5 заблуда о томе како осигуравајућа друштва цене вашу ауто премију,

1. Визија и медицинска историја

То што носите наочаре не утиче на ваше стопе ауто осигурања, нити на резултате вашег последњег здравственог прегледа. Али око трећине Американаца (34%) верује да се оштећење вида - потреба за ношењем наочара или контакта - може урачунати у стопе ауто осигурања, а четвртина Американаца (25%) мисли ово о историји болести, према истраживању.

Нешто за напоменути: Док они којима су потребне наочаре или контакти неће бити кажњени вишим стопама осигурања, постоје државни захтеви за визију како би добили возачку дозволу. Такође могу постојати ограничења за добијање дозволе за особе са одређеним здравственим стањима, као што су епилептични напади.

2. Без обзира да ли имате децу

Деца можда ометају пажњу – у возилу и другде – али ако имате децу у колима неће вам повећати премије. Ипак, 28% Американаца верује да то да ли особа има децу може утицати на њихове стопе ауто осигурања.

Једна ствар која утиче на ваше стопе је број осигураних возача у вашој кући. Дакле, када ваша деца постану лиценцирани возачи, требало би да очекујете велике премије јер млађи, мање искусни возачи обично имају веће стопе.

3. Плата

Према анкети, близу четвртине Американаца (24%) мисли да се плата узима у обзир при одређивању стопа ауто осигурања, али то није тачно. Ипак, сам ваш посао може утицати на ваше премије.

Неки осигуравачи могу да наплате возачима одређених занимања веће стопе осигурања јер је већа вероватноћа да ће поднети захтеве од возача других професија. Многи осигуравачи такође нуде попусте за одређена занимања или се удружују са послодавцима или професионалним удружењима, што је још један начин на који ваш посао може утицати на износ који плаћате у премијама.

4. Трка

Још једна ствар која се не узима у обзир приликом израчунавања премија ауто осигурања је ваш расни идентитет. Међутим, 19% Американаца мисли да је расно или етничко порекло фактор у одређивању стопа ауто осигурања.

Иако је незаконито урачунавати расу особе у премије, други фактори који су обично укључени у стопе ауто осигурања могу непропорционално утицати на неке трке више од других. На пример, локација је фактор у израчунавању стопа осигурања, а студије су показале да претежно црна насеља плаћају више просечне стопе ауто осигурања од претежно белаца.

Још један фактор који се може користити при израчунавању стопа осигурања је кредитна историја, а то такође може негативно утицати на црне потрошаче несразмерно. Постоји значајан јаз у власништву црних и белих Американаца - 45% у поређењу са 74%, у другом кварталу 2021, према У.С. Биро за попис становништва — и правовремене исплате закупнине се не пријављују кредитним бироима као што су правовремене исплате хипотеке.

5. Кредитна историја (у неким државама)

Изнад смо рекли да се кредитна историја може урачунати у стопе осигурања, и то је апсолутно тачно, али не за све. У пет држава — Калифорнији, Хавајима, Масачусетсу, Мичигену и Вашингтону — осигуравајућим компанијама тренутно није дозвољено да користе кредитну историју приликом израчунавања премија осигурања. Дакле, када анкета покаже да 50% Американаца мисли да кредитна историја утиче на ове стопе, да ли су у праву или не, зависи од тога где особа живи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here