5 берзанских стратегија за почетнике

За многе Американце, 401(к) спонзорисан од послодавца је њихово прво инвестиционо средство, са 65% У.С. радници су понудили један или сличан план. Али да бисте изградили богатство, можда ћете желети или морати да инвестирате ван тог плана.

Ево пет стратегија улагања које почетници могу користити да би се више укључили у берзу:

1. Отворите ИРА

Након плана за пензионисање који спонзорише послодавац, следећа станица за било коју стратегију на берзи је улагање у друге рачуне са повољнијим порезима, као што је традиционални или Ротх индивидуални пензиони рачун. Можете отворити ИРА код онлајн брокера — многе брокерске куће не захтевају минимум рачуна и нећете улагати ништа од свог новца док не будете спремни да то учините. Ових дана, брокерске куће су прилично сличне банкама. Главна разлика је у томе што ћете са брокерима имати приступ берзи када будете спремни да инвестирате.

Можете допринети до 6.000 долара годишње (7.000 долара ако имате 50 или више година) за ИРА, било на један налог или комбинацију обе ове врсте ИРА. Свака има различите пореске предности, па погледајте која је ИРА најбоља за вас. А ако имате максималан износ ИРА-е за годину, увек можете да наставите да улажете у опорезиви брокерски рачун – они се такође отварају код онлајн брокера, али не нуде пореске олакшице ИРА-е.

" Спремни за почетак? Пронађите најбоље ИРА провајдере

2. Уложите само новац који вам неће бити потребан пет година

Један велики недостатак традиционалних и Ротх ИРА: могу постојати казне и пореске последице ако повучете средства пре 59 ½ године. Ротх ИРА више опросте према раним повлачењима – можете повући доприносе у било ком тренутку, али можете бити кажњени или опорезовани ако раније повучете зараду од улагања.

Али то ограничење би могло бити у реду јер постоји кључно правило које треба имати на уму код било које стратегије на берзи: не улажите готовину која ће вам требати у року од пет година. Стрпљење се исплати када улажете – морате дати времена својој имовини да преброде успоне и падове на тржишту.

„Кључно правило које треба имати на уму у било којој стратегији на берзи: немојте улагати новац који ће вам требати у року од пет година.”

Ако се 59 ½ чини превише далеко, опорезиви брокерски рачун неће кажњавати рано повлачење, али такође неће нудити пореске предности рачуна ИРА или послодавца (већина брокера нуди и опорезиве рачуне и рачуне са повлашћеним порезом ).

Отварање опорезивог брокерског рачуна може бити следећи корак ако већ користите 401(к) и ИРА, а на свом банковном рачуну имате неактиван новац. Међутим, следеће стратегије се могу применити и на пензионе и на брокерске рачуне.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

3. Истражите пасивно управљане индексне фондове

У идеалном случају, желите да креирате избалансиран портфолио уз истовремено смањење трошкова. Већина инвеститора се ослања на заједничке фондове, индексне фондове и фондове којима се тргује на берзи да би то урадили. Уместо да се кладе на било коју деоницу компаније, ови фондови обједињују више акција, балансирајући неизбежне губитнике и добитнике.

А ова средства су изграђена на пасивним стратегијама управљања. Пасивно улагање настоји само да одговара ширим тржишним добитцима, за разлику од активног улагања које покушава да надмаши тржиште честом куповином и продајом акција. И док би стручност бирала и бирала акције за вас можда звучала привлачно, у пет година до децембра. 31. 2019, 80% фондова са великим капиталом је подбацило С&П 500. Другим речима, да сте инвестирали у јефтин индексни фонд који блиско прати С&П 500, постоји велика шанса да бисте видели боље приносе него у просечном заједничком фонду.

» Сазнајте више о пасивном вс. активно управљање

Пасивно улагање такође доноси мање накнада које могу нарушити дугорочни раст инвестиција. У 2019. години, просечан пасивно вођен фонд имао је коефицијент трошкова пондерисане имовином од 0.13%, у поређењу са 0.66% са средствима којима се активно управља. Ова разлика у трошковима изазвала је све већи број роботских саветника који аутоматизују управљање портфолиом, што омогућава овим компанијама да наплаћују много ниже накнаде од налога којима се активно управља.

» У потрази за инвестиционим истраживањем? Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

4. Ограничите активну трговину акцијама на 10% портфеља

Ако желите да купите акције, покушајте да их задржите на 10% или мање од укупног инвестиционог портфеља. Опет, активно управљане стратегије берзе које настоје да победе тржиште редовно имају лошији учинак од пасивних стратегија.

Ако уложите сав свој новац у једну или неколико компанија, рачунате на успех који би брзо могао бити заустављен једним регулаторним проблемом, новим конкурентом или катастрофом у односима с јавношћу. Ако и даље имате снажан интерес за активно трговање делом свог портфеља, неки берзански брокери нуде образовне алате и симулаторе који вам омогућавају да вежбате трговање пре него што зароните у. (Потребно је неко упутство? Погледајте нашу листу најуспешнијих акција ове године.)

» Погледајте наше изборе за најбоље брокере

5. Користите просек трошкова у доларима

Активни инвеститори се утркују да купују јефтино и продају високо, али то је лакше рећи него учинити. Стручњаци кажу да је боља стратегија да се нове инвестиције праве у редовним интервалима, процес познат као просек трошкова у доларима.

Успешно улагање је мање у одређивању времена тржишта, него да се широком портфолију инвестиција да време потребно за раст. За разлику од помахнитале слике коју можда имате о трговању на берзи, споро и постојано обично побеђује у трци улагања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here