4 знака да смо на тржишту стамбених објеката припремљено за жаљење

Отприлике две трећине (67%) Американаца који су недавно купили свој дом кажу да жале, према истраживању НердВаллет-а у августу које је спровела онлајн анкета Тхе Харрис Полл међу 450 власника кућа који су купили свој дом у последњих пет година.

Постоји много разлога због којих би купац могао пожалити због куповине куће или због њених аспеката. А 2021. године, чак и више него у протеклих пет година у целини, ризик од кајања купца је висок. Јако нагнуто тржиште продаваца значи да се већина купаца жртвује да би успешно затворила кућу. Разумевање ризика који су инхерентни куповини сада може помоћи да се избегну будућа жаљења или да се одложи куповина док се улози не смање.

Ево четири потенцијалне замке за жаљење тренутног тржишта и како се заштитити од њих.

1. Ужурбане одлуке на френетичном тржишту некретнина

Не треба журити са куповином куће. Али куповина куће сада је махнит подухват. Купци виде како куће излазе на тржиште и склапају уговор пре него што могу да закажу приказивање. Током протеклих пет година, куће су обично биле на тржишту 41 дан. Од јула 2021., они су доступни 18 дана, према подацима брокерске куће Редфин, која мери дане на тржишту као време између изласка куће и њеног преласка на чекање или ван тржишта. Брзина којом куће улазе и излазе са тржишта убрзава се од јуна 2020.

Савет који изазива жаљење: Потенцијални купци морају брзо да делују, али када постоји притисак да се брзо крене у одлуци која је тешка као куповина куће, потребан вам је план игре. Пре него што скочите на тржиште, организујте свој буџет и листу жеља. Будите конкретни: сазнајте које функције сте спремни да направите компромис и шта је ван граница у погледу продајне цене. Доношење одлука попут „Да ли нам је заиста потребна трећа спаваћа соба?” или „Можемо ли себи приуштити још 50.000 долара?” у ходу је ризично, у најбољем случају. Знајте како ћете одговорити на та питања пре него што почнете.

2. Жртвовање великих само да би нешто уграбило

Понуда кућа које се нуде на продају је оскудна, тако да је мало вероватно да ће купци пронаћи неку која задовољава њихову листу жеља. Бити флексибилан је обавезан на овом тржишту, али превише жртвовања би могло да вам остави дом који је далеко од оног који сте замислили.

Број кућа на тржишту пао је за око 55% у односу на септембар 2019. године, када је последњи пут достигао врхунац, према подацима о резиденцијалној листи Реалтора.цом. У марту и априлу ове године, инвентар је пао испод пола милиона активних огласа након трогодишњег просека од 1.3 милиона од 2017. до краја 2019.

Савет за отклањање жаљења: Шта вам је важније: куповина куће или куповина куће која одбацује већину ставки на вашој листи жеља? Ако је прво, можда ћете бити успешни на овом тржишту. Међутим, ако вам је срце одређено за одређени тип куће у одређеном крају, можда ћете желети да сачекате док не буде више огласа за избор.

3. Такмичење са ставом победа по сваку цену

Конкуренција је брутална за ограничен број домова, а продавци нуде више атрактивних понуда. Просечан број понуда за продате куће достигао је врхунац на нешто више од 5 у априлу ове године, док је поново пао на 4.5, то су још две понуде више него што су власници кућа обично видели на тржишту пре пандемије, према подацима Националног удружења продаваца некретнина.

Одрицање од непредвиђених обавеза, повећање цене понуде, писање љубавних писама продавцима — купци морају да раде више него икада да би се њихова понуда издвојила од осталих. Чак и када ураде све ове ствари, могу се суочити са необичним бројем потенцијалних купаца који дају понуде за готовину.

Када се сусрећу са понудом за све готовине по траженој цени или већој, купци који морају да позајме могу покушати да намаме продавца преузимајући опасне ризике, као што је одустајање од инспекције куће. Међутим, 10% власника кућа који су купили у протеклих пет година жали што нису прошли инспекцију куће пре куповине, а 13% ових недавних купаца каже да жали што су открили да је њихов дом имао значајне проблеме којима је потребна поправка, према новом истраживању НердВаллет-а.

Савет за разбијање жаљења: победа није све. Не дозволите да вас конкуренција притиска да одустанете од важних заштита или прекорачите буџет. Знајте пре него што дате понуду колико сте вољни да је однесете. Договорите се са собом, својим партнером или агентом за некретнине да ћете бити вољни да одете до одређеног прага — било да је у питању износ у доларима у рату надметања или проблеми откривени у инспекцији — а затим се навикните на идеја да ћете можда морати да одете из неколико домова пре него што се на крају затворите у једну.

4. Растезање буџета до тачке лома

Док ниске стопе на хипотеке знатно штеде купце током трајања стамбеног кредита, они не могу увек да надокнаде превисоку продајну цену. Врућа конкуренција на ограниченој понуди подиже цене, што ће неке купце гурнути преко разумног буџета.

Пре пет година, у јулу 2016, куће су се продавале за 245.100 долара, или 278.100 долара у данашњим доларима, према подацима Националног удружења посредника у промету некретнинама. Сада је типична продајна цена 360.000 долара, скоро 82.000 долара више. Приходи се нису задржали.

То значи да новац купца данас неће ићи тако далеко. Додајте томе текуће трошкове поседовања куће, и јасно је колико брзо купци куће могу да уђу преко главе.

Савет за жаљење: Ваш новац неће ићи тако далеко на тренутном тржишту са високим ценама, и то је важно разумети пре него што почнете да тражите кућу. Али не дозволите да вас шок налепнице одврати од других разматрања трошкова. Плаћања хипотеке (укључујући камате и порезе), осигурање власника кућа, чланарина удружења власника кућа и трошкови поправке и одржавања играју улогу у укупним трошковима власништва куће — а 15% власника кућа који су купили куће у протеклих пет година каже да жале што су потценили ове трошкове, према анкета. Када се сређујете са буџетом за куповну цену вашег новог дома, узмите у обзир текуће трошкове поседовања куће како не бисте били затечени када се уселите. Борба да одржи корак са овим упорним финансијским обавезама може угушити почетну радост ваше нове куповине.

МЕТОДОЛОГИЈА

Ово истраживање је спроведено онлајн у Сједињеним Државама од стране Тхе Харрис Полл у име НердВаллет-а од августа. 17-19, 2021, међу 450 власника кућа од 18 и више година који су купили кућу у протеклих пет година. Ова онлајн анкета није заснована на узорку вероватноће и стога се не може израчунати никаква процена теоријске грешке узорковања. За комплетну методологију истраживања, укључујући варијабле пондерисања и величине узорака подгрупа, контактирајте Ану Палаги на [емаил протецтед

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here