3 питања која треба поставити пре него што купите криптовалуту

Криптовалута, некада опскурни кутак финансијског света, постаје мејнстрим.

Дебитовао је на њујоршкој берзи 10. 19 у ПроСхарес фонду којим се тргује на берзи који је везан за фјучерсе на биткоин. Уметници зарађују милионе продајом „токенизованих“ дигиталних дела. А крипто берзе се оглашавају на ТВ у ударном термину заједно са банкама и осигуравајућим компанијама.

Али појединачни инвеститори који размишљају о криптовалути вероватно ће наићи на свет другачији од онога што су видели у традиционалним финансијама. Цене могу да флуктуирају усред брзог трговања имовином подржаном само блоковима компјутерског кода.

Упркос сложености, стручњаци који прате сектор кажу да се приступ улагању у криптовалуте не разликује толико од других инвестиција које имају профил високог ризика: не улажите новац који не можете себи приуштити да изгубите, уверите се да Покријте своје друге финансијске основе и будите стрпљиви.

„Већина информација до којих људи наилазе односи се на крипто трговину. Ради се о томе како купити следећу врућу криптовалуту. Ради се о томе како идентификовати следећи новчић који иде на Месец“, каже Стив Ларсен, сертификовани финансијски планер у држави Вашингтон. „Крипто улагање је веома различито. Ради се о куповини нечега што има неке основе за које мислите да ће имати вредност на дужи рок."

Ларсен, који обучава инвестиционе саветнике да разговарају са својим клијентима о дигиталној имовини, каже да верује да основна технологија, позната као блоцкцхаин, има потенцијал. У блокчејн мрежи, рачунари раде заједно како би потврдили аутентичност трансакција без помоћи (и огромних трошкова) централних власти као што су банке или владини регулатори.

1. Да ли сте у позицији да купите криптовалуте?

Генерално, ако одлучите да купите криптовалуту, она припада групи релативно ризичних средстава која чине мали проценат вашег укупног портфеља — 5% до 10% је једна уобичајена смерница.

Ларсен каже да не препоручује да било ко улаже у криптовалуте пре него што испуни друге циљеве за краткорочно и дугорочно финансијско здравље. Он каже да би инвеститори требало да угасе сваки потрошачки дуг, на пример, и да се постарају да улажу довољно да добију одговарајуће доприносе својих послодаваца на рачуне за пензионисање, као што је 401(к)с.

Осим тога, куповина криптовалута не захтева значајну финансијску посвећеност. Неке онлајн берзе омогућавају купцима да купују у корацима од једног долара или мање.

Мати Греенспан, извршни директор истраживачке фирме Куантум Ецономицс, каже да је један од начина да уђете у криптовалуте да одложите неколико резервних долара седмично.

2. Да ли си завршио свој домаћи?

Крипто размене последњих година су олакшале куповину, држање и продају. Међутим, ако не желите да делегирате сигурност својих средстава оператерима берзе, мораћете да истражите како дигитални новчаници функционишу и који је најбољи за вас.

У ширем смислу, међутим, помаже да се разуме шта је блоцкцхаин технологија, како је користе конкурентски производи и који од њих имају шансу за успех. Поред тога, постоји много помпе око криптовалута, што значи да инвеститори треба да имају отворене очи за црвене заставице.

„Ова индустрија је прожета новчићима који немају случајеве употребе и у многим случајевима су стварне директне преваре, што значи да су они само људи који желе да узму ваш новац“, каже Греенспан, који је са седиштем у Тел. Авив, Израел. Трик је, каже, пронаћи праве иноваторе.

Иако вам можда неће требати позадина у кодирању, вреди се потрудити да погледате како се криптовалута може користити. Један од начина да се то уради је читање беле књиге, често техничког документа који описује како ће мрежа функционисати.

Битцоин је, на пример, направљен да буде стварни дигитални новац који се користи као плаћање за робу и услуге.

Етер, друга највреднија криптовалута, такође се може користити као плаћање или за компензацију корисницима који помажу у покретању Етхереум мреже. Мрежа је направљена да извршава „паметне уговоре“ који се могу аутоматски измирити када се испуне одређени услови.

Греенспан препоручује да погледате како се дистрибуира залиха криптовалуте, укључујући да ли постоји максимална понуда која може да циркулише.

Каже да би таква испитивања „могла бити веома заморна, али ће вам сигурно дати велику пажњу на то шта ће се десити са ценом новчића током времена."

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.5% - 4.5%

варира у зависности од врсте трансакције; могу се применити друге накнаде

Накнаде

2.86% - 3.81%

могу се применити друге накнаде

Накнаде

0.5% - 3.99%

у зависности од начина плаћања и платформе

Минимум налога

$2

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Зарадите 5 долара

у биткоину за почетак рада на Цоинбасе-у

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

20 долара БТЦ-а

за нове кориснике након трговања од 100 долара или више у року од 30 дана

3. Како ћете диверзификовати?

Све криптовалуте се суочавају са једним инхерентним ризиком: Блоцкцхаин технологија је прилично нова и нико са сигурношћу не зна да ће донети економске користи на које њене присталице рачунају.

„Свака инвестиција

у било којој крипто имовини постоји опклада у будућност да ће се трансакције, средства и информације у целини све више чувати и преносити на основном блок ланцу“, каже Шон Стејн Смит, доцент за бизнис и економију на Леман колеџу у Њујорку.

Чак и ако блокчејн испуни очекивања људи који улажу у ову област, и даље ће постојати криптовалуте које неће успети. Греенспан препоручује да своје инвестиције распоредите на неколико средстава за које верујете да имају дугорочни потенцијал.

Не постоји много опција у простору криптовалута које су упоредиве са заједничким фондовима или другим инвестиционим средствима која свакодневним инвеститорима дају широку изложеност многим средствима.

Поред новог ЕТФ-а повезаног са биткоином (ознака: БИТО), неки фондови којима се тргује на берзи фокусирају се на компаније које раде на подухватима везаним за блокчејн. Други ЕТФ-ови који су предложени би заправо држали криптовалуте, али они тек треба да буду одобрени. Инвеститори такође могу узети у обзир акције компанија у индустрији криптовалута, као што је Цоинбасе.

Без обзира на то како приступате криптовалути, диверсификацију инвестиција треба узети у обзир у целом вашем портфолију, а алтернативне инвестиције обично би требало да обухватају само један мали део тога.

Аутор је поседовао биткоин у време објављивања. НердВаллет не препоручује или не саветује читаоце да купују или продају биткоин или било коју другу криптовалуту.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here