5 начина да обуздате импулсивну потрошњу

Откако је вакцина против ЦОВИД-19 почела да постаје доступна у САД.С., било је више могућности да импулсивно трошите на артикле и искуства у којима нисте могли да уживате на почетку пандемије.

Са слободом да ураде више, потрошачи троше више. За првих седам месеци 2021, малопродаја је порасла за 15.5% у односу на исти период 2020. године, према прорачунима Националне малопродајне федерације.

Како су се нека ограничења ублажила, вероватно је да сте имали нове потребе за потрошњом: повратак на посао, посете пријатељима и породицом и учешће у другим активностима које се враћају нормалним. Али када небитне ствари прете да доведу ваше финансије у опасност, важно је да одржите своје финансијске циљеве на правом путу.

Ево пет стратегија које ће вам помоћи да се крећете у импулсивној потрошњи.

» ВИШЕ: Зашто би скоро свака куповина требало да буде на кредитној картици

1. Сачекај дан или два

Када осетите силну жељу да потрошите, сачекајте 24 до 48 сати да видите да ли и даље желите нешто, предлаже Бред Клонц, финансијски психолог из Колорада.

„Запитајте се: Могу ли то приуштити? Где да га ставим? Како ћу се осећати поводом ове куповине сутра? Како ћу да платим за ово?," он каже.

Он додаје да ова пауза може помоћи да се смири „емоционални мозак“ и да активира „рационални мозак“, онај који вас сутра сматра одговорним.

Ако не можете да се натерате да чекате, политика враћања продавнице може се показати корисним ако се појави жаљење. Предност заштите од поврата на кредитној картици, ако је доступна, такође може понудити резервну опцију. Када обавите куповину са картицом која нуди погодност, она може да обезбеди временски период за подношење захтева и повраћај новца када политика враћања продавца не успе.

2. Вежбајте сигурне навике кредитних картица

Кредитне картице могу помоћи или нашкодити, у зависности од тога како трошите. Клонц каже да људи троше знатно више новца када користе своје кредитне картице уместо готовине. Он предлаже да задржите коверат за готовину да бисте га користили у областима у којима имате тенденцију да трошите превише, као што је вечера вани, на пример.

Такође, минимизирајте импулсе тако што нећете чувати информације о кредитној картици на веб локацијама или у апликацијама, каже Кети Лонго, сертификовани финансијски планер и председник Флоурисх Веалтх Манагемент, компаније за финансијско планирање у Минеаполису.

„Много је лакше бити као: „Погледаћу то касније јер нећу да нађем своју ташну и узмем кредитну картицу“,“ каже она. То време вас може индиректно натерати да поново размислите о куповини.

Када наплатите куповину кредитном картицом, исплатите је у потпуности да бисте избегли камату и уштедели новац. За велике куповине размислите о коришћењу картице са 0% уводног АПР-а.

» ВИШЕ: Мало познате погодности кредитних картица које откључавају штедњу

3. Користите камионет са ивичњака

Многи трговци су понудили преузимање са ивичњака од почетка пандемије. То је једна опција коју Лаурен Миллер, становница Масачусетса, користи да остане на правом путу на свом путу без дугова.

Избегавање унутрашњости продавнице значи „не видите те сезонске артикле и те блиставе маркетиншке стратегије“, каже она. Ово често може довести до импулсне куповине.

Неки трговци на мало могу наплатити преузимање са ивичњака или захтевати да потрошите одређени износ да бисте се одрекли трошкова. Мораћете да одмерите да ли је вредно платити неколико долара да бисте избегли потенцијалне трошкове импулсивног трошења.

Ако морате да одете у продавницу и жеља победи, урадите поређење цена артикла на мрежи, предлаже Лонго. „Видите да ли можете пронаћи нешто слично по бољој цени или можда на распродаји“, каже она.

4. Дајте себи џепарац

Уградите лични додатак у свој буџет за потенцијалне куповине које морате имати. Када је Милер први пут почела да обуздава импулсивну потрошњу, дала је себи 20 долара за коришћење у свакој продавници. Временом се тај износ смањио на 5 долара по продавници како је прихватила ту навику. Пошто посећује само око четири продавнице месечно, све то не утиче на њен буџет.

„Мислим да се жеља за импулсивном куповином смањује, јер знам да имам дозволу да обавим импулсивну куповину ако то одлучим“, каже она.

Ако прекорачите свој износ, узмите тај износ из буџета за следећи месец или га допуните тако што ћете искористити награде са кредитне картице за повраћај готовине или кредит на изводу ако има смисла. (Неке кредитне картице смањују вредност награда када их искористите за одређене опције.)

Али ако вас импулсивно трошење стално тера да одлутате од свог буџета и уђете у дугове, можда је време да преиспитате навике потрошње или разговарате са кредитним саветником или финансијским терапеутом.

5. Нађите партнера за одговорност

Партнер за одговорност може вам помоћи да сецирате своје образложење за куповину. Они не морају да дају мишљење, само ухо. Циљ је да чујете себе како говорите о томе наглас и донесете одлуку која је у складу са вашим циљевима и вредностима, каже Клонтз.

Он предлаже избор лимита потрошње који заслужује дискусију. На пример, ако куповина премашује 100 УСД, можда би било вредно да је води партнер за одговорност. Друга опција је да користите пратиоце друштвених медија да бисте остали одговорни. Милер, као креатор садржаја на Јутјубу, документује свој напредак на платформама друштвених медија тако што дели своје планове да се држи листе за куповину.

» ВИШЕ: Предности и мане куповине кредитном картицом

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here