14 извора неопорезивог и неопорезивог прихода: шта се квалификује

Шта опорезује пореска управа? Скоро све. Ево кратког водича за разлику између опорезивог и неопорезивог прихода, плус листа врста неопорезивог прихода.

Која врста прихода није опорезива?

Закон о интерним приходима дефинише опорезиви приход као бруто приход умањен за одбитке. А бруто приход, каже савезни закон, „значи сав приход из било ког извора."

То је велика територија, која не покрива само зарађени приход као што су плате, већ и незарађени приход од инвестиција. Ако послујете без готовине, опорезива се и вредност артикала које добијете у оквиру размене. Као и коцкарски џекпотови и добитци награда.

Порезну управу не занима како добијате свој новац, посебно говорећи: „Приходи од илегалних активности, као што је новац од продаје илегалних дрога, морају бити укључени у ваш приход на Прилогу 1 (Образац 1040), реду 21 или на Прилог Ц (Образац 1040) ... ако из ваше делатности самозапошљавања."

» ВИШЕ: Проверите своју пореску обавезу помоћу нашег бесплатног калкулатора пореза

Који приход је приход без пореза?

Ево 14 примера неопорезивог прихода које ујка Семов порезник не може да намота.

1. Образовна помоћ од вашег шефа

Можете искључити из свог прихода до 5.250 УСД квалификоване образовне помоћи коју обезбеђује послодавац.

2. Помоћ при усвајању од вашег послодавца

Ако вам ваша компанија помаже да покријете трошкове усвајања детета, то обично није опорезиви приход. За пореску годину 2020., неопорезована помоћ при усвајању коју је обезбедио послодавац износила је 14.300 долара по детету. 2021. је 14.440 долара. Износ који можете искључити зависи од вашег модификованог прилагођеног бруто прихода.

3. Издржавање

Плаћања алиментације за децу нису опорезиви приход.

>>ВИШЕ: Погледајте правила за полагање права на некога као пореског зависника 

4. Плаћања за негу деце

Државна плаћања хранитељима за бригу о деци која су званично смештена у своје домове су углавном приходи ослобођени пореза.

5. Компензација радника

Ако добијете бенефиције за болест или повреду на радном месту према савезном или државном закону о надокнади, тај новац је ослобођен пореза. Међутим, ако део надокнаде ваших радника умањује социјално осигурање или бенефиције за одлазак у пензију на железници које сте примили, тај део може бити опорезив. Такође, ако се вратите на посао на лаким обавезама, исплате плата могу бити опорезиве.

6. Приходи од животног осигурања

Када вам се ови исплате због смрти осигураника, износ обично није опорезив. Постоје изузеци; Публикација ИРС 525 садржи детаље.

7. Неки поништени дугови

Ако зајмодавац поништи дуг који дугујете, можда ћете моћи да га искључите из свог бруто прихода ако је дуг поништен у случају стечаја, поништен када сте несолвентни, био је квалификовани дуг на фарми, био дуг повезан са квалификованим стварним посао са некретнинама, био је намењен као поклон или је био за ваш дом. Постоје изузеци и детаљи које треба разумети, па обавезно погледајте публикацију ИРС 525.

8. Субвенције за уштеду енергије

Надоградили сте систем климатизације у вашем дому и добили сте рабат од добављача електричних услуга као награду за ваше напоре у уштеди енергије. Та финансијска захвалност, било као директна или индиректна субвенција за куповину или уградњу мере за уштеду енергије у кући, је углавном приход без пореза.

9. Зарада од општинских обвезница

Камате које зарадите на државне и локалне државне обвезнице генерално се не опорезују. Још боље, ако купујете муниципалне обвезнице које је издала држава у којој живите, камата се обично не опорезује ни на државном нивоу. (Научите како да почнете да купујете обвезнице.)

10. Поклони

Финансијски поклони, било новац или друга имовина, које добијете не опорезују се. Ако се дугује било који савезни порез на поклон на поклон, давалац је тај који дугује порез. (Погледајте више о томе како функционише порез на поклон.)

11. Наслеђе

Не постоји савезни порез на наследство, тако да све што је ваш праујак оставио не би требало да представља никаква непосредна пореска питања. Међутим, ако вам је оставио имовину која доноси приход, као што је деоница за исплату дивиденде, онда можете да дугујете порез на новац који сте добили од завештања. (Погледајте које државе имају порезе на наследство.)

12. Предности за убрзану смрт

Ако примате бенефиције за смрт из уговора о животном осигурању или нагодбе за животно осигурање јер сте терминално болесни или хронично болесни, можда ћете моћи да искључите новац из свог прихода.

13. Исплате за помоћ у катастрофама

Ако сте жртва одређених катастрофа, обично можете искључити новац који добијете од владе или превозника за плаћање личних трошкова, сахране, поправке куће и замене имовине које осигурање не покрива.

14. Нека повлачења из Ротх ИРА

Можете повући своје Ротх ИРА доприносе — то је новац који стављате у себе, а не добит од тог новца — кад год желите, без дуговања икаквих казни или пореза, без обзира колико дуго је ваш рачун отворен. То је зато што је новац који сте уложили новац на који сте већ платили порез на приход.

Можда можда не

У неким случајевима, одређена врста плаћања може бити ослобођена пореза, док ће друга, врло слична, довести до пореског рачуна. Ево три случаја када треба да будете посебно пажљиви.

  • Нека правна поравнања су неопорезива, али друга јесу. Да бисте утврдили да ли дугујете У.С. Трезору део ваше судске награде, размислите шта нагодба замењује и зашто је одобрена. Приходи од емоционалног стреса или менталне патње који потичу од личне физичке повреде или физичке болести, на пример, обично су ослобођени пореза. Међутим, казнена одштета коју је досудио суд се опорезује, чак и ако је казнена одштета била у вези са поравнањем за личне телесне повреде или болест.

  • Социјално осигурање је генерално ослобођено пореза ако је то ваш једини извор прихода. Али ако имате друге приходе — на пример, од посла са скраћеним радним временом, опорезиву пензију или зараду од улагања — могли бисте да дугујете савезни порез по вашој уобичајеној стопи пореза на доходак на до 85% ваших пензијских бенефиција савезне владе.

  • Приходи од продаје куће за многе су ослобођени пореза, све док је профит на или испод одређеног прага: 250.000 долара за појединачног продавца и 500.000 долара за брачни пар који подноси заједничку пријаву. Али ако извршите убиство у некретнини, пореска управа прикупља порез на износ који уђете у џеп који прелази те прагове.

>>ВИШЕ: Сазнајте како функционише порез на капиталну добит за продају куће

Имајте на уму, такође, да у неким случајевима ваше личне околности, као што је износ другог новца који зарађујете, могу утицати на ситуације које су очигледно ослобођене пореза.

Дакле, када приметите да примате новац за који мислите да је ослобођен пореза, проверите га још једном. Публикација ИРС 525 садржи детаље о опорезивом и неопорезивом приходу. Порески стручњак може помоћи, а добар порески софтвер ће вас провести и кроз све варијабле.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here