у опасност од крађе идентитета - или можда само због лошег посла.

Кети Стоукс, ААРП-ов директор програма за спречавање превара, каже да је једном купила „најсмешнију мајицу из огласа на Фејсбуку. Никада није дошло.” То је било пре него што је Стокс почео да ради на спречавању превара.

Па како да се припремимо за битку? Три начина: Заштитите наше мобилне уређаје, препознајте и избегавајте ризике и заштитите се од крађе идентитета.

Учините свој мобилни уређај безбеднијим

Ваш уређај је сигуран онолико колико га ви направите. Избегавање бесплатног бежичног интернета у кафићима и другим јавним местима је добар први корак, али такође:

1. Обезбедите уређаје са тешко погодном лозинком и/или биометријским подацима. Ако можете да користите отисак прста или препознавање лица да се пријавите, то је најбоље. Ако је двофакторска аутентификација доступна, користите је.

2. Обратите пажњу на обавештења да бисте ажурирали софтвер. Много пута ажурирања побољшавају безбедност. Ово је тачно било да се ради о вашем оперативном систему, заштити од вируса или апликацији.

3. Користите виртуелну приватну мрежу. ВПН вам даје шифровани „тунел“ када користите јавни Ви-Фи. Заштита уређаја није скупа – можете заштитити неколико уређаја за мање од 10 УСД месечно. Постоје и бесплатни ВПН-ови који се нуде на мрежи. Али Адам Левин, аутор књиге „Свипед: Како се заштитити у свету пуном превараната, крадљиваца и крадљиваца идентитета“, препоручује да се држите оних који наплаћују, због ризика да ће бесплатни подаци прикупити ваше податке. Ако то не успе, препоручује да користите свој телефон као хот спот или да користите затворену мобилну мрежу вашег провајдера.

Више награда. Мање посла. Брзо упоредите картице и рачуне да бисте пронашли најпаметније стопе и награде. ПОЧЕТИ

Будите опрезни када купујете на мрежи

Стокес и Левин се слажу да је коришћење кредитне картице од суштинског значаја за куповину на мрежи. Дебитна картица одмах повлачи ваш новац. Али можете оспорити наплату кредитне картице и не морате да плаћате док се истражује.

Успорите и будите опрезни. Стокес каже да дуплирани или лажирани веб-сајтови могу да искористе „када добијете поруку или е-пошту и будете узбуђени јер је то ствар коју сте заиста желели да купите и можете је добити веома јефтино – и само кликнете и идите и не тражите никакве црвене заставице.”

Друге мере заштите:

4. Користите виртуелни новчаник ако то сајт дозвољава. Бројеви картица су шифровани, што значи да се ваш стварни број картице не дели када обавите куповину.

5. Иди до извора. Не кликајте на огласе на друштвеним мрежама или чак у текстовима или е-порукама. Неке су преваре. Ако вам је продавац нов, Стокес препоручује да пажљиво проверите контакт информације и политику враћања и рефундирања.

6. Будите опрезни. Када идете на сајт, пажљиво откуцајте УРЛ, а затим поново проверите, саветује Левин. „Типо-скуаттери“ имају сајтове који се готово не разликују од правих.

7. Не отварајте прилоге. Изузетак је ако очекујете везаност од некога кога познајете. Лажирање је софистицирано; пошиљалац можда није оно што мислите да јесте.

8. Користите апликације за малопродају. Ваше информације о плаћању су на тај начин боље заштићене. Ако редовно купујете од одређеног продавца - или ћете ове празничне сезоне - само напред и преузмите апликацију, саветује Стокес.

9. Користите јаке лозинке. Коришћење апликације за управљање лозинкама може поставити сложене лозинке и запамтити их за вас. Ако веб локација продавца нуди чување ваших информација о плаћању, одбијте. Што се мање информација ослањате на друге да их заштите, то боље.

Чувајте се од крађе идентитета

Празници су велики за крадљивце идентитета јер су криминалци „генији када је реч о преузимању ситуације и радикалном њеном претварању у своју корист“, каже Левин, који је и оснивач ЦиберСцоут, компаније која нуди услуге заштите идентитета и решавања превара.

Додајте томе и усамљеност пандемије. „Људи очајнички желе да добију телефонски позив од било кога“, каже Левин и можда ће бити спремнији за разговор.

Заштитите се од крађе идентитета помоћу ових савета:

10. Немојте давати број своје картице ако добијете позив или имејл да "потврдите куповину.” Правим издаваоцима кредитних картица то није потребно. Ако мислите да продавац можда покушава да вас контактира, започните позив или пошаљите имејл користећи контакт информације које сами потражите.

11. Не одговарајте на е-поруку „проверавам своју адресу“ за испоруку пакета. То може бити превара, каже Левин.

12. Пријавите се за текстуална упозорења када се користи ваша кредитна картица. Левин саветује да се износ куповине одреди веома ниским; крадљивци идентитета могу тестирати број украдене картице малим куповинама.

13. Проверите да ли имате бесплатно или снижено осигурање од крађе личне карте. Не можете у потпуности да елиминишете свој ризик и лакше је опоравити се од крађе идентитета уз помоћ. Организација којој припадате, ваш послодавац или осигуравач може понудити бесплатну или снижену заштиту. Ако то не успе, можете размислити о куповини.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here