4 начина за управљање трошковима здравствене заштите за пензионисање

Укупни износи су застрашујући, али можете предузети кораке да трошкове одржите на што нижим могућим нивоима уз правилно планирање, добар избор осигурања и здраво разумевање ваших услова и покрића. Испробајте ове стратегије - сада и у пензији - да бисте помогли у контроли рачуна за здравствену заштиту.

1. Искористите предност ХСА

Здравствени штедни рачун вам омогућава да одложите новац пре опорезивања за медицинске трошкове. Можете уложити средства, а и главница и зарада су ослобођени пореза ако их користите за прихватљиве медицинске трошкове, данас или у будућности. Ово ствара моћан алат за уштеду.

Да бисте користили ХСА, морате имати здравствени план са високим одбитком. Ако вам такав план има смисла, стручњаци препоручују да уштедите новац свом ХСА и оставите га нетакнутим што је дуже могуће. У 2021. можете да уштедите до 3.600 долара пре пореза као сама особа или до 7.200 долара ако имате породично осигурање.

„Ови рачуни су порески најефикаснији планови“, каже Сали Мулинс Томпсон, сертификовани јавни рачуновођа и сертификовани финансијски планер у Њујорку. „Главна ствар коју треба да урадите је да религиозно допринесете кад год можете.”

2. Направите план за дуготрајну негу

Особа која данас напуни 65 година има око 70% шансе да ће у неком тренутку затребати дуготрајну његу, према Министарству здравља и социјалних услуга. Један од најбољих начина да приступите овом питању је да га планирате: Колико дуго намеравате да останете у свом дому? Где ћеш отићи када више не можеш да живиш тамо? Ко ће вам помоћи у финансијским и здравственим одлукама?

„Људи не воле да причају о томе јер је непријатно размишљати о старењу и да се људи брину о вама“, каже Царолин МцЦланахан, лекар који је постао ЦФП у Џексонвилу на Флориди. Али планирање вам може помоћи да се припремите за промену околности.

То би могло значити куповину традиционалне полисе осигурања за дуготрајну негу, која може коштати хиљаде долара годишње, према Америчком удружењу за осигурање дуготрајне неге. Или можете размотрити хибридни производ осигурања који комбинује трајно животно осигурање са дуготрајном негом. (Можете искористити погодности да пренесете новац својим наследницима или — ако вам је потребно — можете га искористити за трошкове дугорочне неге.)

Можете се и самоосигурати тако што ћете годишње издвајати новац за трошкове дугорочне неге. Важно је да размотрите своје опције док сте у 50-им или раним 60-им, пре него што производи постану прескупи.

3. Набавите прави Медицаре план

Одабир најбоље политике Медицаре када навршите 65 година значи пронаћи ону која укључује ваше жељене докторе и ваше редовне лекове, помажући вам да избегнете високе трошкове ван мреже и из џепа. Такође ћете морати да размислите да ли желите приступ свим лекарима који прихватају Медицаре – као код оригиналног Медицаре плана – или да ли желите план који долази са додатним погодностима, али са ограниченијом мрежом провајдера, као што је Медицаре Адвантаге план.

Један од начина да приступите Медицаре-у је да пронађете агента који вам може помоћи да упоредите опције. Пронађите некога ко је сертификован да продаје што је могуће више оператера, што значи да ће моћи да представи пуну лепезу избора у вашој области, каже Матт Цханцеи, ЦФП у Тампи, Флорида.

4. Постављају питања

Будите активни учесник у својој здравственој заштити, без обзира у којој се животној фази налазите. Када ваш лекар наручи тестове, који могу повећати ваше медицинске трошкове, уверите се да разумете зашто се они раде.

„Реците им: „Шта се надате да ћете научити из овога, и да ли ће ово радити променити третман?“, каже Мекланахан. „Важно је то учинити, јер много пута доктори наручују ствари на прави начин. То је део њиховог протокола и они не застају и не размишљају: „Да ли је то заиста потребно у овом случају?’”

Исто важи и за рецепте. Питајте свог доктора да ли постоји нешто јефтиније што бисте могли да узмете, или да ли постоје промене које бисте могли да урадите које би помогле. „Многи лекари неће трошити време причајући о промени начина живота, па бацају пилуле на људе“, каже Мекланахан. „Можете избећи много лекова само ако радите праву ствар.”

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here