25 кључних фактора који могу утицати на вашу стопу осигурања аутомобила,

Фактори који утичу на ваше стопе осигурања аутомобила могу изгледати као потпуна мистерија. Неки од њих су ван ваше контроле, попут ваших година. Али други су вам на дохват руке, попут плаћања рачуна на време, безбедне вожње и куповине по најјефтинијим ценама — и могу вам уштедети стотине долара годишње.

Ево 25 фактора који могу утицати на то колико плаћате за осигурање аутомобила. (Неке државе забрањују употребу једног или више ових фактора у ценама осигурања, тако да се можда не примењују сви тамо где живите.)

Ваше личне карактеристике

1. Твојих година

Млади, неискусни возачи имају већу вероватноћу да доживе незгоде од старијих возача. Као резултат тога, осигуравајућа друштва углавном наплаћују веће стопе за возаче млађе од 25 година. Премије поново почињу да расту за возаче од 65 и више година, према најновијој анализи стопа НердВаллет-а.

» ВИШЕ: Пронађите најјефтиније осигурање аутомобила за тинејџере

2. Ваш пол

У већини држава, осигуравачи могу наплатити различите стопе за мушке и женске возаче. То често значи да су стопе за мушкарце веће када су млади, а стопе за жене су веће када су старије. Неколико држава неће дозволити осигуравачима да разликују по полу.

3. Ваш брачни статус

Већина великих компанија за осигурање аутомобила има ниже стопе за ожењене возаче него за оне који су самци, раздвојени, разведени или удовици, показује истраживање Потрошачке федерације Америке.

4. Твоје образовање

Возачи са факултетским дипломама углавном плаћају мање за осигурање аутомобила. Осигуравачи кажу да високообразовани људи имају тенденцију да подносе мање захтева. Међутим, коришћење нивоа образовања у одређивању цена нашло се на удару критике последњих година, а неке државе се повлаче од дозвољавања ове праксе.

Где живите, чиме се бавите и ваше финансије

5. Ваша адреса

Локација је један од примарних фактора који утичу на стопе осигурања аутомобила. Просечне премије се драматично разликују од државе до државе, јер свака држава има различите прописе. Просечне стопе у Мичигену и Луизијани, на пример, могу бити више него двоструко веће од просечних стопа у Охају и Мејну. Цене такође значајно варирају у зависности од поштанског броја и комшилука. Сеоски возачи плаћају мање од оних у градовима, где су вандализам, крађе и судари чешћи, према Институту за информације о осигурању.

Кликните да видите најјефтинију компанију у вашој држави

Држава

Најјефтинија компанија

Просечна годишња стопа

Алабама

Геицо

$300

Аљаска

Геицо

$274

Аризона

Геицо

$303

Арканзас

Соутхерн Фарм Буреау осигурање

$285

Цалифорниа

Геицо

395 долара

Цолорадо

Америцан Натионал

$192

Цоннецтицут

Геицо

$421

Делаваре

Геицо

507 долара

Флорида

Геицо

469 долара

Георгиа

Геицо

$461

Хаваии

Геицо

$272

Идахо

Америцан Натионал

$131

Иллиноис

Пекин

$217

Индиана

Пекин

189 долара

Иова

Пекин

$160

Канзас

Ауто-Власници

338 долара

Кентаки

Биро фарме Кентакија

367 долара

Лоуисиана

Геицо

$461

Маине

Геицо

$176

Мериленд

Геицо

630 долара

Массацхусеттс

Државна Фарма

$236

Мицхиган

Путници

$157

Минесота

Северњача

289 долара

Миссиссиппи

Биро за фарму Мисисипија

338 долара

Миссоури

Цолумбиа

$245

Монтана

Савез пољопривредника

219 долара

Небраска

Фармерс Мутуал из Небраске

$211

Невада

Геицо

$374

Нев Хампсхире

ММГ

209 долара

Њу Џерзи

Државна Фарма

259 долара

Нови Мексико

Геицо

$303

Њу Јорк

Утица Натионал

626 долара

Северна Каролина

Геицо

$253

Северна Дакота

Нодак

$182

Охајо

Вестфиелд

$282

Оклахома

Геицо

$276

Орегон

Орегон Мутуал

487 долара

Пеннсилваниа

Геицо

$181

Род Ајланд

Државна Фарма

347 долара

Јужна Каролина

Америцан Натионал

219 долара

Јужна Дакота

Фармерс Мутуал из Небраске

165 долара

Теннессее

Гранге

186 долара

Текас

Геицо

388 долара

Утах

Геицо

306 долара

Вермонт

Унион Мутуал

$171

Вирџинија

Геицо

305 долара

Васхингтон

Пемцо

297 долара

Вашингтон, Д.Ц.

Геицо

$434

Западна Вирџинија

Вестфиелд

$333

Висцонсин

Пекин

$202

Виоминг

Геицо

$170

6. Ваш посао

Према неким осигуравачима, возачи са одређеним занимањима плаћају веће стопе јер је већа вероватноћа да ће поднети потраживања за осигурање од других. Али заговорници потрошача оспорили су употребу занимања у одређивању стопа осигурања аутомобила. Неке државе су то забраниле или разматрају забрану.

7. Ваша кредитна историја

То да ли плаћате своје рачуне на време може бити велики фактор који утиче на стопе осигурања аутомобила. У многим државама осигуравајућа друштва користе резултате осигурања засноване на кредитима, који се разликују од вашег редовног резултата осигурања, за постављање цена. Ваш редовни кредитни резултат је обично добар показатељ вашег кредитног резултата осигурања.

У просеку, 40-годишњи возач са лошим кредитом, како је пријављено осигуравачу, плаћа скоро дупло више за осигурање аутомобила од еквивалентног возача са добрим кредитом, показала је анализа НердВаллет-а. Статистички подаци показују да људи са лошом кредитном способности имају тенденцију да подносе више потраживања, каже Институт за информације о осигурању.

Калифорнија, Хаваји, Масачусетс, Мичиген и Вашингтон не дозвољавају осигуравачима да користе кредит при одређивању стопа осигурања аутомобила.

Испод су просечни годишњи трошкови потпуног и минималног покрића за возаче са лошим кредитом.

Старост возача

Потпун обухват

Минимална покривеност

25

$3,373

$1,164

40

$2,812

984 долара

8. Било да сте власник куће

Неке компаније дају власницима кућа смањење цене осигурања аутомобила, чак и ако не купују покриће власника кућа преко истог осигуравача. Многи нуде попусте ако удружите више полиса, као што су власници кућа и осигурање аутомобила, са истом компанијом.

Где и како возите

9. Ваш рекорд вожње

Ако сте имали несреће, саобраћајне казне или прекршаје као што је ДУИ, вероватно ћете платити више за осигурање аутомобила него возач са чистим досијеом. На пример, 40-годишњи возач са ДУИ у свом досијеу би платио скоро дупло више за минималну покривеност од сличног возача са чистим досијеом, показала је анализа НердВаллет-а. У неким случајевима можда ће вам требати компанија специјализована за осигурање возача високог ризика.

» ВИШЕ: За колико се повећавају цене осигурања аутомобила након несреће

10. Колико возиш

Возачи са малом километражом често добијају јефтиније осигурање аутомобила, јер мање времена на путу значи мање могућности за несрећу. Возачи са малом километражом такође могу да уштеде одабиром осигурања са плаћањем по километру, које прати колико миља пређу да би поставили премије.

11. Где паркирате свој аутомобил

Држање вашег аутомобила у гаражи је мање ризично од паркирања на улици, а ваше стопе осигурања могу то одражавати, према Институту за информације о осигурању.

12. Ваше године возачког искуства

Ако сте почели да возите са 23 године, вероватно ћете платити више за осигурање аутомобила са 25 него неко ваших година који вози од 16. Ваше стопе ће вероватно пасти како будете стекли више искуства за воланом.

13. Захтеви из ауто осигурања које сте поднели

Када ваша осигуравајућа компанија плати одштету у случају несреће у ваше име, можда ћете видети веће стопе приликом следећег обнављања полисе. Према нашој анализи, у просеку, возачи са недавном несрећом плаћају преко 50% више за пуну покривеност од оних са чистим досијеом. Неки осигуравачи нуде опроштај у случају несреће, обећавајући да неће повећавати ваше премије због несреће због грешке, али додавање те функције вашој полиси може коштати додатно.

14. Питања која сте поставили свом агенту за осигурање

Само питајте свог агента осигурања о могућем потраживању може утицати на ваше стопе, чак и ако одлучите да не поднесете захтев. Такви упити, посебно ако агенту кажете о штети, могли би бити забележени у бази података коју многи осигуравачи користе приликом процене ризика. То вам може сметати када купујете ново осигурање. Ако се једноставно питате да ли трошкови поправке премашују ваш одбитак, боље је да проверите информације о покривености на страници са декларацијама ваше ауто полисе.

Ваше возило

15. Тип аутомобила који возите

Ваше стопе су делимично засноване на захтевима које је ваш осигуравач видео од других људи који возе исти модел као аутомобил који осигуравате. Спортски аутомобили често имају високе стопе осигурања, на пример, делимично због тога што је већа вероватноћа да ће осигуравачи исплатити велике штете од возача који пребрзе. Осигуравајуће компаније такође узимају у обзир факторе као што су колико ће возило коштати за поправку, колико је популарно код крадљиваца аутомобила и колико је вероватно да ће оштетити други аутомобил у несрећи, према Институту за информације о осигурању.

» ВИШЕ: Рангирање најјефтинијих аутомобила за осигурање

16. Ниво опреме вашег аутомобила

Возила са додатним функцијама као што су сензори траке, резервне камере и врхунски аудио могу коштати више за поправку — а самим тим и више за осигурање — од основних модела истог возила. Прелазак на виши ниво опреме обично не подиже само цену аутомобила већ и премију осигурања.

» ВИШЕ: Ваша варалица за куповину аутомобила

17. Сигурносне карактеристике вашег аутомобила

Возила са јаком сигурношћу и добром сигурносном опремом често се квалификују за попусте, каже Институт за информације о осигурању. С друге стране, неке сигурносне карактеристике могу довести до виших премија, јер високотехнолошка сигурносна опрема може бити скупа за поправку или замену након несреће.

18. Било да сте власник, финансије или закуп

Осигурање изнајмљеног или финансираног аутомобила може коштати више од покрића за аутомобил који имате потпуно, једноставно зато што зајмодавац може инсистирати да купите више врста покрића него што бисте изабрали. Да би заштитили своје интересе, зајмодавци обично захтевају колизију и свеобухватно покриће. Они такође могу тражити од вас да задржите ниску одбитну вредност или да добијете осигурање од губитка да бисте платили разлику између вредности аутомобила и износа који дугујете на основу лизинга или зајма.

» ВИШЕ: Како проценити осигурање аутомобила пре куповине аутомобила

Ваш избор осигурања аутомобила

19. Осигуравајућа компанија коју одаберете

Можете направити огромну разлику у стопама осигурања аутомобила одабиром најјефтинијег осигуравача доступног у вашем подручју. Открили смо да су просечне стопе више него двоструко веће за најскупљу компанију у поређењу са најјефтинијим осигуравачем у свакој држави за 40-годишњег доброг возача који купује потпуно покриће. А најјефтинија компанија у једној држави може бити најскупља у другој. Зато је императив да купујете и упоредите понуде за осигурање аутомобила да бисте пронашли најбоље цене за вас.

» ВИШЕ: Пронађите најбоље јефтино осигурање аутомобила

20. Ваше претходно осигурање

Ако прелазите са нестандардног осигуравача, оног који углавном покрива високоризичне возаче, можда ћете платити више од возача који прелази са главног осигуравајућег друштва. Неки велики осигуравачи наплаћују веће стопе возачима који су претходно били покривени нестандардним осигуравачем, показало је истраживање Цонсумер Федератион оф Америца. Ако надоградите са минимално потребног покрића на полису са вишим ограничењима одговорности, можда ћете платити више за исто покриће него други клијенти, према другој студији ЦФА.

21. Ваше осигурање нестаје

Ако не платите рачун за осигурање аутомобила или откажете полису јер сте између возила, то може да вас кошта. Недостаци у покрићу могу учинити да изгледате као већи ризик у очима осигуравајућих компанија, а они ће често подићи ваше стопе као одговор - или чак у потпуности ускратити ваше покриће. Да бисте то избегли, размислите о паузирању или смањењу покривености ако је ваша тренутна премија неприуштива.

22. Покривеност коју одаберете

Није изненађење да што више покрића добијете, то ће више коштати. Открили смо да ауто осигурање са пуним покрићем кошта више него двоструко више, у просеку, него само минимално потребно покриће одговорности. Политика пуне покривености укључује судар и свеобухватно покриће, које ће се исплатити да поправите или замените ваш аутомобил ако се сударите са другим возилима, животињама или предметима или ако је украден. Додаци као што је покриће за замену новог аутомобила могу повећати цену, али вам се предности могу исплатити.

23. Одбитак који одаберете

Ваш одбитак од судара и каско осигурања је износ који превозник одузима од потраживања. На пример, ако поправка аутомобила кошта 3.000 долара, а ваш одбитак износи 500 долара, осигуравач ће платити 2.500 долара. Ваше премије осигурања ће бити ниже ако одаберете већи одбитак, на пример 1.000 долара, али ће исплата бити нижа ако доживите несрећу. Одбици се не примењују на потраживања одговорности.

24. Ваша лојалност вашој осигуравајућој компанији

Можда очекујете да ће ваша компанија за осигурање аутомобила наградити вашу дугогодишњу лојалност попустима, а неки то чине. Али неки осигуравачи покушавају да предвиде за које клијенте је најмања вероватноћа да ће променити осигураваче и извући већи профит од њих кроз повећање стопе. Многе државе су забраниле ову праксу, названу оптимизација цена. Добра је идеја да упоредите стопе осигурања аутомобила да бисте били сигурни да вас ваша лојалност не кошта.

25. Попусти које тражите

Немојте претпостављати да ваше осигуравајуће друштво аутоматски примењује све попусте на које имате право. На пример, ваш осигуравач неће знати да ваш тинејџер добија добре оцене осим ако не пружите доказ и затражите добар студентски попуст. Осигуравајућа друштва имају много попуста и можете уштедети новац тако што ћете их редовно прегледати са својим агентом.

Како смањити своје стопе

Куповина је неопходна да бисте пронашли најниже стопе осигурања аутомобила за вас. Многи фактори утичу на понуду осигурања, а свака компанија различито израчунава релативну важност фактора. Дакле, најјефтинији осигуравач за вашег комшију вероватно неће бити најјефтинији за вас.

Осим ако не упоредите цене, нећете знати која ће компанија понудити некоме у вашој ситуацији најбољу цену. НердВаллет-ов алат за поређење осигурања аутомобила може помоћи.

Још савета:

 • Вози опрезно. Ваше стопе ће бити ниже ако чувате своју евиденцију о несрећама, казни за прекорачење брзине и другим прекршајима.

 • Плаћајте рачуне на време. У већини држава, добра кредитна историја може вам уштедети стотине долара годишње на осигурању аутомобила у поређењу са возачем са лошим кредитом.

 • Пажљиво бирајте своје возило. Када купујете аутомобил, цена налепнице и месечна плаћања нису једини трошкови о којима треба размишљати. Неки модели могу бити много јефтинији за осигурање од других, па проверите цене пре куповине.

 • Узмите у обзир већи одбитак. Ако можете да приуштите да платите нешто више из свог џепа након захтева, одлучивање за већи одбитак ће смањити ваше стопе осигурања. Затим, ако не поднесете захтев, сигурно ћете изаћи напред.

 • Затражите попусте. Можда ћете уштедети новац због организација којима припадате, опреме на вашем аутомобилу, подешавања аутоматског плаћања или десетина других фактора.

Често постављана питања

Који фактори утичу на ваше стопе ауто осигурања?

Иако десетине фактора улазе у вашу коначну премију осигурања, ови су међу најважнијим:

 • Ваша историја вожње.

 • Твојих година.

 • Где живите.

 • Ваша кредитна историја (у већини држава).

 • Ауто који возите.

 • Покривеност и одбици које одаберете.

Зашто је моје осигурање аутомобила тако високо?

Премије ауто осигурања одређују се факторима које можете да контролишете – као што су где живите, тип аутомобила који возите и колико покрића купујете – и они које не можете, као што су ваше године. Лоши кредити могу значајно повећати ваше стопе у многим државама, као и незгоде или кршења ДУИ.

Који фактори могу смањити премије осигурања?

Куповина за осигурање аутомобила сваке године је најбољи начин да будете сигурни да плаћате што је мање могуће. Повећање одбитка, спајање више полиса са истим осигуравачем, распитивање о попустима и (у неким државама) побољшање кредита су други ефикасни начини за смањење стопа ауто осигурања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here