5 савета за одржавање пројекта уређења на време, испод буџета

Свеже уређење може додати лични штих новом дому или зачинити двориште у коме ћете бити домаћин срећних окупљања.

Али ако тек улазите у фазу планирања, пројекат „уради сам“ може бити прави пут ове године.

Застоји у ланцу снабдевања изазвани пандемијом за материјалима као што је дрвена грађа и повећана потражња власника кућа у последњих годину дана значе да су професионалци у области пејзажа резервисани месецима или чак годину дана, каже Кети Валентин, председница хортикултурне фирме Тхе Плант Профессионалс са седиштем у Мичигену.

„Многи људи кажу: „Хеј, ако ћу да радим са свог лаптопа на тераси, поплочано двориште мора да изгледа много лепше него што јесте“, каже Валентин.

„уради сам“ пројекат може значити више посла за вас, али такође може коштати мање и још увек дати вашем дворишту свеж изглед. Ево пет савета који ће вам помоћи да максимално искористите свој пројекат уређења.

1. Одлучите шта желите, планирајте оно што имате

До бесплатне инспирације је лако доћи, каже Валентин. Куће пријатеља и комшија, заједно са сајтовима као што је Пинтерест, пружају бескрајне идеје за преуређење дворишта.

Али признајте разлике између инспирације и дворишта са којим радите, каже она. Потрошићете много више новца мењајући своје двориште како бисте прилагодили нову функцију него да одаберете функцију која ради са вашим двориштем.

Валентин такође препоручује да размислите о дугорочним животним плановима када започнете свој пројекат. Да ли ће то огњиште бити на путу будућег љуљачка?

2. Почните од малог и градите током времена

Уместо да комбинују дизајн пејзажа са грађевинским радовима, више власника кућа тражи дизајн, али онда сами раде посао или ангажују професионалца како време и буџет дозвољавају, каже Пхил Схеарон, председник Схеарон Десигн Цоллецтиве-а у Пхоеник Ареа.

Услуга дизајна у Схеарон-овој фирми у просеку кошта 1.500 долара, а када имате професионално испланирано двориште, можете га сами извршити.

Схеарон препоручује да почнете са жаришном карактеристиком због које сте узбуђени и да се с временом развијате око ње.

Алтернативно, започните са мањим пројектом као што је цветни кревет или башта да бисте задовољили своје краткорочне циљеве и уштедели за велике трошкове, каже Саманта Горелик, хоби баштован из Њујорка и сертификовани финансијски планер у фирми Брунцх & Будгет.

3. Пренамените, замените и продајте

Пре него што избаците постојеће хардсцапе елементе који вам се не свиђају, погледајте да ли можете да их пренамените или продате, каже Валентин.

Можете ли претворити камење које окружује ваш цветни кревет у шеталиште? Да ли би та додатна два са четири из старе ограде радила као ивица око подигнуте баште?

Ако не, покушајте да замените нешто што имате са комшијом у замену за њихове додатке, каже она. Или се ослоните на стручност једни других уместо да ангажујете професионалца.

Када истражујете пројекат у новом дому, можда ћете открити стару поломљену камену плочу или друге материјале који су минимално истрошени које можете препродати, каже она.

4. Пронађите мале ствари које чине велику разлику

Почните са новим биљкама ако желите да побољшате ствари са мало трошкова и труда. Зимзелене биљке - које се разликују у зависности од региона - уместо вишегодишњих или једногодишњих биљака ће одржавати ниске трошкове одржавања јер их не треба често мењати, каже Схеарон.

Али Горелик каже да трајнице у цвату могу да инспиришу пост-зимски хит допамина за којим жудимо у пролеће.

„Када зима само траје и траје, а онда те прве мале луковице никну у пролеће, то је права посластица“, каже она. „Дакле, то је нешто што можете да посадите у јесен да учините услугу својој „будућности“ у пролеће.”

Пејзажно осветљење може направити велику разлику у дворишту, често за неколико стотина долара, каже Схеарон. Светла на стазама могу да поређају шеталиште, док светла која сијају на велике биљке и дрвеће могу променити атмосферу ноћу.

„Видите неке од ових невероватних домова на Инстаграму и сличне ствари – увек светли“, каже он.

5. Уштедите на трошковима финансирања

Ако требате да позајмите за свој пројекат, упоредите опције финансирања да бисте пронашли ону са најнижом каматом.

Финансирање сопственог капитала је обично најјефтинији начин задуживања, каже Горелик. Кућни зајмови и кредитне линије имају стопе од око 4% или 5% и дуге услове отплате, што помаже да се месечне уплате одржавају ниским.

Али ако сте недавно купили кућу, можда ћете морати да изаберете опцију која није деоница, каже она.

Зајам за уређење, који је необезбеђен лични зајам који користите за пројекте уређења, може бити мали од 1.000 долара или чак 100.000 долара. Стопе су обично између 6% и 36%, а стопа коју добијате заснива се на вашој кредитној способности и финансијама.

» ВИШЕ: Упоредите личне кредите за пројекте уређења

Ако вам уговарач понуди финансирање, Горелицк препоручује да упоредите ту понуду са понудама личних зајмова, јер се можете унапред квалификовати за нижу стопу.

» ВИШЕ: Преквалификујте се са више зајмодаваца на НердВаллет-у

Она каже да обично не би препоручила кредитне картице за велике куповине због високих камата. Али ако ваша картица нуди награде за побољшање дома или куповину у продавници хардвера, могли бисте да зарадите новац назад на стварима као што су биљке и малч.

„Ако ћеш то ставити на своју картицу и можеш да је отплатиш, онда, да, узми поене“, каже она. „Искористио бих га само ако ћете имати користи од поена и не морате да плаћате камату.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here