5 корака да постигнете своје циљеве штедње

Уштеда новца је често лакше рећи него учинити. Постављање јасних циљева може да вас мотивише да предузмете акцију, усредсредите се на оно што је важно и избегавајте прекомерну потрошњу.

Ево неколико савета за постављање циљева штедње.

1. Зацртајте своје циљеве уштеде

Запитајте се: „За шта желим да штедим?” Ваши циљеви могу бити краткорочни, попут куповине новог телевизора или путовања у Европу; дугорочно, попут куповине новог дома или штедње за пензију; или негде у средини, као отплата студентских кредита.

Када постављате циљеве, узмите у обзир потребе — као што је фонд за хитне случајеве — поред ствари за које желите да уштедите. Ана Сергунина, сертификовани финансијски планер у МаинСтреет Финанциал Планнинг-у, препоручује да дате приоритет вашем фонду за хитне случајеве пре других циљева; у супротном, можете доживети велики неуспех ако се појави нешто неочекивано. „Ако нема средстава, то ће направити прекид у целом систему“, каже она.

Када идентификујете и одредите приоритете за циљеве уштеде, можете да почнете да правите прилагођени план.

Желите бесплатан радни лист о буџету? Користите радни лист буџета 50/30/20 Нердс да видите како се ваш буџет слаже и уочите прилике за уштеду новца. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

2. Процените своје финансије

Добро погледајте своје финансије да бисте видели да ли су ваши циљеви на дохват руке. Израчунајте свој месечни приход на основу ваше плате, бенефиција социјалног осигурања или било ког другог новца који примате. Затим проверите историју трансакција на веб локацији своје банке или користите апликацију, табелу или једноставно комад папира да пратите своје трошкове. На тај начин ћете знати где иде ваш новац, колико вам је остало и који износ је разумно издвојити сваког месеца.

Ако желите да смањите своју потрошњу како бисте још више новца уложили у штедњу, идентификујте своје потребе и жеље и покушајте да се мање препустите жељама. Потребе су ствари на које морате потрошити новац - попут хране и становања - а жеље су небитне као што су забава и оброци у ресторанима. Ако нисте сигурни како да буџетирате ове трошкове, испробајте калкулатор буџета 50/30/20.

3. Доделите цену својим циљевима штедње

Сазнајте не само колико можете да уштедите, већ и колико треба да уштедите. На пример, ако вам је циљ одмор у Италији, истражите цену авионских карата, боравак у хотелу и разгледање. Ово ће вам дати процену цене, а самим тим и укупне уштеде. Проширите претрагу да бисте пронашли најбоље попусте и методе штедње.

4. Изаберите време и место

Одаберите рок. Можете да складиштите своја средства како се тај датум приближава.

Када почнете да смањујете или реструктурирате своје трошкове, одлучите где ћете чувати новац који уштедите док вам не затреба. Размислите о томе да га ставите на штедни рачун или сертификат о депозиту, по могућности онај који нуди конкурентну каматну стопу, да бисте га чували и помогли да брже постигнете своје циљеве. Можда би чак било вредно креирати засебне налоге за своје личне циљеве.

Једноставан начин да уз мало труда допринесете циљевима уштеде је аутоматизација процеса. Апликације као што је Дигит вам омогућавају да одредите своје циљеве и аутоматски ће пренети одређени износ ваших средстава на посебан рачун.

5. Редовно пратите

Подсећање да пратите свој напредак је ефикасан начин да останете на врху својих циљева штедње. Сергунина предлаже да закажете „састанак за новац“ са собом или другом другом партнером, рецимо једном месечно, како бисте повремено прегледавали своје финансијске активности. Прегледајте своје приходе, трошкове и колико сте до сада уштедели.

Ако нисте баш тамо где желите да будете, немојте се обесхрабрити. „Сви ми правимо грешке“, каже Сергунина. "Живот се дешава. Дакле, све док се пријављујете, опоравите се и наставите даље, то је оно што се рачуна.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here