5 начина на које жене могу да се боре против недостатака улагања

Жене су мање плаћене од мушкараца и већа је вероватноћа да ће напустити радну снагу да би се бринуле о вољенима, што негативно утиче на количину новца коју морају да уштеде и уложе током свог живота. Упркос томе, само половина Американаца (50%) верује да жене имају недостатке у односу на мушкарце када је реч о дугорочном улагању, према новом истраживању НердВаллет-а.

Истраживање је спроведено у јулу 2021. — усред пандемије која је само продубила системске и социјализоване недостатке жена. Ипак, остаје чињеница да жене морају да се изборе са овим препрекама да би инвестирале и изградиле богатство за будућност. Испод је савет како да се борите против пет недостатака улагања који несразмерно утичу на жене.

1. Процените своју толеранцију на ризик

Према истраживању НердВаллет-а, око 1 од 6 Американаца (16%) верује да су жене склоније ризику од мушкараца као дугорочни недостатак улагања. Важно је узети у обзир и признати своју личну толеранцију на ризик када бирате инвестиције. Али ако сте толико склони ризику да је мало вероватно да ћете постићи своје финансијске циљеве или потпуно избегавате берзу, вероватно је време да преиспитате своју стратегију. Диверзификација је један ефикасан начин да смањите ризик, а да притом растете свој портфолио.

Можете да диверзификујете свој портфолио не само према класи имовине - на пример, акцијама и обвезницама - већ и унутар класа средстава. То би могло значити улагање у компаније различитих индустрија и различитих величина. Ако одређена компанија или индустрија има лошији учинак, остатак вашег портфеља то може уравнотежити.

Диверзификација не мора да буде компликована. Фондови, попут фондова којима се тргује на берзи или заједничких фондова, састоје се од мешавине инвестиција, тако да сте диверзификовани у оквиру једног средства. Настојте да пронађете равнотежу између ваше толеранције на ризик и ваших циљева и користите диверзификацију да бисте лакше инвестирали у своју будућност.

2. Повећајте уштеде колико год можете

Истраживање показује да близу четвртине Американаца (23%) верује да жене зарађују мање од мушкараца представља дугорочни недостатак улагања јер имају мање новца за улагање. Од 2018. године, жене су зарађивале у просеку 82 цента за сваки долар који су мушкарци зарадили. И овај јаз је знатно шири за многе жене у боји. Неједнакост у заради значи да жене често морају да штеде већи проценат својих прихода него мушкарци.

Ако имате 401(к) кроз посао, можда ћете моћи да подесите аутоматска постепена повећања — на пример, 1% сваке године. Такође можете да одлучите да повећате своје доприносе док добијате повишице ако можете да наставите да живите удобно са старом платом која се враћа кући.

Али пошто је део јаза у платама последица разлике у пословима који се обављају — често родне норме и очекивања имају тенденцију да охрабре мушкарце и жене да се баве различитим делатностима — неке жене можда неће имати довољно прихода или зарађивати повишице потребне да би следиле тај савет. У том случају, ваша најбоља опција може бити да тражите нове прилике за посао или поља. А ако имате партнера са којим делите трошкове, разговарајте о доприносу домаћинству пропорционално вашем приходу ако би вам то дало више новца за одлагање.

3. Наставите да инвестирате током прекида каријере, ако је могуће

Више од 1 од 5 Американаца (21%) верује да су прекиди у каријери повезани са обавезама неге дугорочни недостатак улагања у жене у поређењу са мушкарцима, према истраживању. Ови прекиди су увећани пандемијом, пошто су милиони жена напустили радну снагу, многе због недостатка дневне његе или личног школовања. Али ако породичне финансије и даље дозвољавају, они који имају супружника са зарађеним приходима не морају да престану да улажу.

ИРА супружника дозвољава супружнику који не зарађује да доприноси до 6.000 долара годишње (или 7.000 долара за особе старије од 50 година), све док пар заједно подноси порез. Ако за вас и вашег супружника није разумно да максимално искористите обе своје ИРА, можете поделити новац који бисте уложили у ИРА и допринети сваком подједнако.

Такође можете користити приходе домаћинства да допринесете опорезивом брокерском рачуну на своје име. Нећете имати пореске олакшице рачуна за пензионисање, али не постоје ограничења у износу доприноса или прихода, и можете извући свој новац кад год желите.

4. Потражите ресурсе

Отприлике 1 од 8 Американаца (13%) верује да је недостатак знања код жена недостатак у поређењу са мушкарцима, показују резултати истраживања. Проналажење бесплатних или јефтиних финансијских савета и ресурса је лакше него икад, мада је важно да проверите своје изворе да бисте били сигурни да су легитимни. Ваша банка или брокер вероватно имају финансијске алате и образовни садржај, а такође можете да потражите додатне финансијске изворе на мрежи или из књиге у вашој локалној библиотеци. Проверите изворе који су нови за вас и будите скептични према било ком извору који вам обећава одређени повраћај ваше инвестиције ако следите њихов савет.

Такође схватите да не морате да знате све о улагању пре него што почнете. Најбоља ствар коју можете дати својим инвестицијама је време за раст, па покушајте да научите основе и уроните у њих. Јефтин начин да почнете да инвестирате је са робо-саветником, који користи алгоритме за управљање вашим инвестицијама на основу ваших циљева, толеранције ризика и временског хоризонта. Како сазнате више о улагању, можете одлучити да преузмете активнију улогу у управљању својим портфељем ако изаберете.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.30%

Накнада за управљање

Накнаде

Зависи од саветника

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Минимум налога

$50,000

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

5. Охрабрите друге жене да причају о томе и почну да улажу

Коначно, истраживање НердВаллет-а показало је да 18% Американаца верује да жене имају дугорочни недостатак улагања због недостатка подстицаја да инвестирају од других, у поређењу са мушкарцима. Већ у детињству, девојчице се могу учити о управљању новцем са становишта буџетирања, док се дечаци могу научити о управљању новцем са становишта изградње богатства или улагања. Спремне да разговарају о финансијским темама са пријатељима, колегама и вољеним особама, жене могу да охрабре једна другу да улажу у своју будућност.

Новац је још увек табу у одређеним круговима, али не мора да буде. Питајте жене у које верујете како граде богатство за будућност, или чак да ли су почеле да размишљају о улагању. Отварањем разговора, чините у реду да жене у вашем животу разговарају о питањима улагања и неизвесностима, али и о стратегијама и успесима са вама и, у идеалном случају, са другим женама.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here