5 савета за одговорно коришћење ваше студентске кредитне картице,

Добијање студентске кредитне картице док сте на факултету може вам помоћи да успоставите добре навике потрошње и рано стекнете кредит. Одговорно коришћење кредитне картице сада може да вам помогне касније када желите да се квалификујете за боље картице, купите кућу или добијете зајам за аутомобил.

Кључ је „одговорно коришћење кредитне картице.„Не желите да вас комбинација слободе одраслих и позајмљеног новца пошаље у спиралу дуга у младости.

Ево како да одговорно користите своју студентску кредитну картицу и како да избегнете грешке које могу негативно утицати на ваше финансијско здравље.

» ВИШЕ: Студентске кредитне картице 101: Све што треба да знате

1. Платите рачун за кредитну картицу на време

Кредитне картице вам могу помоћи да изградите позитивну кредитну историју, али ако не платите рачун на време, на крају ћете учинити више штете него користи. Историја плаћања је један од највећих фактора у вашим кредитним резултатима, па нека вам буде приоритет плаћање рачуна до датума доспећа.

Подешавање аутоматског плаћања може вам помоћи да избегнете пропуштање рачуна и може да ограничи негативне утицаје на ваше кредитне резултате.

» ВИШЕ: Шта се дешава ако не платим рачун за кредитну картицу?

2. Не наплаћујте више него што можете приуштити да отплатите 

Није тешко пасти у вртлог дуга по кредитним картицама. Премиса „купи сада, плати касније“ је примамљива, било да се ради о брзом пролећном путовању са пријатељима или сјајној распродаји у вашој омиљеној продавници одеће. И можда ћете морати да платите све те трошкове када дипломирате и добијете високо плаћен посао.

Али кредитне картице имају тенденцију да наплаћују двоцифрене камате, што значи да ношење значајног биланса из месеца у месец може довести до хиљада долара дуга из којег је тешко ископати. Да не бисте упали у ову замку, наплатите само оно што можете себи приуштити да отплатите за један месец. Ово је лакше урадити ако пажљиво пратите своју потрошњу и одржавате је у складу са својим приходима.

Када достигнете свој лимит, оставите картицу код куће.

» ВИШЕ: Шта се дешава ако уплатим само минималну уплату на кредитној картици?

3. Одржавајте ниско коришћење кредита 

Чак и ако пазите да плаћате рачун за кредитну картицу на време и у потпуности сваког месеца, приближавање вашем кредитном лимиту такође може негативно утицати на ваше кредитне резултате. Стручњаци сугеришу да би проценат вашег укупног расположивог кредита који користите – коефицијент коришћења кредита – требало да буде испод 30%.

На пример, ако ваша кредитна картица има кредитно ограничење од 10.000 УСД, желели бисте да избегнете 3,000 УСД трошкова на картици у било ком тренутку.

Праћење ваших трошкова постављањем упозорења о стању и плаћањем стања у потпуности и на време може вам помоћи да избегнете прекорачење тог прага од 30%.

» ВИШЕ: Како користити кредитне картице за управљање буџетом

4. Не отварајте превише карата

Иако може бити примамљиво да се пријавите за неколико кредитних картица одједном, то може бити штетно за ваше кредитне резултате. Не само да ће подношење захтева за кредитну картицу довести до тешког кредитног упита, што може утицати на ваше резултате, већ и превише картица може отежати праћење ваше потрошње и датума доспећа плаћања.

Када сте нови у коришћењу кредита, најбоља ствар коју можете да урадите је да задржите једну или две кредитне картице за своју дневну потрошњу и држите се само тих картица док се не навикнете да редовно наплаћујете своје куповине и плаћате своје месечне рачуне.

Штреберски савет: Још један важан фактор који улази у израчунавање ваших кредитних резултата је дужина кредитне историје. То значи да држање ваше прве кредитне картице отвореном и активном онолико дуго колико сте у могућности може позитивно утицати на ваш кредит.

5. Избегавајте накнаде

Годишње накнаде се могу исплатити ако дотична картица нуди награде или друге подстицаје за надокнађивање годишњих трошкова за њено ношење. Али када почнете на свом путу изградње кредита, препоручљиво је да избегнете плаћање годишње накнаде ако можете.

Најбоље студентске кредитне картице обично наплаћују годишње накнаде од 0 долара, што чини јефтинијим одржавање рачуна кредитне картице отвореним током дужег временског периода.

» ВИШЕ: Да ли морате да будете студент да бисте добили студентску кредитну картицу?

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here