5/1 АРМ вс. 10/1 АРМ: Како одабрати

Ако сте одлучили да добијете хипотеку са подесивом стопом, следећи корак је да одаберете термин. 5/1 АРМ и 10/1 АРМ су међу најчешћим условима прилагођавања курса.

Хипотеке са прилагодљивом каматном стопом имају каматне стопе које се прилагођавају сваке године након почетног периода са фиксном каматном стопом. Прилагођавања могу повећати месечне трошкове хипотеке. АРМ су најбољи за купце куће који очекују да отплате или рефинансирају своју хипотеку пре истека почетне фиксне каматне стопе — на пример, након 5 година са 5/1 АРМ и 10 година са 10/1 АРМ.

» ВИШЕ: Упоредите АРМ са хипотекама са фиксном каматном стопом пре него што одлучите.

Шта је хипотека 5/1 АРМ?

Хипотека 5/1 АРМ је оно што је познато као хибридна хипотека са подесивом стопом: укључује и фиксне и подесиве каматне стопе. Са 5/1 АРМ, ваша почетна или уводна каматна стопа остаје непромењена пет година. Након тога, стопа ће се прилагођавати једном годишње на основу тренутних тржишних нивоа.

Када почетна фиксна каматна стопа истекне, стопе од 5/1 АРМ могу - и често се - повећавају, остављајући вам већу исплату хипотеке. Ограничења АРМ-а постављају ограничења на величину ових потенцијалних повећања каматних стопа, али се разликују у зависности од зајма и зајмодавца.

» ВИШЕ: Погледајте данашње хипотекарне стопе 5/1 АРМ

Шта је 10/1 АРМ хипотека?

10/1 АРМ је још једна врста хибридне хипотеке са подесивом стопом. Са 10/1 АРМ, ваша почетна каматна стопа ће остати иста 10 година. Након тога, ваш зајмодавац може прилагођавати стопу, на основу тржишних услова, на годишњем нивоу.

„Одабир 5/1 АРМ у односу на 10/1 АРМ зависи од времена.”

Када истекне почетна фиксна каматна стопа, дозвољена је промена стопа од 10/1 АРМ. Понекад се смањују, али чешће се повећавају и значе много већу исплату хипотеке, као код 5/1 АРМ. Ако је ваш зајмодавац укључио АРМ лимит у ваше услове кредита, то вам може дати представу о томе колико би повећање каматне стопе могло бити.

5/1 АРМ вс. 10/1 АРМ подешавања брзине

Одабир 5/1 АРМ у односу на 10/1 АРМ зависи од времена. Да бисте изабрали прави зајам, мораћете да направите нека предвиђања о следећих пет до 10 година вашег живота.

  • Да ли ћете променити каријеру или се преселити због посла?

  • Хоћеш ли се удати и засновати породицу?

  • Хоћете ли одједном доћи до неког новца, од наследства или нагодбе?

Начин на који одговарате на ова и слична питања може вам помоћи да утврдите да ли је хипотека са подесивом стопом прикладна и, ако јесте, на који рок.

Ако планирате да покренете посао, на пример, 5/1 АРМ можда није најбољи. Ваш приход може бити непредвидив неко време, што отежава решавање веће исплате хипотеке ако се ваша стопа повећа након пет година. У овом случају, хипотека од 10/1 АРМ или хипотека са фиксном каматном стопом би могла бити боља.

Али ако сте се управо венчали и планирате да сачекате неколико година пре него што имате децу, 5/1 АРМ би могла бити добра идеја. Можете искористити ниску стопу и плаћања првих неколико година, а затим продати и надоградити на већи дом пре него што промотивна стопа истекне и ваша породица се прошири.

» ВИШЕ: Погледајте најбоље зајмодавце 5/1 и 10/1 АРМ

Остало 5/1 АРМ вс. 10/1 АРМ разматрања

Иако је дуговечност уводне стопе можда највећа разлика између 5/1 и 10/1 АРМ, то није једина ствар коју треба узети у обзир у вашој одлуци.

Остали услови који могу утицати на ваш избор укључују:

  • Референтни индекс: Основна каматна стопа која помаже да се одреди ваша АРМ стопа.

  • Ограничења каматних стопа: Ограничења за колико ваша стопа може да се повећа након фиксног периода, сваке године и евентуално током целог периода кредита.

Будите сигурни да у потпуности разумете ове услове, као и период прилагођавања стопе, пре него што одлучите између 5/1 АРМ и 10/1 АРМ.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here