5 карактеристика које треба тражити у личном зајму

Истражили сте неколико различитих опција финансирања и намирили лични зајам, али ваш посао још није завршен. Следећи корак је да одлучите који зајмодавац вам може дати најбољу понуду.

Приступачност би требало да буде главни приоритет: ако један зајмодавац нуди изузетну годишњу стопу, то је вероватно најбоља опција. Али када имате две или више конкурентних понуда, одмерите посебне карактеристике као што су попусти, време финансирања и флексибилност плаћања да бисте прекинули везу.

Ево пет карактеристика које треба тражити када упоређујете личне зајмове.

Без накнаде

Накнаде за пријаву и плаћање унапред су ретке код личних зајмова, али можете наићи на накнаду за издавање. Ова накнада — обично 1% до 10% износа вашег кредита — се често одузима од кредита пре него што га добијете, али зајмодавац га може укључити у месечне уплате, каже Јован Џонсон, сертификовани финансијски планер из Атланте. Не добијате ништа за накнаду; то је само новац који зајмодавац наплаћује за обраду кредита.

Накнада за издавање кредита не чини аутоматски најскупљим, каже Џонсон. Упоредите годишње процентуалне стопе, које укључују камату и друге накнаде, да видите који кредит кошта најмање.

Неки зајмодавци на мрежи који раде са зајмопримцима са добрим или одличним кредитима (690 или више ФИЦО) наплаћују нулте накнаде, укључујући накнаде за кашњење и недовољно средстава.

Рате попусте

Попусти на стопе су обично мале погодности које се могу додати. Многи зајмодавци нуде да смање вашу стопу за мали износ — често 0.25 до 0.5 процентних поена — ако подесите аутоматска плаћања.

Други зајмодавци могу смањити вашу стопу за процентна поена или два на зајам за консолидацију дуга ако им дозволите да директно отплате ваше дугове, уместо да вам дају новац.

Банке често дају попусте за своје постојеће клијенте, посебно оне са великом количином новца на штедном или инвестиционом рачуну, каже Тајлер Смит, ЦФП са ББК Веалтх Манагемент-ом у области Индијанаполиса.

Претквалификација вам омогућава да проверите своју стопу без нарушавања кредитног резултата, али је чешћа код онлајн зајмодаваца него код банака. Можете користити стопу коју вам је цитирао онлајн зајмодавац да преговарате о нижој стопи у вашој банци, каже Смитх.

„Поготово ако сте у позицији у којој имате добре кредите и добру историју плаћања, они ће учинити све што могу да вас наведу да позајмите новац“, каже он.

Брзо финансирање

Лични кредити могу вам помоћи да покријете хитне трошкове, попут поправке крова, јер се обично финансирају за мање од недељу дана - а понекад чак и брже.

Интернет зајмодавац ЛигхтСтреам каже да су пријаве поднете пре 14:30.м. ЕТ радним даном са свом потребном документацијом може се одобрити и финансирати истог дана. Други зајмодавци могу да одобре и финансирају зајам у року од дан или два, каже Алвин Карлос из Вашингтона.Ц.-базиран ЦФП са Дистрицт Цапитал Манагемент.

„Ако, рецимо, треба да платите медицински рачун који доспева сутра, неки зајмодавци ће вам дати новац већ следећег дана“, каже Карлос.

Савет за одржавање ствари: прикупите документе као што су В-2, платне папире и доказ адресе пре него што покренете апликацију.

Флексибилност плаћања

Рок отплате вашег кредита утиче на величину ваше месечне уплате. Дужи рок резултира нижим месечним плаћањима, али укупно више плаћених камата, каже Џонсон.

Одаберите временску линију која вам даје приступачне месечне уплате, а да и даље одржавате ниске трошкове камата, каже он. Неки зајмодавци вам дозвољавају да отплатите зајам за три или пет година, док други нуде рокове између две и седам година.

Џонсон препоручује да повећате флексибилност тако што ћете питати зајмодавца шта се дешава ако изгубите посао или наиђете на хитан случај и морате да прескочите плаћање или две.

„Уз било који зајам за који се пријавите, увек морате да знате „шта ако“,“ каже Џонсон. „Да ли ће они радити са вама? Да ли ће продужити кредит без додатних накнада или надоплата?"

Марцус би Голдман Сацхс дозвољава зајмопримцима да одложе плаћање након 12 узастопних плаћања на време. Онлине зајмодавац СоФи нуди заштиту од незапослености која ставља зајам у одлагање.

Искуство потрошача

Искуство корисника није тако лако квантификовати као накнаде за почетак и попусте, али процена како ће се ствари одвијати након што добијете зајам може вас спасити од будућих главобоља.

Понуда аутоматског плаћања више није довољна да отплата буде беспрекорна, каже Смит. Ако користите апликацију за буџетирање или управљате финансијама на други начин, одабир зајмодавца који повезује ваш зајам могао би уштедјети вишегодишње проблеме.

„С обзиром на количину технологије која постоји, веома је важно имати ту погодност за повезивање“, каже он.

Субјективне рецензије пријатеља и претходних клијената, као и објективне рецензије на мрежи, могу открити проблеме које можда нећете видети пре него што позајмите.

Можете сазнати шта други зајмопримци мисле о зајмодавцу читајући жалбе на веб локацијама Бироа за финансијску заштиту потрошача или Бироа за боље пословање.

Још је боље ако имате пријатеља или члана породице који је раније користио зајмодавца, каже Џонсон.

Откривање: Претходна верзија овог чланка погрешно је навела детаље за попуст. Овај чланак је исправљен.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here