6 разлога да не прескочите осигурање станара

Да ли бисте могли да приуштите да замените целу своју гардеробу ако се ваш стан запали? Шта је са вашим телефоном, лаптопом и свим вашим намештајем? Ако је одговор не, вероватно вам је потребно осигурање изнајмљивача.

„Осигурање закупаца не може да спречи да се дешавају грозне ствари, али може да олакша живот ако и када се догоде“, рекла је мејлом Јаел Виснер-Леви, потпредседник за комуникације осигуравајуће компаније Лемонаде.

А покриће може коштати мање него што очекујете - у ствари, неки станари би могли да плате готово ништа. Сазнајте зашто можда желите осигурање изнајмљивача и колико то може бити приступачно.

1. Осигурање вашег станодавца вас неће покрити

Неки станодавци захтевају од својих станара да имају осигурање закупаца, али ако ваше нема, то није зато што су вас они покрили. „Многи изнајмљивачи [верују да, пошто њихов станодавац има осигурање, оно покрива штету на њиховој имовини. Ово није случај“, рекао је Виснер-Леви.

Осигурање станодавца покрива структуру зграде, али не и личне ствари станара. Ако вам је ТВ украден или посуђе изгубљено у пожару у кухињи, осигурање вашег станодавца неће платити да их замени – али полиса изнајмљивача вероватно хоће.

Политика станодавца такође неће помоћи ако случајно оштетите суседни стан. „Ако [пустите да ваша када или умиваоник поплаве стан испод вас, станодавац то неће покрити“, каже Џеф Шнајдер, председник компаније Готхам Брокераге Цо. у Њујорку. „Можете бити тужени

наношење штете стану испод вас.”

Стандардна полиса осигурања изнајмљивача укључује покриће одговорности почевши од 100.000 долара, што може платити штету и правне трошкове ако сте тужени да сте случајно повредили неког другог или оштетили њихову имовину.

» ВИШЕ: Најбоља осигуравајућа друштва за изнајмљивање

2. Вероватно поседујете више него што мислите

„[Један разлог зашто људи избегавају осигурање изнајмљивача је мисао: „Немам ништа вредно вредно заштите“,“ рекао је Виснер-Леви. Али можда ћете бити изненађени.

Брендон Окита, потпредседник ФИА Инсуранце Сервицес у Торансу, Калифорнија, саветује да отворите сваку фиоку и ормар у свом дому како бисте извршили попис својих ствари. Једном када почнете да пребројавате вредност сваке ставке - електронике, јакне, ципела и тако даље - вероватно ћете открити да би то коштало много више него што сте очекивали да замените све.

» ВИШЕ: Најбоље јефтино осигурање за изнајмљиваче

3. Осигурање изнајмљивача може платити становање након катастрофе

„Већина политика обезбеђује оно што се зове „губитак коришћења“ или бенефиција „додатних животних трошкова“,“ каже Шнајдер. „Исплатиће вам се ако сте присиљени да напустите стан због велике тужбе — обично пожара или велике штете од воде — и морате да останете у хотелу.”

Покривеност губитка коришћења такође може да плати оброке у ресторану или друге трошкове повезане са животом ван куће док се поправља.

4. Може заштитити ваше финансије

Можда штедите за учешће на кући, или сте напорно радили да се извучете из дугова и изградите фонд за хитне случајеве. Последња ствар која вам треба је тужба која ће вам избрисати све што имате.

„Рецимо да идете на голф

[и удариш некога у главу и они се окрену и туже те“, каже Окита. Ако суд сматра да сте одговорни, ваше осигурање од одговорности изнајмљивача обично ће покрити трошкове до лимита који сте купили, чак и ако се инцидент догоди ван куће.

Ово покривање такође може бити од користи ако ваш пас угризе некога у парку, ваше дете разбије драгоцено наслеђе у кући пријатеља или се гост оклизне и падне у ваш стан.

» ВИШЕ: Цијене осигурања закупаца: Шта треба да знате

5. Покрива ствари ван куће

Многе политике изнајмљивача пружају извесно покриће за ваше ствари чак и када нису код куће. „Ако вам је лаптоп украден у суседском кафићу или украден у метроу, ваша полиса би могла да вас покрије“, рекао је Виснер-Леви. (Имајте на уму да би имало смисла поднети захтев само ако је изгубљени предмет вредео више од вашег одбитка.)

Такође можете имати покриће за предмете у складишној јединици, каже Окита.

6. Трошак може бити мањи него што очекујете

Један од уобичајених разлога за избегавање осигурања изнајмљивача је трошак. „Многи људи ових дана не траже додатне трошкове“, каже Шнајдер.

Просечна цена осигурања закупаца је 168 долара годишње, или око 14 долара месечно, према анализи стопа НердВаллет-а. Али ако имате аутомобил, могли бисте да платите мање тако што ћете своју полису изнајмљивача удружити са својим ауто осигурањем, захваљујући попустима за више полиса које нуде многи превозници.

На пример, Окита напомиње, попуст од 5% на пакет од 3.000 долара би био 150 долара, што би скоро платило просечну премију полисе за изнајмљиваче.

Такође можете имати право на попуст ако ваш стан има детекторе дима, аларме против провале или друге сигурносне и сигурносне уређаје.

Ако се догоди најгоре, вероватно ће вам бити драго што сте платили покриће. „Осигурање закупаца је најбоља одбрана од ствари у животу над којима немате контролу“, рекао је Виснер-Леви. “Када се покрију, већина људи види предности.”

Често постављана питања

Да ли је осигурање закупаца законски обавезно?

Генерално не, иако то понекад захтевају станодавци.

Шта се дешава ако немате осигурање закупаца?

Ако будете имали среће, ништа - уштедећете око 15 долара месечно и нећете бити лошији за ношење. Али без осигурања изнајмљивача, бићете у финансијској ситуацији ако се нешто лоше деси. Нећете имати покриће ако вам неко провали у кућу и украде ваше ствари, на пример, или ако вам стамбена зграда изгори, или ако вас неко тужи након што га ваш пас уједе. Неки изнајмљивачи су спремни да преузму овај ризик. За друге, осигурање изнајмљивача пружа безбрижност за релативно малу цену.

Колико ми је потребно осигурање закупаца?

Погледајте око себе све што поседујете — намештај, одећу, електронику, кухињске уређаје — и процените колико би коштала замена свега тога. Затим заокружите на најближих 10.000 долара: То је минимални износ који треба да имате за покриће личне имовине. За ограничење одговорности, препоручујемо да имате најмање довољно да покријете своју нето вредност.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here