4 врсте инвестиционих рачуна које треба да знате

Ако волите да имате опције, имате доста када су у питању типови инвестиционих рачуна. Шта ће то бити, ИРА? Опорезиви рачун? Штедни рачун на факултету? То је једно од првих питања које финансијске компаније постављају када отворите рачун.

Овај водич за различите врсте инвестиционих рачуна ће вам помоћи да пронађете најбољи на основу ваших циљева штедње, квалификованости и ко желите да задржите власништво над рачуном (себе, ви и неко други, или чак малолетник).

Типови инвестиционих рачуна

1. Стандардни брокерски рачун

Стандардни брокерски рачун - који се понекад назива опорезиви брокерски рачун или рачун за непензионисање - пружа приступ широком спектру инвестиција, укључујући акције, заједничке фондове, обвезнице, фондове којима се тргује на берзи и још много тога. Све камате или дивиденде које зарадите на инвестицијама, као и добици од инвестиција које продате, подлежу порезима у години у којој је новац примљен.

Са рачуном који се не пензионише, имате избор у погледу његовог поседовања:

  • Појединачни опорезиви брокерски рачун: Отвара га физичко лице које задржава власништво над рачуном и биће искључиво одговорно за порезе генерисане на рачуну.

  • Заједнички опорезиви брокерски рачун: Рачун који деле две или више људи - обично супружници, али се може отворити са било ким, чак и са нерођаком.

Када отворите брокерски рачун, компанија ће вас вероватно питати да ли желите готовински или маргинални рачун. Новчани рачун је прикладан за већину инвеститора. Омогућава вам да купујете инвестиције новцем који депонујете на рачун. Маргин рачун је за инвеститоре који желе да позајме новац од брокера за куповину инвестиција. Маргин трговина је ризичнија врста улагања која је најприкладнија за напредне трговце.

Подобност: Морате бити пунолетна особа (најмање 18 година) и имати број социјалног осигурања или ПИБ (између осталих облика идентификације) да бисте отворили брокерски рачун.

Добро је знати: нема ограничења колико новца можете да уложите на опорезиви брокерски рачун, а новац се може повући у било ком тренутку, иако можете да дугујете порез ако су инвестиције које продајете за исплату повећале вредност.

» Спремни за поређење? Погледајте онлајн берзанске брокерске фирме које су зарадиле високе оцене у нашој рецензији.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

2. Рачуни за пензионисање

Рачун за пензионисање, као што је ИРА, или индивидуални рачун за пензионисање, је стандардни брокерски рачун са приступом истом опсегу инвестиција. Највећа разлика између рачуна за пензионисање и брокерског рачуна је у томе како пореска управа опорезује - или не опорезује - доприносе, добитке од улагања и повлачења.

Најчешћи типови рачуна за пензионисање су традиционални ИРА и Ротх ИРА. Многи брокери такође нуде специјалне рачуне за пензиону штедњу за власнике малих предузећа и самозапослене појединце, као што су СЕП ИРА, СИМПЛЕ ИРАс и Соло 401(к)с. Ако компанија за коју радите нуди план 401 (к) и одговара било ком делу новца који уштедите на том рачуну, дајте допринос 401 (к) пре него што финансирате ИРА.

У зависности од врсте ИРА-е коју одаберете, добијате или унапред пореску олакшицу у години у којој уплаћујете доприносе на рачун (са традиционалном ИРА-ом) или повратну пореску олакшицу која чини ваше исплате приликом пензионисања ослобођеним пореза (преко Ротх ИРА). Заједничке ИРА нису дозвољене.

» Одговор на сва ваша ИРА питања: Погледајте НердВаллет-ов ИРА водич

Подобност: Морате имати зарађени приход (или супружника са квалификованим зарађеним приходом) да бисте имали право да доприносите ИРА-и. Постоје и ограничења прихода за допринос Ротх ИРА-и и за одбијање доприноса традиционалној ИРА-и. Прочитајте више о правилима подобности ИРА овде.

Добро је знати: Максимални износ који појединцу је дозвољено да допринесе ИРА је 6.000 долара у 2021. и 2022. (7.000 долара ако има 50 или више година). Према правилима ИРС-а, могу постојати порези и казне за улазак у ИРА пре 59 ½ година. Ако мислите да ће вам требати приступ новцу раније, Ротх ИРА пружа више опција без казни.

Ови провајдери нуде довољно алата и смерница за штедише који траже место за отварање ИРА.

» Мислите да вам треба ИРА? Погледајте наше најбоље оцењене добављаче

3. Рачуни образовања

Један од најпопуларнијих типова рачуна који се користе за плаћање трошкова образовања је план штедње 529. (Ово се разликује од 529 унапред плаћених планова школарине који вам омогућавају да закључате јавну школарину у држави у институцији која води план.) Већина држава нуди своје планове од 529 које можете директно отворити, али обично се новац може користити у школама које испуњавају услове широм земље. Неке брокерске куће вам такође дозвољавају да отворите 529 рачун. На пример, ТД Америтраде нуди 529 налога кроз план Небраске, а Веалтхфронт их нуди преко Неваде.

Друга опција штедње у образовању је Цоверделл Едуцатион Савингс Аццоунт. ЕСА мора бити успостављена пре него што корисник напуни 18 година, и, као и 529с, новац се може користити за трошкове факултета, основног и средњег образовања.

Подобност: Релативно или не, свако може да допринесе овим плановима у име корисника. И свако може бити именован као корисник на рачуну, све док се новац користи за трошкове квалификованог образовања.

Добро је знати: доприноси за 529с и ЕСА се не одбијају од пореза (иако можете добити државни порески одбитак на доприносе 529), али квалификоване дистрибуције су ослобођене пореза.

4. Инвестициони рачуни за децу

Наведени инвестициони рачуни захтевају да власник има најмање 18 година. Али шта је са брокерским рачунима за младог Буффетта у надолазећем наступу којег познајете? Постоји неколико опција за смештај малолетника:

Скрбнички брокерски рачун

Овај инвестициони рачун је отворен за малолетника са новцем који се поклони детету. Одрасла особа (старатељ) одржава контролу рачуна и преноси имовину на дете када оно или она наврши „пунолетство“, односно 18 или 21 годину, у зависности од државних закона.

Две врсте старатељских рачуна су Закон о јединственом поклону малолетницима (УГМА) и Закон о јединственом трансферу малолетницима (УТМА). Разлика је у врсти средстава која вам је дозвољено да унесете на рачун. УТМА су у могућности да држе некретнине, поред типичних улагања дозвољених у обе врсте рачуна (готовина, акције, обвезнице, заједнички фондови). Након што је новац на рачуну, не може се пренети другом кориснику.

Подобност: Детету није потребан зарађени приход за УГМА. Неке државе дозвољавају УГМА, неке дозвољавају УТМА, а неке дозвољавају оба. Брокер може утврдити да ли вам ваша држава дозвољава да отворите један за корисника.

Добро је знати: За разлику од новца на образовном рачуну, новац уложен у УГМА или УТМА може се користити у било коју сврху, а не само за школарину на факултету. И имајте на уму да ако се дете пријави за финансијску помоћ, имовина на старатељском рачуну се сматра учениковим и може утицати на њихову подобност и износ пакета помоћи.

Цустодиал ИРА

Ако дете има приход, оно има право да допринесе Ротх или традиционалној ИРА. Рачун поставља и одржава одрасла особа која га преноси на дете када напуни 18 или 21 годину.

Подобност: Зарађени приход може доћи од било чега, укључујући чување деце, неформални посао кошења травњака или спонзорства на Инстаграму, све док се пријави пореској управи.

Добро је знати: У Ротх ИРА, доприноси - али не и зарада од улагања - могу се повући у било ком тренутку без плаћања пореза на приход или казне за рано повлачење.

» Ево више о томе како да отворите брокерски рачун за своју децу

Где треба да отворите свој инвестициони рачун?

Већина финансијских институција нуди, у најмању руку, стандардне брокерске рачуне и ИРА. Многи такође нуде образовне штедне рачуне и скрбничке рачуне.

Ако желите сами да изаберете и управљате својим инвестицијама, отварање налога код онлајн брокера је прави начин. Ево наше листе најбољих онлајн брокера за инвеститоре почетнике.

Ако желите да неко управља вашим новцем уместо вас, брокер са пуном услугом (фирма са инвестиционим саветником који води рачуна) или робо-саветник може преузети узде. Робо-саветник је јефтина, аутоматизована услуга управљања портфолиом, која наплаћује малу накнаду за надгледање вашег инвестиционог портфеља.

» Погледајте наше изборе за најбоље роботске саветнике

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here