7 од 10 Американаца види додатну стигму у дугу кредитне картице, анкете показују

НердВаллет је наручио онлајн анкету, коју је спровео Харрис Полл, на више од 2.000 одраслих. Питали смо о стигми, срамоти и осуђивању дуга по кредитним картицама и другим врстама дугова, укључујући студентске кредите, хипотеке и медицинске рачуне. Ево шта смо сазнали о психологији дуга у Америци:

  • 35% каже да би им било највише непријатно да кажу другима да имају дуг по кредитној картици, за разлику од 19% који се највише стиде због било које друге врсте дуга.

  • 43% оних са дугом по кредитним картицама осећало би се осуђеним да породица и пријатељи знају колики дуг имају по кредитној картици.

  • 49% Американаца би било мање заинтересовано за забављање са неким ако би знали да та особа има дуг на кредитној картици.

Дуг по кредитној картици има и емоционалну цену

Више од једне трећине Американаца (35%) било би најнеугодније да каже људима да имају дуг по кредитној картици за разлику од било које друге врсте дуга.

Американци пријављују више срамоте због признавања дуга по кредитној картици него све друге врсте дуга. Пошто је дуг по кредитним картицама веома стигматизован - који се често назива "лош дуг" - није изненађујуће да би се Американци највише стидели због стања на картици, било стварног или хипотетичког. Наша анкета је открила:

  • Више од четвртине (28%) Американаца чије домаћинство зарађује мање од 50.000 долара годишње одговорило је да би им било најнеугодније да кажу другима да имају дуг по кредитној картици, док 4 од 10 који зарађују 100.000 долара или више кажу исту ствар.

  • Две трећине (65%) родитеља са децом млађом од 18 година код куће каже да би им било непријатно да признају било коју врсту дуга, у поређењу са половином (50%) људи без деце који живе у свом дому.

  • Становници средњег запада (61%), група која се генерално може похвалити високим просечним кредитним резултатом и ниским стањем дуга, највероватније ће се стидети због тога што поседују било какав дуг. Јужњаци (56%) су следећи који ће се највероватније стидети да кажу другима да имају било какву врсту дуга, али они имају најниже просечне кредитне оцене и највећи однос дуга и прихода у земљи.

Сеан МцКуаи, резидентни стручњак за кредитне картице НердВаллет-а, каже: „Није изненађење да срамота због дуга није нужно продуктивна у спречавању или искорењивању дуга. Видимо да и становници средњег запада и јужњаци имају натпросечну срамоту дуга, али са веома различитим резултатима. Срамота не гарантује успех. Једини начин да се отплати дуг је да се суочите са њим и направите план да га се решите.”

Они који суде такође се осећају осуђенима

Више од 4 од 10 Американаца са дугом по кредитним картицама (43%) каже да би се осећали осуђено када би чланови њихове породице и пријатељи знали колико дугују по кредитној картици.

Само четвртина (25%) Американаца каже да би осудила пријатеља или члана породице због дуга по кредитној картици. Али 32% Американаца са и без дуга претпоставља да ће им се судити због исте ствари. Наша студија је у неколико случајева показала да је већа вероватноћа да ће људи који се највише плаше да ће сами бити осуђени да осуђују друге због дуга. Ово је посебно важило за миленијуме, посебно мушкарце:

  • Више од половине миленијалаца са дуговима по кредитним картицама (55%) каже да би се осећали осуђено када би пријатељи и породица знали колики дуг имају; више од четвртине миленијалаца (27%) каже да би осудило пријатеља или члана породице због дуга по кредитној картици. За све остале старосне групе је мања вероватноћа да ће се осећати осуђивано или суђено.

  • Мушкарци (44%) који имају извештај о дугу по кредитној картици осећали би се осуђеним да породица и пријатељи знају колики дуг имају кредитне картице у поређењу са 41% жена које би се тако осећале. Овај јаз је био посебно приметан за миленијумске мушкарце са дуговима по кредитним картицама: 65% је изјавило да би се осећали осуђено, у поређењу са 46% миленијумских жена. Мушкарци миленијума су такође склонији да осуђују породицу и пријатеље за дуг по кредитној картици: 33% каже да би осуђивали, у поређењу са 23% миленијумских жена.

„Многи миленијалци су постали пунолетни током рецесије, што би могло да објасни њихов страх од кредитних картица и потенцијалног дуга који долази са њиховим неправилним коришћењем“, каже МцКуаи. „Због ове пристрасности, логично је да миленијалци виде дуг по кредитним картицама као нешто што би требало проценити. Али, баш као и осећање стида због дуга, осуђивање нечијег дуга је прилично непродуктивно. То не решава проблем; упире прстом у то.”

Дуг, разбијач договора за састанке

Скоро половина Американаца (49%) каже да би били мање заинтересовани за забављање са неким када би знали да та особа има дуг на кредитној картици.

Само 25% Американаца каже да би осудило вољене особе због дугова на кредитној картици, али да ли су вољни да се романтично упусте у везу са неким у таквој позицији је друга прича. Скоро половина Американаца каже да би били мање заинтересовани за забављање са неким да знају да та особа има дуг на кредитној картици. Ево шта је наша анкета открила:

  • Половина Американки (51%) би била мање заинтересована за забављање са неким када би знале да та особа има дуг по кредитној картици, у поређењу са 46% мушкараца.

  • 62% Американаца старијих од 65 година било би мање заинтересовано за забављање са неким ако би знали да та особа има дуг по кредитној картици, у поређењу са 46% миленијалаца. Упоредите ово са статистиком просуђивања: 55% миленијалаца са дуговима по кредитним картицама каже да би се осећали осуђени од стране вољених када би знали колики дуг имају по кредитној картици, док би се само 26% оних од 65 и више година који имају овај дуг осећало слично пресуђено.

„Мислим да је интересантно да се старосна група од 65 и више осећа пријатније са сопственим дугом док је избирљивија око потенцијалних партнера са дугом“, каже МекКвеј. „Док старији Американци вероватно не осуђују млађе људе са дуговима, они не желе да тај дуг постане њихов проблем кроз романтичну везу.”

Методологија

Ова анкета је спроведена онлајн у У.С. од Харис Полл у име НердВаллет од новембра. 2-4, 2015, међу 2.017 одраслих од 18 и више година, међу којима 1.659 има кредитну картицу. Ова онлајн анкета није заснована на узорку вероватноће и стога се не може израчунати ниједна процена теоријске грешке узорковања. За комплетну методологију анкете, укључујући варијабле пондерисања, контактирајте [емаил протецтед.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here