4 начина да ојачате своје финансије против природне катастрофе

Припрема ваших финансија за природне катастрофе је такође паметна. Ако имате готовину при руци, приступ кредиту и право осигурање могу вам помоћи да пребродите опасна времена. Учвршћивање вашег дома од катастрофа такође може бити добра инвестиција.

Наравно, не може свако да направи ове припреме. Људи са најмање ресурса често трпе највећи терет катастрофа. Али све што сада можете учинити да побољшате своју ситуацију могло би вам помоћи да ограничите путарину.

Сачувај нешто новца

Ако имате готовину при руци, то би вам могло помоћи да платите намирнице, гас, склониште и друге потрепштине ако банкомати и системи плаћања не функционишу, што би се могло десити ако нестане струје или сајбер напади покваре системе ван мреже.

Можда ће вам требати више него што мислите, посебно ако сте одсутни од куће дуже од неколико дана. Заговорник потрошача осигурања Ејми Бах препоручује да држите најмање 2.000 долара на сигурном месту негде у вашем дому. Након широко распрострањене катастрофе, често постоји „невероватна конкуренција“ за изнајмљивање и други смештај, а готовински депозит би вам могао помоћи да обезбедите место за боравак, каже Бах, извршни директор непрофитне организације Унитед Полицихолдерс.

Валута би требало да буде додатак свакој хитној штедњи коју имате у банци. Опет, све је боље него ништа. Док финансијски планери обично препоручују фонд за хитне случајеве у износу од три до шест месеци трошкова, чак и неколико стотина долара може вам помоћи да се носите са.

Узмите кредит

Ваше осигурање може имати високе одбитке или друга ограничења у покрићу која захтевају да платите хиљаде или чак десетине хиљада долара из џепа. Полисе за земљотресе и урагане, на пример, често имају одбитке од 10% или више од вредности осигурања. Осигуравачи такође могу ограничити колико плаћају за надоградње потребне да би се испунили тренутни грађевински закони или за замену старијих кровова, каже Бацх.

Кредитна линија за власнички капитал може вам дати приступ релативно јефтином извору новца у хитним случајевима. Мораћете ово да подесите много пре него што дође до катастрофе, јер вам зајмодавци неће дозволити да позајмите за оштећену кућу. Одуприте се жељи да искористите овај кредит у друге сврхе, тако да новац буде доступан када вам затреба.

Алтернатива ако сте изнајмљивач или на други начин не можете да се квалификујете за ХЕЛОЦ је да затражите од своје банке личну кредитну линију. Кредитне картице такође могу помоћи у плаћању рачуна ако има довољно кредита. Када имате око 500 долара издвојених за хитне случајеве, размислите о отплати кредитних картица и покушајте да користите не више од 30% својих кредитних ограничења. Коришћење још мањег кредитног лимита било би још боље, јер ослобађа више простора на вашим картицама, а такође помаже у изградњи или одржавању ваших кредитних резултата.

Покушајте да покријете велике ризике

Проверите подложност вашег дома разним катастрофама на Фреехомериск-у.цом, база података коју је креирао ХазардХуб, која обезбеђује податке о ризицима осигуравајућим компанијама. Свака опасност са којом се ваша имовина може суочити је оцењена од А до Ф. Што је нижа оцена, више би требало да размислите о начинима да ублажите ризик ако можете, каже суоснивач ХазардХуб-а Боб Фради.

То би могло значити куповину додатног покрића. Типична политика власника кућа или изнајмљивача не покрива штету од поплава или земљотреса, на пример, али такво покриће се може купити засебно.

Прегледајте своју политику да видите шта је покривено, а шта није. Уверите се да имате покриће замене за своју имовину, а не покриће стварне новчане вредности, што се плаћа знатно мање. Такође ћете желети најмање 24 месеца покрића за губитак коришћења, што плаћа ваше животне трошкове док се ваш дом обнавља, каже Бацх. Широко распрострањене катастрофе могу узроковати још дуже време обнове.

На пример, „Обично су потребне најмање две године за обнову после пожара“, каже она.

Заштитите своју имовину ако можете

Не постоји начин да свој дом учините потпуно отпорним на катастрофе, али постоје начини да га „очврснете“ да бисте смањили потенцијалне губитке, каже Фрејди.

Фради је помогао да се покрене ХазардХуб након што је кућа пријатеља претрпела значајну неосигурану штету када се оближња река излила из корита. Пријатељица није схватила да живи поред поплавне зоне јер јој хипотекарни зајмодавац није тражио да купи осигурање од поплава, каже Фрејди.

Да је знала, могла је да купи осигурање и да предузме кораке да заштити своју имовину, као што је редовно мењање батерија у њеној пумпи, која је покварила, и чување вредних предмета у подруму или другим ниским местима у кући.

Инсталирање олујних капака може смањити губитке од урагана и торнада, док причвршћивање ваше куће на темељ може помоћи да преживи земљотрес.

„Постоји моћ у сазнању које су опасности и то вас може довести до стварања безбедније локације“, каже Фрејди.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here