5 грешака које треба избегавати при слању банковних трансфера у иностранство

Када се Маријан Шембари преселио из У.С. у Немачку са супругом, и даље је радила као слободни писац у У.С. и користила је трансфер новца за слање прихода између њеног У.С. и немачке банковне рачуне. Али један од трансфера није успео како је планирано.

„Случајно сам унела погрешан број“, каже она. „Заправо сам послао скоро хиљаду долара.” Новац је отишао на погрешан банковни рачун.

» ВИШЕ: Најбољи начини за међународно пребацивање новца

Ово само почиње списак грешака које се могу десити приликом слања међународног трансфера новца. Ево неких великих које треба избегавати:

1. Погрешни подаци о налогу

Многи међународни трансфери новца захтевају банковни рачун и бројеве за рутирање и за пошиљаоца и за примаоца. Али ови детаљи нису увек јасни. Бројеви рачуна и бројеви за рутирање, који заједно идентификују банковне рачуне на оба краја трансфера, имају формате који се разликују у зависности од земље. На пример, америчке банке користе деветоцифрени бројеви за рутирање и различите дужине за бројеве рачуна.

„Понекад људи транспонују број рачуна и [роутинг број“, каже Џејмс Дауд, финансијски саветник и генерални директор у Нортх Цапитал Инц. у Сан Франциску.

У Схембаријевом случају, њен немачки код рачуна и шифра банке су сабирали око 30 знакова — а само последња цифра кода рачуна је била нетачна.

2. Не претварање долара у страну валуту

Када извршите међународни трансфер, почињете са доларима и очекујете да права валута стигне на банковни рачун вашег примаоца. Али када дође до конверзије валуте, важно је. Ако прескочите конверзију са своје стране, трансфер може бити одбијен на другом крају или страна банка може да конвертује новац по вишем курсу или уз накнаду. Ово може да оптерети примаоца, посебно ако резултира кашњењем испоруке или ако особа добије мање новца него што се очекивало.

3. Гледајући само унапред накнаде

Постоје два главна трошка приликом слања међународних трансфера новца. Први је накнада за услуге коју провајдери наплаћују за слање новца. Други је оно што на крају плаћате да промените доларе у валуту земље у коју шаљете новац. Овај трошак зависи од курса између две валуте, рецимо, долара и мексичких пезоса, који се разликује од добављача.

Банке и други провајдери углавном означавају курсеве клијената како би остварили профит на трансферу. На пример, банка може добити евре по стопи од 1 до 0 долара.89 евра, што значи да би 1.000 долара било 890 евра. Међутим, када пренесете 1.000 долара, ваша банка вам даје мање повољан курс од, рецимо, 1 до 0.86 евра, што значи да шаљете само 860 евра. То је 3.4% мање, а трансфер би вас коштао еквивалент 34 УСД поврх банкарске накнаде.

» ВИШЕ: Најбоље банке НердВаллет-а за међународна путовања

4. Не поредити различите провајдере преноса

Провајдери трансфера наплаћују различите курсеве и накнаде, па купујте пре него што пошаљете новац. Банке у просеку наплаћују око 42 долара за слање међународних трансфера, а банка прималац такође може да наплати накнаду.

Банке не врше трансфере од готовине до готовине у иностранству, али провајдери као што су Вестерн Унион и МонеиГрам раде и имају мреже широм света. Такође можете да шаљете новац на мрежи у неке земље преко небанкарских провајдера, као што су Висе (раније ТрансферВисе) и Ксоом, уз ниске накнаде и по конкурентним курсевима. Ако шаљете много новца или вршите периодичне трансфере, размислите о сарадњи са дилером девиза као што је УСФорек који може да вам помогне да добијете боље курсеве.

» ВИШЕ: Најбољи начини за слање новца појединцима

5. Не проверава процењено време испоруке

Не иду сви трансфери истом брзином, посебно у иностранству. Небанкарски провајдери понекад нуде више од једног начина плаћања и опције испоруке, што може утицати на брзину трансфера. Плаћање дебитном картицом обично убрзава испоруку, на пример, али може бити скупље од директног подизања са банковног рачуна. Да бисте избегли дуго време обраде трансфера од банке до банке, можете да пошаљете готовину преко Вестерн Унион и МонеиГрам локација, што обично траје неколико минута.

Насупрот томе, банке имају ограничене могућности плаћања и испоруке. Они директно наплаћују ваш банковни рачун и шаљу само на други рачун у иностранству, док други провајдери имају широку мрежу локација за преузимање готовине. Ако вам је потребан новац да брзо стигнете негде, коришћење небанкарске услуге је често брже.

Познавање ваших опција у погледу провајдера, трошкова и брзине испоруке помоћи ће вам да пошаљете новац на начин који вам највише одговара — све док и детаље трансфера добијете исправно.

Иако је Шембари слала новац на погрешан немачки банковни рачун, имала је среће.

„Испоставило се да је то био прави банковни рачун — на срећу, мој муж, веровали или не“, каже она.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here