14 хипотекарних питања која треба да поставите свом зајмодавцу - и одговори које желите

Имати листу хипотекарних питања која треба поставити потенцијалним зајмодавцима је само почетак. Познавање одговора које тражите ставља вас испред игре.

1. Која врста хипотеке је најбоља за мене?

Ово питање ће вам помоћи да утврдите да ли разговарате само са произвођачем — продавцем — или саветником за квалитет. Када питате: „Које су моје опције?" за сваку врсту зајма о којој се разговара, хипотекарни зајмодавац треба да вам каже предности и недостатке у светлу ваше ситуације.

» ВИШЕ: Шта је хипотека?

2. Колико ће ми аванса требати?

Уплата од 20% је идеална за сваког зајмодавца, али није увек потребна. Квалификовани купци могу да нађу хипотеке са само 3% паузе, или чак без учешћа. Опет, постоје разматрања за сваку опцију уплате. Најбољи зајмодавци ће одвојити време да вас проведу кроз изборе.

» ВИШЕ: Израчунајте учешће

3. Да ли се квалификујем за било какве програме помоћи за учешће?

Ако заиста желите да повећате вредност свог хипотекарног зајмодавца, ово је питање које ће то учинити. Ако добијете смејање или стењање као одговор, наставите даље.

Зајмодавци са знањем о локалним, државним и националним програмима помоћи за аванс – и средства која ће вам помоћи да се крећете кроз процес – су итекако вредни лова.

» ПРОНАЂИТЕ: Најбољи кредитори са нултом и ниском отплатом

4. Која је моја камата?

Вероватно сте већ планирали да поставите ово питање о хипотеци. То је једино мерило које сви разумемо. Или ми? Зајмодавци могу да помере вашу каматну стопу на више начина, од којих већина укључује додатне накнаде.

Али након разговора са најмање неколико зајмодаваца, добићете идеју о основној каматној стопи за коју ћете се квалификовати. Рецимо да је 5%. То ћемо назвати вашом каматном стопом за плаћање јер ће се на томе заснивати ваша месечна уплата хипотеке.

Знајући то, прећи ћете на следеће - и веома важно - питање, о годишњој стопи процента, или АПР.

Успут, ако размишљате о хипотеци са подесивом стопом, а не о кредиту са фиксном каматном стопом, пожелећете да питате: Колико често се прилагођава каматна стопа за плаћање? Које је максимално годишње прилагођавање? Која је највећа граница стопе?

» ВИШЕ: Упоредите тренутне стопе на хипотеке

5. Колика је годишња процентуална стопа?

Сада када имате идеју о томе која ће бити ваша стопа плаћања, време је да сазнате колики је ваш годишњи проценат. Разлика између то двоје? АПР обухвата све уграђене накнаде за зајам.

Питајте свог зајмодавца да ли су неки попусти укључени у ваш АПР. Одговор који тражите је „Не." Увек можете касније да одлучите да купите поене за попуст, што су додатне накнаде које плаћате унапред да бисте смањили каматну стопу.

Када имате АПР са нула попуста од конкурентских зајмодаваца, можете видети ко има најниже накнаде за исту стопу плаћања.

У нашем примеру примања стопе плаћања од 5%, тражите најнижи АПР на основу те стопе плаћања. Можда вам један зајмодавац нуди 5.25% АПР, а други 5.5% АПР. 5.25% АПР зајмодавац вам наплаћује мање накнаде.

Већи АПР није увек лоша ствар.

Реците да купујете свој „заувек дом." Ако купите поене за попуст да бисте смањили стопу плаћања, имаћете већи АПР. Али након неколико година, надокнадићете додатне накнаде тако што ћете платити мање камате захваљујући нижој стопи плаћања.

6. Да ли ми данас проверавате кредитну способност?

Увек је добро знати када ће зајмодавац извршити „тешку“ проверу кредитне способности, која се зове „тешка истрага“." Тај тип упита о историји плаћања се приказује у вашем кредитном извештају. Зајмодавци то морају да ураде како би вам дали чврсту понуду каматне стопе.

Када купујете више од једног зајмодавца, желећете да се ово повлачење кредита деси у кратком временском периоду – рецимо у року од само недељу дана – да бисте минимизирали утицај на ваш кредитни резултат.

» ВИШЕ: Добијте свој бесплатни кредитни резултат данас

7. Да ли наплаћујете закључавање каматне стопе?

Када се одлучите за зајмодавца, можда ћете желети да закључате своју каматну стопу у неком тренутку. Ово осигурава да се не подиже - иако се неће ни спустити.

Одговор који тражите о типичном стамбеном кредиту (не грађевинском) је: Нема накнаде за закључавање каматне стопе.

8. Да ли ћу морати да платим осигурање хипотеке?

Ако унесете мање од 20%, одговор ће вероватно бити „Да."

Чак и ако је хипотекарно осигурање „плаћено зајмодавцу“, оно се вероватно преноси као трошак уграђен у вашу исплату хипотеке, што повећава вашу стопу и месечну уплату. Желећете да знате колико ће коштати хипотекарно осигурање и да ли је то унапред или у току, или обоје.

Затим питајте зајмодавца које су вам опције. Одговор може бити само: „Уплатите веће учешће."

Или ћете можда открити да постоје други програми зајма за које бисте се могли квалификовати, а за које није потребно хипотекарно осигурање.

9. Колика ће бити моја месечна уплата?

Вероватно сте већ поставили ово питање. Али сазнање колика ће бити ваша месечна исплата хипотеке је кључна за цео посао, зар не? Такође ћете желети да питате да ли постоји казна за превремену отплату ако превремено отплатите хипотеку - на пример, ако се преселите или рефинансирате. Одговор би требао бити „Не."

» ВИШЕ: Израчунајте своју месечну исплату хипотеке

10. Да ли имате накнаду за почетак?

Накнада за покретање обезбеђује додатни профит за зајмодавца изнад онога што је уграђено у каматну стопу. Добро накнадно питање: Које су све ваше накнаде зајмодавцу? Обавезно наведите "накнаде зајмодавца." Они ће знати на шта мислите јер постоје и додатни трошкови, о којима ћете се следеће питати.

11. Које друге трошкове ћу платити при затварању?

Накнаде које наплаћују трећа лица, као што су процена, претрага власништва, порези на имовину и други трошкови затварања, плаћају се при потписивању зајма. Ови трошкови ће бити детаљно наведени у вашем званичном документу о процени зајма и вашем Завршном обелодањивању које је скоро време за потписивање. Али што пре сазнате шта су, боље ћете моћи да купујете, упоредите - и припремите се - за њих.

» ВИШЕ: Разумевање процене кредита и завршно обелодањивање

12. Како - и колико често - ћу бити обавештен о напретку кредита?

Да ли ћете имати једну тачку за контакт током целог процеса хипотекарног кредита? И како ћете бити обавештени о напретку: путем е-поште, телефона или онлајн портала? Унапред утврђивање ваших очекивања од услуге и увид у колико је зајмодавац жељан да их испуни, даће јасну тачку поређења међу зајмодавцима.

13. Да ли морам лично да потписујем све папире?

Због услова социјалног дистанцирања које је донела пандемија коронавируса, електронско потписивање завршних докумената постаје популарније - и неопходно.

Е-затварање хипотеке ће се вероватно одвијати брже од традиционалног затварања хипотеке и вероватно ћете бити боље информисани о томе шта се дешава на сваком кораку.

Још једна предност е-затварања: Електронски документи се не могу предати са недостајућим потписом. На папирном документу, потпис који недостаје можда неће бити одмах откривен, што узрокује главобоље и кашњења.

» ВИШЕ: Могу ли да купим или продам кућу током пандемије корона вируса?

14. Колико дуго до затварања мог кредита?

Наравно, желите да знате који су ваши циљни датуми затварања и усељења како бисте могли да се припремите. И исто тако важно: Питајте шта би требало да избегавате да радите у међувремену — као што је куповина новог намештаја на кредит и друго понашање у вези са отплатом кредита.

» ВИШЕ: Колико времена је потребно за куповину куће?

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here