5 ствари које треба знати о рекордној трци за злато

Док су инвеститори претрпели потресне успоне и падове од почетка пандемије коронавируса, једна од најстаријих роба на свету је у сталном порасту: злато.

Цена злата оборила је рекорд свих времена раније ове недеље, трговајући само од 2.000 долара по унци. Злато је надмашило све главне класе имовине у првој половини 2020. године, повећавши вредност за 27% од нове године, према подацима Светског савета за злато.

„Злато је фасцинирало човечанство хиљадама година“, каже Остин Пикл, аналитичар за инвестициона истраживања за Веллс Фарго Инвестмент Институте. „Непропусна је за ваздух и воду, а скоро свака унца која је икада ископана и данас се налази изнад земље.”

Ево шта треба да знате о трчању златних полуга.

Злато се сматра сигурном инвестицијом

Када цене злата расту, то је често знак да су инвеститори забринути због економске суморности. Цене злата ове недеље надмашиле су претходни трговински рекорд у току дана од 1.895 долара по унци постављен у септембру 2011. године, када су се глобална тржишта још увек отежавала од утицаја Велике рецесије и када се Европа борила да обузда дужничку кризу у еврозони.

Слично томе, овогодишњи галоп цене злата подстакнут је пандемијом коронавируса и економском неизвесношћу која је уследила.

„Злато се често сматра јаком заштитом од могућности инфлације, јер растући трошкови робе и услуга прети да ослабе вредност валуте“, каже Спенсер Кембел, директор СЕ Асиа Цонсултинг, који саветује рударство племенитих метала предузећа. „Злато има тенденцију да задржи своју реалну вредност током дугог временског периода.”

Али не мора сваки мали инвеститор да купује злато као заштиту од економске неизвесности. Постоји неколико ствари које треба узети у обзир када одлучујете да ли да инвестирате у злато.

Када је У.С. долар пада, цене злата расту

Још један фактор који може утицати на цене злата: Када је вредност У.С. долар слаби, злато јача.

Вредност У.С. долар је ове недеље пао на најнижи ниво у две године усред пораста броја случајева ЦОВИД-19 у САД.С., даље гурајући цене злата.

„Уопштено говорећи, злато је одувек имало обрнут однос са Сједињеним Државама.С. долара, а са недавним У.С. распродаја долара, потражња за златом је све већа и већа“, каже Древ Ратхгебер, старији фјучерс брокер у Даниелс Традинг у Чикагу. „Овај инверзни однос постоји још од У.С. Влада нас је скинула са златног стандарда.”

У.С. долари су били везани за одређену количину злата за домаћу употребу у доларима до 1933. године, након што је Велика депресија помогла да се подстакне несташица злата, а У.С. окончао међународну конвертибилност долара у злато 1971.

С обзиром на инфлацију, прави златни рекорд био је пре 40 година

Док је рекорд од понедељка доспео на насловне стране, када се узме у обзир инфлација, цене злата још увек нису надмашиле цену постављену јан. 21, 1980, када су се цене затвориле на 850 долара по унци. У данашњим доларима, то би било око 2.800 долара по унци, према Светском савету за злато.

То такође изазива забринутост, упозоравају стручњаци, да имате превише злата у свом портфељу: нема потенцијал раста акција, нити доноси било какав приход док држи имовину (за разлику од дионица или обвезница дивиденди).

Насупрот томе, јан. 21, 1980, 850 долара би било више него довољно за куповину седам акција у индексном фонду С&П 500, а тих седам акција ове недеље би вредело више од 22.000 долара.

Не могу приуштити физичко злато? За то постоји фонд

Ако не можете да приуштите да купите ни унцу злата (а камоли да схватите како да складиштите и обезбедите имовину), постоји приступачнији начин да диверсификујете свој портфолио уз извесну изложеност злату: куповина фондова којима се тргује златом на берзи.

Заједно са порастом полуга, рекордан број инвеститора купио је златне ЕТФ ове године, са 47 долара.8 милијарди прилива од 27. јула, према подацима Светског савета за злато објављеним 30. јула.

„Историјски гледано, физичким златом је било веома тешко трговати због трошкова транспорта, осигурања и складиштења које сносе инвеститори“, каже Чарлс Селф, главни инвестициони директор иСецторс-а, ЕТФ саветника. „Ови ЕТФ-ови поседују стварне златне полуге похрањене у обезбеђеним трезорима у главним банкарским центрима широм света. Инвеститори у ове хартије од вредности могу трговати ЕТФ-овима на главним берзама баш као и акцијама компанија.”

Злато није једина заштита од тржишних превирања

Да би се заштитили од тржишне волатилности у ценама акција, инвеститори траже средства која не одражавају кретања на берзи – тако да док тржиште пада, бар део вашег портфолија се помера да би надокнадио губитке.

„У прошлости су обвезнице биле примарни диверзификатор портфеља акција“, каже Селф. „С обзиром на ниске каматне стопе доступне на обвезнице и могућност да ће каматне стопе порасти, што ће смањити вредност обвезница, требало би користити другу класу имовине да би се обезбедила диверсификација.

„Пошто цене племенитих метала нису у корелацији са ценама акција и обвезница

племенити метали су додатни диверзификатор избора“, додаје он.

Остале инвестиције које традиционално не прате кретање акција укључују инвестиције у некретнине - иако су комерцијалне некретнине посебно страдале током гашења због корона вируса.

„У временима инфлације, злато је главна заштита, али други предлажу робу без нафте као што су кафа, сок од поморанџе и соја, на пример“, додаје Кембел. „Плус ту су и игре са некретнинама и трезорске хартије од вредности које су заштићене инфлацијом, или ТИПС.

„Али за њих, требало би да разговарате са финансијским саветником пре него што инвестирате или избалансирате свој портфолио, јер се свачија ситуација разликује“, предлаже Кембел.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here