5 побољшања дома која се можда неће исплатити када продате

Провели сте празнике уз ХГТВ, а сада вам кроз главу плешу визије наглашених зидова и самостојећих када за намакање.

Не дозволите да ваша жеља да надоградите свој дом смањи тржишну вредност вашег дома. Пре него што фантазију о реновирању претворите у стварност, размислите да ли ће се пројекат исплатити када будете спремни за продају. Многа побољшања у кући додају вредност, али други - попут ових пет - могу то да нашкоде.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

1. Кухиња квалитета кувара

Ако волите да кувате, врхунска кухиња би могла бити врхунски поклон - за вас. Али ако мислите да ће велики ремонт у великој мери утицати на вредност препродаје, можда ћете бити изненађени.

Елегантно реновирање кухиње надокнађује само 54% ​​својих трошкова у додатној вредности, према Ремоделинг магазину 2020 Цост вс. Извештај о вредности.

„Ако радите мермерне плоче и врхунске уређаје, могли бисте да потрошите 100.000 долара, а то не мора да значи да ваша кућа вреди додатних 100.000 долара“, каже Беатрис де Јонг, стручњак за потрошачке трендове за Опендоор, а Сан Директни купац и продавац куће са седиштем у Франциску.

Мање надоградње кухиње могле би донети већу исплату. Цхрис Ариенти, брокер и власник Ремак Екецутиве Реалти у близини Бостона, предлаже да ажурирање буде разумно: Мислите на гранит, а не на мермер, и ГЕ уместо Суб-Зеро.

» ВИШЕ: Начини да уштедите на преуређењу кухиње

2. ДИИ паинтинг

Подебљани зид са изјавама може рећи погрешну ствар потенцијалним купцима ако је израда упитна. Прошарана, испуцала или неквалитетна боја може смањити продајну цену куће за 1.700 долара, према Опендоор подацима који су прегледали понуде за куће направљене од јуна 2018. до јуна 2019.

„Добар посао фарбања није лак“, каже Сарах Канингем, агент за некретнине у Етхос Десигн + Ремодел у Боисеу, Ајдахо. „Све је у припремним радовима, а већина људи не жели да ради припремне радове." Ангажовање професионалца за фарбање може помоћи да се обезбеди атрактивнији резултат.

3. Проширени власнички апартман

Обарање зида да би се створила велика примарна спаваћа соба или крађа ормара да би се изградило купатило у спа стилу може звучати сањиво.

Али шта кажете на продајну тачку? „Ако са пет спаваћих соба пређете на четири, и успете да успете, ништа страшно“, каже Ариенти. Али он упозорава да би губитак спаваће собе у мањој кући могао значити нижу продајну цену.

Што се тиче урезивања у ормар, прописи стамбених зграда не налажу да спаваће собе имају ормаре. Али, Ариенти каже: „Када једном изнесете ормар из спаваће собе, купцу, то више не изгледа као спаваћа соба."

» ВИШЕ: Избегните ове скупе грешке при реновирању

4. Плишани тепих од зида до зида

Тепих може бити посебно непривлачан за купце који први пут долазе у кућу, који се могу навикнути да власници ажурирају тепих између изнајмљивача, каже де Јонг.

„Уопштено говорећи, [тепих људи су залуђени. То може учинити да соба изгледа мало застарело."

То такође може утицати на вашу продајну цену. Тепих као примарни под у кући смањује вредност за 3.900 долара - а теписи у главној спаваћој соби изазивају пад од 3.800 долара, према Опендоор-у.

Насупрот томе, у извештају Националне асоцијације посредника за некретнине из 2019. процењено је да би продавци могли да надокнаде целокупну цену поправке подова од тврдог дрвета. Нови дрвени под би заправо могао да дода вредност, а продавци добијају 1 долар.06 за сваки потрошен долар према НАР.

5. Базен

Није битно да ли се ради о бесконачној ивици или изнад земље: Купци који не желе да се баве одржавањем или осигурањем могу да виде сваки базен као недостатак. Чак и на Флориди, базен не додаје вредност, рекла је путем е-поште Лиеде ДеВалдивијелсо, агент за некретнине у компанији Кеиес у Мајами-Дејду.

Ако размишљате о препродаји, не исплати се - никада нећете надокнадити трошкове, рекао је ДеВалдивиелсо. Али ако ћете га користити и уживати, ставите у базен.

» ВИШЕ: Прегледајте цену побољшања дома по пројекту

Како одлучити да ли је реновирање вредно трошкова

Да бисте били сигурни да доносите информисану одлуку:

  • Узмите у обзир своју временску линију. „Ако ћете бити у кући 30 година, можете учинити све, јер у том тренутку ваша хипотека је отплаћена“, каже Ариенти. Тражи се продаја у блиској будућности? Обратите више пажње на то да ли ће се ваши избори свидети потенцијалном купцу.

  • Консултујте стручњака. „Разговарајте са професионалцем како не бисте доносили погрешне одлуке које ће радити против вас за пет до 10 година“, каже Канингем. Дизајнер вам може помоћи да разликујете пролазне трендове од будућих класика; извођач може да објасни какве би радове подразумевала предложена обнова.

  • Упоредите карактеристике куће у вашој области. Де Јонг предлаже да погледате упоредиве куће за продају у вашој близини и да отворите куће како бисте били сигурни да су ваша побољшања у складу са нормама за ваш комшилук.

  • Добијте процену. Овлашћени проценитељ може да уради студију изводљивости да процени тренутну вредност вашег дома и његову вероватну вредност након побољшања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here