3 начина да искористите неочекивани капитал у вашем изнајмљеном аутомобилу

Недостатак полупроводничких чипова и других делова за аутомобиле довео је до ниског инвентара нових аутомобила, веће потражње половних аутомобила и скокова цена аутомобила. Овај поремећај ланца снабдевања изазван ЦОВИД-19 резултирао је неуобичајеним порастом вредности изнајмљених аутомобила – остављајући закупце да се питају како тачно да искористе предности свог аутомобила.

„Ово су тако чудна времена да се уговор о закупу ближи крају. Мој ауто сада вреди више него што је био када сам га изнајмио“, каже Рајан Антковјак, градови близанци из Минесоте, финансијски саветник и сертификовани финансијски планер.

Антковиак, као и многи закупци, сматра да је откупна цена његовог аутомобила првобитно одређена у уговору о лизингу много мања од тренутне тржишне вредности аутомобила — у његовом случају 6.000 долара мање. Заправо, анализа иСееЦарс-а из 2021. показује да аутомобили изнајмљени пре три године имају у просеку 7.000 долара вредан капитал.

Ако сте при крају вашег закупа и откријете да ваш аутомобил има неочекивани капитал, ево неколико начина на које бисте могли да га искористите.

1. Продај трговцу треће стране

У прошлости, закупци су сарађивали са трећим лицима, као што су Царвана, Вроом и Схифт, да би откупили свој лизинг, дајући им приступ капиталу без потребе да сами прво купе аутомобил. Међутим, многи зајмодавци - финасијска рука произвођача аутомобила - зауставили су ову праксу. Технички, произвођачи аутомобила поседују изнајмљени аутомобил, њиховим заступницима су потребни аутомобили за продају, а они желе да се аутомобили врате.

У саопштењу за јавност из јула 2021, америчка Хонда Финанце Цорпоратион је објавила, “... корисници лизинга могу купити своје изнајмљено возило, али су иначе обавезни да врате или замене возило само продавцу Хонде или Ацура.”

Леасехацкр, онлајн заједница посвећена лизингу аутомобила, пружа ажурну листу зајмодаваца који више не дозвољавају откуп трећих страна. Неки зајмодавци могу и даље дозволити откуп трећих страна, али то обесхрабрују тако што трећим странама наплаћују много већу откупну цену.

2. Продајте продавцу који учествује

Један од могућих приступа за приступ капиталу вашег изнајмљеног аутомобила је проналажење дилера који учествује вољан да га купи.

Суоснивач Леасехацкр-а Мајкл Син каже: „Неко са ГМ-овим закупом могао би да пронађе ГМ заступство који би био вољан да купи аутомобил директно од ГМ-а. Недостатак тога је што купац можда неће добити највишу цену у поређењу са компанијама као што су Царвана или ЦарМак, али мислим да је то дефинитивно опција на столу и нешто што би људи требало да размотре уместо да само враћају свој закуп. Тренутно је предаја њиховог лизинга у основи најгори могући сценарио, јер њихов аутомобил вероватно вреди много више од откупа.”

Бриан Еванс, закупац из области Индијанаполиса, радио је са Сваплеасе.цом, тржиште за пренос аутомобила на лизинг, да прода свој аутомобил својим партнерима дилерима. Првобитно тражећи особу која ће преузети последњих 12 месеци његовог закупа, Еванс је на крају продао аутомобил и добио чек на 6.000 долара. Еванс каже: „Ово је био ауто који сам ставио на Свапалеасе.цом само да га се отарасим. Нисам имао појма да бих могао профитирати од овог закупа. Отишао сам из закупа, добио сам 6.000 долара и отишао сам и ставио то на женин нови, половни ауто.”

3. Купите свој аутомобил да га продате или задржите

Неки закупци заобилазе ограничења зајмодавца тако што сами купују свој изнајмљени аутомобил, а затим га продају трећем лицу, приватном лицу или било ком купцу којег одаберу. То је приступ који захтева више труда.

На пример, ако немате готовину при руци, требаће вам краткорочно финансирање, као што је кредит банке или кредитне уније, да платите аутомобил. И тада бисте морали да региструјете и дате назив аутомобила пре него што га можете продати, што би могло значити плаћање пореза на промет. Неке државе имају грејс период, који даје време за регистрацију и продају аутомобила пре него што порез на промет буде доспео. Захтеви се разликују од државе до државе, тако да би требало да разговарате са локалним одељењем за моторна возила пре него што кренете овим путем.

Коначно, ако вас недостатак инвентара аутомобила спречава да купите или изнајмите други аутомобил, или вам се само свиђа ваш изнајмљени аутомобил, можда ћете одлучити да га задржите. У том случају би зајам за откуп могао помоћи у финансирању.

Знајте колико вреди ваш ауто

Пре него што одлучите шта да радите са вашим изнајмљеним аутомобилом, одвојите време да истражите тренутну тржишну вредност вашег аутомобила у поређењу са откупном ценом. Имајте представу о количини капитала и вашим могућностима да га искористите.

Еди Лубах, закупац из Бајона, Њу Џерси, даје овај савет: „Ради свој домаћи задатак. Много пута постоје прилике за које људи ни не знају, јер не питају нити истражују. И ево ме. Продао сам свој закуп и добијам чек за око 3.000 долара. Ко је за то чуо?”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here