5 савета за смањење коришћења кредита

Искоришћеност вашег кредита је једноставно део вашег доступног кредита који користите, изражен као проценат. То је збир стања на свим вашим кредитним картицама подељен укупним бројем свих ваших кредитних лимита. (Такође се рачуна на основу картице.) Овај број је велики фактор у вашем кредитном резултату — што мање доступних кредита користите, то је боље за ваш резултат.

Плаћање стања на време и у потпуности сваког месеца је најбољи начин да очувате свој резултат нетакнут или да га изградите. С друге стране, коришћење већег дела вашег кредитног лимита може нанети штету.

Али ако финансијска криза значи да морате да се ослоните на кредитне картице, будите мирни: кредитни резултати се могу брзо опоравити када будете у могућности да смањите своје коришћење.

Ове тактике вам могу помоћи да одржите ниску искоришћеност.

Пратите колико наплаћујете сваку картицу

Најједноставнији начин да избегнете губитак кредитних поена због коришћења превише својих ограничења је да пратите колико наплаћујете са сваке картице. Направите навику да патролирате својим онлајн налозима да бисте пратили потрошњу. Ако сте близу да искористите 30% свог кредитног лимита на једној картици, покушајте да уплатите или пређите на коришћење друге картице.

Такође можете да пратите своју кредитну картицу и укупну искоришћеност кредита тако што ћете прегледати профил кредитног резултата са НердВаллет-а.

Затражите већа кредитна ограничења

Ако вам је тешко да избегнете коришћење више од 30% свог доступног кредита, друго решење би могло да буде да затражите повећање кредитне линије на картици или картицама.

Друга опција да добијете већи укупни кредитни лимит је да замолите пријатеља или рођака да вас дода као овлашћеног корисника на успостављеном налогу. Он или она не морају да вам дају картицу или да вам кажу број рачуна да би ваш кредитни резултат имао користи. Пажљиво бирајте: бити на налогу некога ко има проблема са кредитом може утицати и на ваш резултат. Желите да имате налог који показује добру историју плаћања, по могућности са високим кредитним лимитом и константно ниским коришћењем кредита,

Већи укупни кредитни лимит би могао да вам помогне да искоришћеност кредита буде нижа него што би иначе била. Ово би могло направити велику разлику у вашем кредитном резултату. Можете да проверите сопствени кредит да видите ефекат (и то неће наштетити вашем резултату).

Подесите упозорења о стању

Технологија може помоћи. Пријавите се код издаваоца кредитне картице да бисте примали обавештења путем текстуалне поруке или е-поште. Можете одабрати да будете упозорени када стање достигне одређени износ или проценат вашег кредитног лимита. Ваш циљ је да одржите баланс испод 30%.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Сазнајте када ваш емитент подноси извештаје кредитним бироима

Већина издавалаца кредитних картица пријављују ваше стање и активности плаћања кредитним бироима једном сваких 30 дана. Међутим, то се не мора нужно поклапати лепо са доспећем вашег рачуна. Ако ваш издавач пријави неколико дана пре краја обрачунског циклуса, стално ћете изгледати као да имате висок баланс – чак и ако га у потпуности исплатите само неколико дана касније.

Али ово се може решити брзим позивом линији за корисничку подршку издаваоца картице и питањем када се јаве у кредитне бирое. Једноставно отплатите што више свог стања сваког месеца пре тог датума и можда ћете приметити скок у резултату.

Можда сте чули за методу АЗЕО (све нуле осим једне), која укључује отплату свих кредитних картица осим једне у потпуности до датума затварања њихових извода, а не да чекате датум доспећа плаћања. То даје тим рачунима нула или веома низак салдо када издавалац извештава кредитне бирое. На једној картици (коју плаћате у целости до датума доспећа), одржавате ниско коришћење, обично мање од 10%. Није јасно да ли је АЗЕО метода ефикаснија од сталне навике да ваше коришћење буде ниско.

Пређите на навику да плаћате у средини циклуса

Једноставно стицање навике да плаћате два пута месечно уместо једном могло би вам помоћи да одржите свој баланс мало нижи. Нижи салдо вам може уштедети камату ако носите салдо — и без обзира на то су добри за ваш кредитни резултат.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here