5 начина на које вас закон о поштеној наплати дугова штити

Ако се осећате беспомоћно јер утеривачи дугова траже наплату, имате више моћи него што мислите. Само треба да будете свесни својих права и начина на који их користите.

Закон о правичној наплати дугова је савезни закон који регулише поступке утеривача дугова трећих страна — оних који купују неплаћени дуг од првобитног повериоца, као што је компанија за издавање кредитних картица. Закон о наплати дугова пружа потрошачима кључну заштиту од предаторских пракси, као што су позивање касно у ноћ, узнемиравајући језик и прогон због дуга који не дугујете. Остваривање ових права може вам помоћи да стекнете контролу над својим пословима са утеривачима дугова.

Такође треба да будете свесни да ће ажурирање правила за спровођење ФДЦПА која ступају на снагу крајем 2021. помоћи у модернизацији закона. Ажурирања ће омогућити утеривачима дугова да користе новије комуникационе технологије, попут е-поште, текстуалних порука и друштвених медија, и разјаснити одређене аспекте закона о наплати дугова. Али неки заговорници потрошача брину се да ће промене изазвати забринутост за приватност потрошача. Ваша држава може да понуди додатну заштиту потрошача, па ћете можда желети да контактирате локалну правну канцеларију за потрошаче за савет.

Ево пет начина на које вас штити Закон о поштеној наплати дугова и шта да радите ако су ваша права повређена:

Ви контролишете комуникацију са утеривачима дугова

Можете да ограничите када и како вас контактирају утеривачи дугова треће стране. Није им дозвољено да зову у било које незгодно време или место и не могу да кажу трећим лицима о вашем дугу.

У пракси, то значи да утеривачи дугова:

 • Не могу да вас контактирам пре 8 сати.м. или после 9 п.м.

 • Не могу да вас контактирају на послу када их замолите да то не раде

 • Морате комуницирати преко свог адвоката ако вас он заступа

 • Не можете да комуницирате о свом дугу са трећим лицима, као што су ваш послодавац, комшије и породица

 • Морате у потпуности прекинути контакт ако то затражите

Стратегија: За сада није довољно да телефоном кажете како желите да утеривач комуницира са вама. Закон о правичној наплати дугова наводи да морате поднети захтев у писаној форми да би он био извршљив. Биро за финансијску заштиту потрошача има узорке писама који вам могу помоћи да структурирате свој захтев. Али када ажурирање ФДЦПА ступи на снагу крајем 2021. године, потрошачи ће моћи да ограниче начин на који утеривачи дугова комуницирају са њима путем новијих канала комуникације, попут текстуалних порука, е-поште и порука на друштвеним мрежама.

Дуг није нестао само зато што тражите од наплате да прекине контакт. Инкасант и даље може да тражи исплату кроз тужбу, што може довести до заплене плате.

Гледајте како се ваши дугови смањују. Пријавите се за налог да бисте повезали своје картице, кредите и рачуне да бисте управљали њима на једном месту. Хајде да урадимо ово Назад на врх

Заштићени сте од узнемиравања или злостављања

Закон о поштеној наплати дугова забрањује утеривачима дугова да користе било какво узнемиравање или злоупотребу у покушају да наплате дуг.

„Узнемиравање је више од само сталног тражења новца“, каже адвокат за банкрот Џеј Флајшман. „То је оно што се ради из дана у дан. То је нешто што је обмањујуће и урађено у сврху да вас примора да урадите нешто што иначе не бисте желели или не бисте могли да урадите из страха од одмазде."

Уз друга ограничења, утеривачи дугова не могу:

 • Користите вулгарни језик

 • Претите или користите насиље

 • Зове вас више пута да узнемиравате или узнемиравате (Имајте на уму да ажурирање правила примене ФДЦПА појашњава да ће се, крајем 2021., ово дефинисати као више од једном дневно о одређеном дугу, или у року од недељу дана од разговора са вама о дуг.)

 • Позовите вас да наплатите плаћање, а да се не идентификујете као утеривачи дугова

 • Наведите свој дуг за продају јавности

Стратегија: Претерано агресивне или увредљиве праксе могу бити знак да имате посла са преварантом утеривача дугова. Одвајање времена да откријете да ли сте у контакту са преварантом може вас спасити од скупе грешке плаћања дуга који не дугујете.

Водите евиденцију о свим злоупотребама наплате. У наставку прочитајте како да поднесете жалбу на кршење ФДЦПА.

Назад на врх

Утеривачи дугова морају бити искрени

Закон о правичној наплати дугова наводи да утеривачи дугова не могу користити било какву лажну, обмањујућу или обмањујућу представу за наплату дуга.

Уз друга ограничења, утеривачи дугова не могу погрешно представити:

 • Износ дуга

 • Било да је прошао рок застарелости

 • Правне последице због неплаћања дуга

 • Себе као друга компанија, професионална или ауторитетна личност

Стратегија: Утеривачи дугова морају искрено да одговарају на питања, али могу да одлуче да уопште не одговарају на њих. У таквом случају – ако, рецимо, покушавате да утврдите да ли је дуг прошао рок застарелости – размислите о обраћању локалне правне помоћи за помоћ.

Назад на врх

Непоштене праксе су забрањене

Поред захтева за истинитом комуникацијом, ФДЦПА ограничава понашање утеривача дугова. Заједно са другим ограничењима, они не могу:

 • Затражите накнадне чекове за плаћање да се користе као претња или у сврху покретања кривичног гоњења.

 • Уплатите или запретите да ћете депоновати застарели чек пре планираног датума плаћања

 • Узмите или претите одузимањем имовине ако то није дозвољено

 • Прикупите више него што дугујете по дугу, што може да укључује накнаде и камате

Стратегија: Никада немојте слати чек утеривачу дугова. Упркос обећањима, инкасант може депоновати чек пре наведеног датума. Ако сакупљач прети да ће узети имовину, не оклевајте да поднесете жалбу. И будите сигурни да знате тачно колико дугујете тако што ћете потврдити дуг пре него што извршите уплату.

Утеривачи дугова могу покушати лично да наплате дуг. Имајте на уму, међутим, да све праксе које застрашују или прете представљају кршење ФДЦПА.

» ВИШЕ: Аутоматизујте буџет помоћу НердВаллета

Назад на врх

Инкасатори морају потврдити ваш дуг

Према ФДЦПА, утеривачи дугова морају доказати да дугујете дуг који они покушавају да наплате. Ово почиње писмом о валидацији, а ако затражите верификационо писмо да бисте добили више информација, они морају и то да.

Сакупљачи морају да пошаљу писмо о валидацији у року од пет дана од првог контакта. Требало би да садржи:

 • Колико дугујеш

 • Име повериоца који тражи исплату

 • Изјава да инкасант преузима дуг је важећа осим ако је не оспорите у року од 30 дана

 • Изјава да ако оспорите дуг или затражите више информација о њему у писаном облику у року од 30 дана, утеривач ће верификовати дуг поштом

 • Изјава да ако затражите информације о првобитном повериоцу у року од 30 дана од првог контакта, инкасант мора да пружи такве информације

Стратегија: Не поступајте по било каквом дугу у наплати пре него што прикупите што више информација и уверите се да је то заиста ваш дуг.

Ако су ваша права повређена

Кршења Закона о правичној наплати дугова највећи су извор притужби ЦФПБ-у, са више од 88.000 у 2016.

Имате две главне опције ако мислите да су ваша права прекршена:

 • Жалбу

 • Тужите агенцију за наплату

ЦФПБ олакшава подношење жалбе. Биро прати сваки случај и ради на решавању проблема.

Такође можете поднети тужбу против агенције за наплату дугова. Многе адвокатске фирме нуде бесплатне консултације, а ако победите, фирма за наплату дугова ће генерално морати да плати све правне трошкове повезане са тужбом.

Стратегија: Водите евиденцију о својој преписци између вас и утеривача дугова како бисте поткријепили своју тврдњу о кршењу.

„Велики део понашања које представља кршење ФДЦПА је преко телефона и може бити тешко доказати“, каже Схарон Дјемал, директорица праксе за правду потрошача у Правном центру заједнице Еаст Баи. „Вођење телефонског дневника за бележење датума, времена и онога што се каже на позиву је одличан начин да се открије и временом докаже да ли утеривач дугова крши ФДЦПА.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here