5 најгорих савета за улагање на ТикТок-у

Уради сам је у реду када су улози мали; све што треба да знате о крпљењу сухозида је на ТикТок-у. Али шта када су улози велики? Да ли бисте поново ожичили свој дом након што погледате неколико ТикТок видео снимака? Вероватно не, а иста логика важи и за финансијске савете.

Улагање своје уштеђевине у инвестицију - или било који производ - када будете продавани на друштвеним медијима је генерално лоша идеја. Али како ћете знати који су савети легитимни, а који безвезни? У наставку, стручњаци разматрају најгоре савете за инвестирање које су недавно видели на ТикТоку и другим друштвеним медијима.

1. Покрет ВАТРА је за све

ФИРЕ је скраћеница за „финансијска независност, пензионисање раније“, а с обзиром на то како се покрет проширио на друштвеним медијима, акроним је прикладан. Цхрис Воодс, сертификовани финансијски планер и оснивач ЛифеПоинт Финанциал Гроуп у Александрији, Вирџинија, каже да су многе од основних начела ФИРЕ покрета сјајне: фокусирају се на смањење ваших трошкова, велику уштеду, улагање новца у диверсификоване индексне фондове и стварање више токова прихода који ће вам помоћи да се раније пензионишете, што све може бити здраве финансијске одлуке.

Проблем је у томе што је свачија финансијска ситуација различита. Финансијски планери проводе доста времена унапред учећи што више могу о нечијем јединственом финансијском стању пре него што дају било какве препоруке. А некима би, каже, покрет ВАТРА могао бити одговарајући циљ. Али није за свакога, а звучни записи утицајних на друштвеним мрежама не могу узети у обзир вашу личну ситуацију.

„Толико људи ће учинити оно што ови утицајни људи говоре, чак и ако то није прикладна ствар за њих“, каже Вудс. „То је једно од мојих великих разочарења или замерки са утицајним људима. Зато што много пута причају о овим стварима без контекста.”

Следећи пут када видите некога како живи свој најбољи #ванлифе и како се хвали како је отишао у пензију са 30 година, сетите се да гледате врхунску колумну, каже Вудс. Њихова финансијска ситуација је можда била потпуно другачија од ваше, и нема гаранције да је оно што је за њих добро за вас.

2. Заборавите на 401(к)с и ИРА

Постоји мисао да су досадне, дуго успостављене стратегије за изградњу богатства, као што су финансирање рачуна за пензионисање као што су 401(к)с и ИРА, застареле.

„Све је ово толико погрешно и толико лоше да не знам одакле да почнем“, каже Тиффани Кент, ЦФП и портфолио менаџер у Веалтх Енгагемент ЛЛЦ у Атланти.

Кент каже да неко не може само да прича о типичним рачунима за пензију изнова и изнова да би се истакао на друштвеним медијима, без обзира колико су доказани. Досадно не инспирише гледаоце да разбију то дугме „свиђа ми се“.

Уместо тога, они говоре о новим, компликованим — и понекад збуњујућим — производима, само да би се издвојили из гомиле. Понекад су идеје помало супротне, други пут су потпуно необичне. Али овај приступ, каже Кент, је апсолутно погрешан начин да се добије финансијски савет.

„Ако је досадно, добро је“, каже Кент.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

3. Племенити метали су најбоља дугорочна игра

Гене МцМанус, ЦФП, сертификовани јавни рачуновођа и управљачки партнер у АП Веалтх Манагемент у Аугусти, Џорџија, рекао је путем е-поште да је видео тврдње да су ИРА-и од племенитих метала (који улажу у злато и сребро умјесто у акције и обвезнице) бољи избор од типичних ИРА.

Рекао је да присталице стратегије тврде да ИРА од племенитих метала боље штите ваш новац од ствари попут инфлације, глобалне несташице понуде или колапса финансијских тржишта.

Али МцМанус се не слаже.

„Дугорочна историја и учинак злата и сребра не указују на то да су они вредна класа имовине“, рекао је он. „Постоје краткорочни периоди у којима би могли надмашити С&П 500, али дугорочно, немају смисла да поседују, посебно искључиво или претежак у портфељу.”

4. Стотине хиљада људи не могу погрешити

Истина је да постоји моћ у бројевима. Међутим, једнако је поштено рећи да мафијашки менталитет, ехо коморе и хипе могу стати на пут рационалном доношењу одлука. Ентони Триас, ЦФП и директор у Стонебридге Финанциал Гроуп у Сан Рафаелу, Калифорнија, каже да је радио са клијентима који улажу у акције за које су чули да се помињу на друштвеним медијима — без обзира на то колико су запањујуће тврдње о будућем потенцијалу — због тога колико их је људи причало.

„Биће 300.000 људи на друштвеним медијима који ће рећи једну ствар“, каже Триас. „Али разборити инвеститори блокирају буку, врше дужну пажњу и гледају кога заправо слушају.”

Триас такође одражава Вудсову забринутост. Потврђивање инвестиционих идеја заснованих на популарности друштвених медија је проблематично, каже он, јер одлуке о улагању треба да буду у великој мери прилагођене вама и вашим потребама - а то једноставно није могуће на друштвеним медијима.

5. Ваша криптовалута ће апсолутно отићи на Месец

Сви ракетни емотикони на свету не могу да обезбеде дуготрајну снагу криптовалуте без вредности, без обзира ко је пумпа.

Цлаитон Мооре, оснивач и извршни директор крипто-платног система НетЦентс Тецхнологи, рекао је путем е-поште да су платформе попут ТикТок-а биле кључне у ширењу ријечи о криптовалутама, али су постале и плодно тло за преваре.

„Морате пазити на крипто инфлуенцера који је у томе само за брзи новац“, рекао је он. „Класична пумпа и думп.”

Мур је рекао да је уобичајено да крипто утицајни прихвате плаћање у замену за необуздане тврдње о новчићу, само да напусте своју подршку за њега када се чек повуче.

„Ако је превише добро да би било истинито, у 99% случајева јесте“, рекао је Мур.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here