4 начина на која жене могу да инвестирају у друге жене

Улагање је за свакога ко жели да има контролу над својом финансијском будућношћу - укључујући вас, вашег најбољег пријатеља и вашу маму.

Али са порастом друштвено одговорног улагања, постоји нови мотивирајући фактор за жене: Ваше инвестиције такође могу помоћи другима да подрже. Ове иницијативе, које се фокусирају на стварање утицаја са вашим инвестиционим доларима, отвориле су вам врата да не само да пружите најбоље финансијске резултате, већ и да помогнете другима да учине исто у том процесу.

Ево четири начина да инвестирате не само у себе, већ и у успех и напредак других жена.

1. Почните са улагањем у себе

Када је реч о улагању, најважнија порука за жене је да почну.

Многе жене сумњају у сопствену способност улагања. У истраживању Фиделити Инвестментс из 2017. године, само 9% жена је мислило да ће надмашити мушкарце када улажу. У стварности, жене инвеститори често зарађују веће поврате улагања од својих мушких колега. Ово је делимично зато што жене инвеститори имају тенденцију да ређе тргују (ограничење које може довести до већег приноса) и преузимају мање ризика. Али према анкети из 2019. коју је спровела компанија за информационе услуге С&П Глобал, само 26% америчких жена улаже у финансијска тржишта.

Неулагање има значајне дугорочне финансијске последице за жене. Због више празнина у историји рада и дужег животног века, жене ће можда морати да штеде више за пензију него мушкарци, упркос томе што обично зарађују мање током свог живота. Ово питање је сложено за обојене жене, за које је јаз у платама још већи. Иако ова реалност може деловати обесхрабрујуће, сваки уложени износ је бољи него ништа, а рани почетак сопственог пензионог фонда ће вас ставити у бољу позицију да помажете другима.

2. Користите добављача који олакшава улагање у жене

Једном када донесете одлуку да инвестирате у своју будућност, постоје два начина да то урадите: да добијете помоћ или да то урадите сами. Ако желите помоћ, робо-савјетници вам омогућавају да инвестирате без потребе да се директно бавите својим инвестицијама. Ове онлајн услуге граде и одржавају инвестициони портфолио за вас, често за много мање од трошкова рада са финансијским саветником.

Еллевест не само да нуди опцију портфеља утицаја за улагање у компаније које унапређују жене у руководству, већ такође узима у обзир дужи животни век жена и ниже просечне плате када граде своје портфеље. Стасх, иако технички није робо-саветник, може вам помоћи да пронађете инвестиције у складу са мисијама. На пример,  фонд „Жене које воде“ фокусира се на компаније са женама на руководећим позицијама.

3. Пронађите фондове који ће користити женама

Ако више волите приступ „уради сам“ улагања, можете пронаћи заједничке фондове који се фокусирају на корист жена или других маргинализованих група и додати их у свој портфељ.

Иако је сваки фонд другачији, неки разматрају да ли компаније нуде обуку о сексуалном узнемиравању, да ли компанија послује са фирмама у власништву мањина и жена или има менаџере фондова који су партнери са организацијама које раде на заустављању трговине људима. Многи друштвено одговорни инвестициони фондови се оцењују коришћењем ЕСГ фактора улагања (ЕСГ је скраћеница за еколошко, друштвено и корпоративно управљање). Високи резултати у друштвеним и управљачким категоријама могу указивати на компанију са разноликим руководећим одбором или једнаким могућностима запошљавања. Број ЕСГ фондова значајно се повећао у последњих пет година, дајући етичким инвеститорима више опција.

4. Радите са женским финансијским саветником

Ако имате сложенији финансијски живот или желите помоћ око израде финансијског плана, можда је време да пронађете финансијског саветника.

Према подацима из У.С. Биро за статистику рада, 2019. године нешто више од 32% финансијских саветника биле су жене. Осим истраживања изнад које указује на жене као јаче инвеститоре од мушкараца, постоје озбиљне користи од рада са женском финансијском савјетницом. Ако се идентификујете као женско, може бити корисно имати саветника који дели ваш поглед на свет и можда боље разуме изазове са којима се суочавате. Коришћење женског саветника такође ставља новац у џеп тог саветника, омогућавајући им да наставе да раде у области у којој доминирају мушкарци.

КСИ Планнинг Нетворк, мрежа сертификованих финансијских планера, има филтер кључних речи где можете да додате „жене“ да бисте пронашли женског финансијског саветника. Еллевест такође нуди саветодавне сесије са својим тимом женских финансијских саветника и тренера које нечланови могу купити по потреби.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here