3 извештаја која још нисте замрзнути

Понекад осетите да вас посматрају? Ових дана вас нико неће звати параноичним. Прошлогодишње кршење Екуифак-а нагласило је дубину података Американаца које држе главни кредитни бирои. А Екуифак, Екпериан и ТрансУнион су само три од десетина агенција за извештавање потрошача, компанија које прикупљају и продају ваше информације.

Велика тројка прикупља и извештава податке о вашем коришћењу кредита, али друге агенције за извештавање потрошача праве банковне профиле, профиле за изнајмљивање и запошљавање, па чак и листе куповине лекова на рецепт – да споменемо само неке. Стручњаци кажу да би требало да размислите о замрзавању неких од ових извештаја, поред замрзавања извештаја Екуифак, Екпериан и ТрансУнион.

Иако не можете да замрзнете сваки извештај потрошача – и неће ублажити тај осећај језивог пузања – то може отежати криминалцима да отворе налоге на ваше име.

Ево три највеће агенције за извештавање потрошача за које нисте чули и како да замрзнете свој извештај на свакој. Најбољи део: Само један од њих може вам то наплатити.

1. Инновис

Тип података: Трошкови замрзавања кредита: Бесплатно

Инновис је кредитни биро као што су Екпериан, Екуифак и ТрансУнион - али је мање познат. Ипак, ако постављате замрзавање, многи стручњаци кажу да је вредно укључити.

„Морате да бринете о свакој агенцији за кредитно извештавање. Не можете само да бринете о 75 или 80% њих.„Авивах Литан, аналитичар за сајбер безбедност

„Ако компанија користи Екуифак и Инновис

а Екуифак не реагује, они ће отићи у Инновис“, каже Авивах Литан, аналитичар за сајбер безбедност у компанији Гартнер за истраживање пословне технологије и саветодавну фирму. „Морате да бринете о свакој агенцији за кредитно извештавање. Не можете само да бринете о 75 или 80% њих.”

Замрзавања кредита у великој мери спречавају агенције за извештавање да објаве ваше податке, тако да зајмодавци не могу да их верификују и мало је вероватно да ће вам (или некоме ко се претвара да сте ви) дати зајам или други кредит. Ако неко добије кредит на ваше име, то је „заиста тежак злочин за разоткрити“, према Литану, „много теже од преваре са кредитним картицама.”

Можете затражити замрзавање Инновис кредита телефоном, поштом или на мрежи. Онлине формулар тражи ваше име, адресу, број социјалног осигурања, број телефона и датум рођења. Након што се захтев обради, добићете писмо са ПИН-ом који можете да користите да укинете замрзавање.

2. ЦхекСистемс

Тип података: Банкарство Трошкови замрзавања: Бесплатно

ЦхекСистемс је за банковне рачуне као што су кредитни бирои за кредит. Ако отварате нови рачун, већина банака тражи у бази података ЦхекСистемс-а црвене заставице у вашој банкарској историји. Замрзнути ЦхекСистемс извештај обично је једнак одбијању налога.

„Овде је ризик превелик; Нећу дозволити да ми се живот уништи од лењости.„Јон Стеин, технички професионалац

То је важно, јер „ако лопов отвори рачун, он ће злоупотребити рачун прекорачењем и нагомилавањем накнада“, рекла је Рослин Ласх, акредитовани финансијски саветник из Винстон-Салема, Северна Каролина. НердВаллет интервју. А ако се то догоди, „могли бисте бити стављени на црну листу за отварање нових налога“, рекла је она.

Попут замрзавања извештаја Инновис, замрзавања ЦхекСистемс-а су бесплатна и лака — само унесите неколико информација у онлајн формулар (укључујући број ваше возачке дозволе) и сачекајте свој ПИН поштом.

Професионалац за технологију Јон Стеин је замрзнуо своје извештаје у ЦхекСистемс и Инновис убрзо након што је сазнао за кршење Екуифак-а. Стеин је био забринут да би криминалци који откривају идентитет циљали ове две агенције јер је мање вероватно да ће потрошачи тамо тражити замрзавање.

“Прилично је једноставно замрзнути ЦхекСистемс и Инновис; могао би се побринути за њих док замрзава Екпериан, Екуифак и ТрансУнион“, каже Стеин. „Овде је ризик превелик; Нећу дозволити да ми се живот уништи од лењости.”

3. ЛекисНекис

Тип података: Различити Цена замрзавања: Зависи од државе, обично 0-10 УСД

ЛекисНекис саставља више извора података о потрошачима, укључујући информације из јавних евиденција, као и извештаје са потраживањима из осигурања и подацима о полисама. Ваше информације могу бити повучене ако се пријављујете за осигурање, а захтев за замрзавање извештаја може спречити криминалца да добије полису на ваше име.

Најбољи начин да затражите замрзавање ЛекисНекиса је путем поште, каже портпаролка Џенифер Григас Ричман. Можете га написати у ЛекисНекис Цонсумер Центер, П.О. Бок 105108, Атланта, Георгиа, 30348-5108. Државно одељење за заштиту потрошача Њујорка има узорке писама за захтевање замрзавања у Великој тројци, и они се могу прилагодити ЛекисНекис-у. Добра је идеја да користите сертификовану пошту.

Замрзавања нису крај приче

Замрзавање ових извештаја — као и оних од Екуифак-а, Екпериан-а и ТрансУниона — помаже у спречавању крадљиваца идентитета, али то не значи да су ваши тренутни налози сигурни. Криминалци и даље могу да користе вашу кредитну картицу за неовлашћене куповине, на пример, па пазите на своје изјаве.

И имајте на уму да када отежавате другим људима да отворе налоге на ваше име, вама је такође теже да отварате налоге. Дакле, ако планирате да се пријавите за нову кредитну картицу или хипотеку, или промените банку или осигуравајућу компанију, можда би било вредно сачекати да се замрзне. Или држите при руци ПИН који вам дају агенције за пријављивање да бисте могли да затражите привремено повећање. (У многим случајевима, тренутни провајдери кредита и услуга и даље могу да приступе вашим извештајима када обновите полису или се пријавите за нови налог. Вреди проверити пре стављања замрзивача.)

Литан препоручује потрошачима да почну са агенцијама за кредитно извештавање, а затим затраже замрзавање у ЦхекСистемс, а затим ЛекисНекис, у зависности од њиховог нивоа забринутости. „Потрошачи немају много контроле над оним што се дешава са њиховим подацима“, каже она. „Али можете барем контролисати [овај исход, па зашто не?”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here