4 иновације за мала предузећа које ће наџивети пандемију

Мала предузећа која су преживела пандемију ЦОВИД-19 и даље се суочавају са дугим путем до опоравка, али неке од иновација које су власници предузећа усвојили прошле године могу наџивети саму пандемију.

„Ако преживите кроз ово, тражите, учите, прилагођавате се и мислим да вас то само чини јачим“, каже Кеитх Халл, председник и извршни директор Националне асоцијације за самозапослене.

Ево четири начина на која су се мала предузећа прилагодила као одговор на пандемију која може имати дуготрајне ефекте на будуће пословање, тврде стручњаци из индустрије и сами власници предузећа.

1. Креативни пословни модели

Пандемија је приморала компаније да пронађу нове начине да служе својим купцима - и то брзо, каже Мегхан Цруз, директорица јавног заступања у Националној федерацији малопродаја.

Сада, када су власници малих предузећа изградили нову инфраструктуру, попут преузимања на улици и операција е-трговине, могу наставити да користе хибридне пословне моделе које су усвојили током пандемије, каже она.

У року од неколико недеља након затварања пандемије, Кеитх Валлаце, оснивач Винске школе у ​​Филаделфији, био је суочен са могућим банкротом. У немогућности да отвори врата својих пословних учионица, Волас је морао да откаже часове вина за хиљаде људи.

„Једини начин да се преживи био је окретање“, рекао је он путем е-поште. „Схватио сам да је ово време да покушам нешто одважно.”

Волас је преуредио своју канцеларију у студио за снимање, претворио главну учионицу у видео студио и научио себе како да продуцира и монтира видео записе. До септембра 2020., школа је покренула свој први курс за сомелијере првог нивоа само на мрежи, осмонедељни програм.

До децембра, Волас је успео да поврати око 30% прихода предузећа путем онлајн програма.

Сада ради на покретању три додатна онлајн програма на националном нивоу у наредних годину дана.

„Ова промена је заувек“, рекао је он.

2. Улагање у дигиталне алате

Пре пандемије, многи власници малих предузећа користили су технологију као секундарни приступ пословању, каже Хол - али то се променило 2020.

Салесфорце извештај за 2020. открио је да је већа вероватноћа да ће растућа мала предузећа убрзати темпо улагања у технологију због пандемије.

„Раније смо били компанија која је дочекивала госте на нашим шалтерима уз стисак руке и осмех“, рекао је Цларк Твидди, председник Твидди & Цомпани, породичне компаније за изнајмљивање одмора у Оутер Банкс оф Нортх Царолина, путем емаил.

Твидди је рекао да када је компанија затворила своје особне шалтере због ЦОВИД-а, улагање у технологију им је омогућило да „пруже јужњачко гостопримство на начин који никада раније није замишљен.”

Твидди & Цомпани је почела да користи Салесфорце за управљање односима са клијентима, проширила своју телефонску технологију на Генесис, систем заснован на облаку, и увела АИ цхатбот да помогне клијентима на својој веб страници.

3. Поновно повезивање са заједницом

Мала предузећа су одавно саставни део заједница у којима живе. А током пандемије, каже Круз, власници предузећа су се појачали да помогну тим заједницама, чак и када су и сами били у тешком положају.

Цруз прича причу о Цардсмарт Греетингс, малој продавници сувенира у Буффалу у Њујорку, чија је власница Трејси Мангано водила дистрибуцију средстава за дезинфекцију руку у својој заједници, упркос томе што је њен посао затворен. Цардсмарт је препознат од стране Националне малопродајне федерације и Курате Ретаил Гроуп као део њихове серије Смалл Бусинесс Спотлигхт.

Мала предузећа, каже Круз, „могла су да буду ту за своје заједнице када су заједницама биле најпотребније. И мислим да ће тај тренд остати.”

4. Нове могућности

Извештај Федералних резерви из априла 2021. закључује да је мало вероватно да ћемо тачно разумети колико малих предузећа је затворило своја врата од почетка пандемије све док она није давно иза нас.

Али на другој страни те медаље: 4.3 милиона предузећа је формирано 2020, према подацима из У.С. Биро за попис становништва. То представља повећање од 24% нових предузећа од 2019.

Не може се сав раст у протеклој години приписати људима који су пронашли свој предузетнички дух, каже Хол.

Многи запослени који су били отпуштени наставили су да раде у својој индустрији, као што су некретнине, маркетинг или рачуноводство. Али из нужде, постали су самозапослени власници предузећа, каже Хол.

Ови самозапослени професионалци су пронашли могућности повезујући се са другим власницима малих предузећа који желе да ангажују послове који су традиционално сами обављали.

„Постоји суштинска промена у могућностима“, каже Хол. „Фументална промена криве потражње за новим малим предузећима. И мислим да ће милиони људи имати користи од тога.”

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here