5 основних карактеристика које треба да очекујете од своје банке

Ових пет услуга су основе које ваша банка или кредитна унија треба да понуди. Међутим, не раде сви. А ако ваш није, можда је време да преместите свој новац на друго место.

1. Солидна камата на штедњу

Ако банкирате уз помоћ цигле и малтера, можда гледате на 0.01% годишњег процентуалног приноса, или АПИ. Али можете зарадити више на својој уштеђевини, посебно ако пређете на онлајн банку.

Разлика у каматним стопама је „само ноћ и дан“, каже Џеј Аболофија, сертификовани финансијски планер и оснивач Лион Финанциал Планнинг-а у Вестону, Масачусетс. Он напомиње да ових дана најбоље онлајн банке често плаћају између 1.50% и 2.00% АПИ.

Ове стопе се тренутно смањују, али кључно је, каже Аболофија, да ће се поново повећати – онлајн банке реагују на тржиште.

Два процента „неће никога учинити богатим“, каже Кејс Крес, ЦФП са седиштем у Западном Хартфорду, Конектикат у компанији Пхисициан Веалтх Сервицес. Али и даље је боље од нуле. „То је само добар начин да се оптимизује уштеда за хитне случајеве“, каже она.

2. Бесплатна провера

Не би требало да плаћате да бисте имали текући рачун — тачка.

Неке финансијске институције никада не наплаћују накнаду за одржавање вашег рачуна. Други наплаћују једну ако не испуњавате одређене критеријуме, као што је минимални директан депозит или обављање одабраног броја дебитних трансакција. Пази на то.

Кресс је прекршила ове услове када је напустила свој традиционални посао. „Нисам имала директан депозит, и одједном сам имала накнаде за одржавање“, каже она. „Ако плаћате проверу, на погрешном сте месту.”

3. Бесплатни банкомати

Ако ваша банка или кредитна унија нуди проверу, требало би да обезбеди и бесплатан начин за приступ готовини. У идеалном случају, то је преко мреже банкомата.

Националне банковне банке традиционално су имале највеће мреже, али то се мења. Многи банковни рачуни на мрежи сада долазе са бесплатним коришћењем десетина хиљада банкомата широм земље, а многе кредитне уније раде исто кроз Цо-оп АТМ програм.

Мања банка са мањом мрежом може бити у реду ако су ти банкомати погодни или ако нуде погодности као што су надокнада накнада за банкомат које неке машине наплаћују. У зависности од тога колико често повлачите, 10 долара месечно може бити довољно, напомиње Аболофија.

4. Онлине приступ

Постоји широк спектар усвајања технологије у финансијским институцијама, али данас скоро свака банка и кредитна унија имају веб локацију, а већина има и апликације. То значи да можете приступити својим финансијским информацијама и обављати једноставне трансакције 24/7.

Конкретно, требало би да будете у могућности да проверите своје стање и чекове депозита, каже Кресс. „Ако немате ту опцију, једноставно нећете бити играч“, каже она о банкама.

Пренос новца је још један велики, каже Аболофија, и требало би да буде бесплатан и брз за подешавање. Међутим, премештање новца између банака може потрајати неколико дана. „Ако [пренос траје више од 10 секунди, увек бих препоручио људима да оду негде другде“, каже он.

5. Разумне политике прекорачења

Накнаде за прекорачење могу бити високе, чак и у најхуманијим финансијским институцијама — просечна цена у највећим банкама у земљи је 35 долара, према недавној студији НердВаллет-а. Али ваша банка или кредитна унија би требало да вам пруже алтернативу ако сте ухваћени кратким.

Аболофиа препоручује банке које нуде бесплатне трансфере од штедње до чекова за покриће прекорачења. „На тај начин нећете платити накнаду и трансакција неће бити отказана. Нећете имати ту срамоту у реду за одјаву“, каже он.

Ваша банка би требало да ради за вас

Неке банке и кредитне уније се труде да зараде ваш посао, а неке не. Не би требало више од брзог прошетања његовом веб-страницом да бисте сазнали где се налази ваша финансијска институција. А ако се испостави да ваша банка касни, ево још једне ствари која би требало да буде лака: отварање новог банковног рачуна.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here