9 предности добијања ЕИН-а (чак и ако не морате)

Идентификациони број послодавца — такође познат као ЕИН или порески идентификациони број предузећа — је јединствени деветоцифрени број који користите приликом подношења пореза за своје предузеће. ЕИН вам такође помаже да региструјете привредни субјект, добијете пословни зајам, отворите пословни банковни рачун и још много тога. ЕИН је важан за вашу компанију као и број социјалног осигурања у вашем личном животу.

За нека предузећа, ЕИН је пореска обавеза. Добијање ЕИН-а није обавезно за друга предузећа, али ипак постоји добар разлог да га добијете. У ствари, постоје одређене предности које можете добити пријавом за ЕИН. А добра вест је да је пријава за ЕИН бесплатна и траје само неколико минута.

Научите када је ЕИН потребан, а када је необавезан, како га добити и примарне предности добијања ЕИН-а.

Када је ЕИН потребан и није потребан

Многи људи повезују ЕИН-ове са великим корпорацијама, али чак и слободњаку или власнику веома малог предузећа можда ће бити потребан ЕИН за подношење пореза на пословање и у друге сврхе. Ако вам је потребан порески идентификациони број предузећа, најбоља пракса је да га добијете чим отворите предузеће, као део контролне листе за покретање предузећа.

Следећи типови предузећа морају добити ЕИН за пореске сврхе:

  • Било која врста пословног субјекта са запосленима (укључујући самосталне предузетнике).

  • Корпорације и било који ентитет опорезован као корпорација.

  • Вишечлана ЛЛЦ предузећа.

  • Ако купите посао или наследите посао.

  • Ако имате Кеогх план или соло 401(к) план за пензионисање.

  • Ако поднесете захтев за банкрот.

За даљу помоћ при одређивању да ли вам је потребан ЕИН, погледајте упитник пореске управе.

Осим ако не испуните било који од горе наведених дескриптора, највероватније вам није потребан ЕИН. То значи да милионима појединачних предузетника, укључујући слободњаке, технички није потребан ЕИН. Али ипак постоји много разлога да га добијете.

9 предности добијања ЕИН-а (чак и ако се од вас не тражи)

Требало би да размислите о добијању ЕИН-а чак и ако га не морате добити. Уопштено говорећи, поседовање ЕИН-а вам помаже да одвојите личне финансије и лични живот од вашег пословања. А то је важно да се поједностави рачуноводство и књиговодство, и да се ограничи одговорност у случају тужбе. Често вас одустајање од ЕИН-а сада може коштати времена и новца.

Упоредите карте

Америцан Екпресс Блуе Бусинесс Цасх™ картица

Цапитал Оне Спарк Цасх Плус

Инк Бусинесс Цасх® кредитна картица

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање узима у обзир врсту картице која се прегледа (као што је повраћај готовине, путовања или трансфер стања) и тарифе картице, накнаде, награде и друге карактеристике.
Пријавите се Пријавите се Пријавите се

Годишња накнада

Н/А

Годишња накнада

Н/А

Годишња накнада

Н/А

Регулар АПР

13.24%-19.24% Варијабилна АПР

Тарифе и накнаде

Регулар АПР

Н/А

Регулар АПР

13.24%-19.24% Варијабилна АПР

Интро АПР

0% уводног АПР-а на куповину за 12 месеци од датума отварања рачуна

Интро АПР

Н/А

Интро АПР

0% уводне годишње продаје на куповине током 12 месеци

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Препоручена кредитна оцена
690850добро - одлично

Чак и ако од вас није потребно да добијете ЕИН, предности добијања ЕИН-а укључују следеће:

1. Пријавите порезе на пословање и избегавајте пореске казне

Ако немате свој ЕИН до пореског дана, а требало је да га добијете, морате да попуните посебне папире да бисте обавестили пореску управу. Ако заборавите да то урадите, пореска управа можда неће прихватити вашу пријаву и могли бисте се суочити са казнама за касно враћање.

Осим тога, за одређене врсте пореских олакшица, као што су одбици у кућној канцеларији, ваше шансе за ревизију ИРС-а се смањују ако имате ЕИН.

„Ако власник предузећа има било какву жељу да добије пореске олакшице од поседовања и вођења предузећа у кући, као што је жеља да одузме собу као канцеларију, онда ће им ЕИН помоћи да тај случај учини бољим и ефикаснијим, “, каже адвокат Јанет Герсхен-Сиегел. „Одбици у личним канцеларијама имају тенденцију да доведу до ревизије Пореске управе. Зашто не изнесете свој случај пре него што морате?”

2. Спречите крађу идентитета

Можда ћете бити изненађени када сазнате да је добијање ЕИН-а ефикасан начин да се спречи крађа идентитета. ЕИН одваја ваше личне финансије од пословних финансија. Када добијете ЕИН, не морате да дајете свој лични број социјалног осигурања клијентима или продавцима са којима послујете. Уместо тога, можете да наведете свој ЕИН.

Навођење вашег ЕИН-а значи да можете задржати свој број социјалног осигурања приватнијим, смањујући шансе да га лопов украде и добијате приступ вашем тешко зарађеном профиту. Лопови такође краду ЕИН-ове, али проблем није толико распрострањен као крађа идентитета потрошача - барем до сада.

3. Додајте кредибилитет као слободњак или независни извођач

За слободњаке и независне извођаче, губитак чак и једног клијента може направити велику финансијску разлику. Желите да учините све што можете да учврстите свој статус легитимног власника предузећа. Када преузмете клијента, мораћете да им доставите или број социјалног осигурања или ЕИН, како би вам могли доставити порески образац 1099.

Имати ЕИН додаје више кредибилитета и значи да имате озбиљан посао, за разлику од нечега што радите само као споредну свирку. Према Герсхен-Сиегел-у, „Повремено продавање ствари или пружање услуге, и то без ЕИН-а, може дати власнику предузећа осећај да оно што они раде није баш посао, сам по себи. То што могу да одустану у било ком тренутку, није велика ствар. То је начин да се некако не "улаже све".Али са ЕИН-ом, рекли сте пореској управи (и, заправо, целом свету) да имате посао, а не хоби.”

Поред тога, поседовање ПИБ-а доказује да сте независни уговарач, а не запослени, и да је то привлачно компанијама које би желеле да вас запосле. Компаније штеде новац и минимизирају правне одговорности ангажовањем независних извођача, тако да сваки доказ који подржава ваш статус независног уговарача може вам помоћи да привучете клијенте.

4. Убрзајте апликације за пословни кредит

Можете убрзати процес подношења захтева за пословни кредит ако имате ЕИН. Већина зајмодаваца га изричито не захтева. Све док имате све потребне пословне дозволе или лиценце и правно сте квалификовани за пословање, можете се пријавити за кредит.

Квака је у томе што многи зајмодавци захтевају од кандидата да имају пословни банковни рачун са одређеним бројем депозита. Ово је да би се осигурало да имате место за примање средстава зајма и периодичне исплате кредита. Да бисте добили пословни банковни рачун, често вам је потребан ЕИН.

Поред тога, неки зајмодавци, укључујући СБА зајмодавце, проверавају пословни кредит када процењују ваш захтев за кредит. Поседовање ЕИН-а вам помаже да изградите пословни кредит, без којег можда нећете имати право на зајам (више о томе касније).

5. Отворите пословни банковни рачун

Неке банке дозвољавају самосталним предузетницима да отворе пословни банковни рачун без ЕИН-а, али друге имају строжију политику. Банк оф Америца чековни и штедни рачуни, на пример, захтевају доказ о ЕИН-у од појединачних предузетника и свих других врста предузећа.

Поред ЕИН-а, мораћете да приложите још неколико докумената да бисте отворили пословни текући или штедни рачун. То укључује датум оснивања вашег предузећа, локацију предузећа, правни назив предузећа и личне податке о власнику. А када отворите пословни банковни рачун, уверите се да једини новац који улази или излази са рачуна је у пословне сврхе.

6. Изградите поверење са продавцима

Као власник малог предузећа, није могуће све урадити сам док градите своју компанију. Често морате да се ослоните на продавце, добављаче и партнерства са другим предузећима да бисте постигли своје циљеве. Ако имате ЕИН, већа је вероватноћа да ће такве треће стране радити са вама.

Ове стране би можда желеле да провере вашу пословну кредитну способност пре него што се пријаве да раде са вама. Дистрибутери на велико често захтевају ЕИН проверу пре него што буду пословали са продавцем. Имати ЕИН показује да имате кредибилан посао и да сте одговорна особа која ће платити продавцу на време.

7. Успоставите пословни кредит

ЕИН је кључ за успостављање пословне кредитне историје. Пословна кредитна историја је слична вашој личној кредитној историји. Али уместо мерења ваших личних финансијских навика, пословни кредит процењује историју плаћања рачуна и финансијске одговорности ваше компаније.

Ваше предузеће има комерцијални кредитни извештај. Слично ономе што се налази у извештају о потрошачком кредиту, извештај о комерцијалном или пословном кредиту садржи резиме кредитних рачуна вашег предузећа и историје плаћања. Зајмови, активност пословних кредитних картица и плаћања продавцима и добављачима приказују се у вашем пословном кредитном извештају.

Сваки пут када поднесете захтев за кредит тако што ћете унети свој ЕИН, тај налог ће се појавити у вашем извештају о пословној кредитној способности. Ако сте на време са тим налогом, ваш пословни кредитни резултат ће се повећати, што вам може помоћи да се квалификујете за добре стопе на пословне кредите и повољне услове од добављача.

8. Лако запослите запослене

Ако имате запослене или сте на ивици запошљавања, онда вам је потребан ЕИН. Али чак и ако немате непосредне планове да запошљавате запослене, добра идеја је набавити их ако мислите да бисте могли у неком тренутку у будућности. То може бити тешко предвидети, али ако планирате да повећате своје пословање до тачке у којој ће вам можда требати додатни скуп руку, добијање ЕИН-а не шкоди. ЕИН вам омогућава да поставите систем платног списка чим запослите свог првог запосленог, без икаквих одлагања у процесу запошљавања.

9. Добијте више опција као инострани предузетник

Поседовање ЕИН-а може бити посебно корисно за покретање посла ако нисте из У.С. држављанин без матичног броја. Страни држављани могу да поднесу захтев за ЕИН тако што ће контактирати ИРС. Са ЕИН у руци, можда ћете моћи да се пријавите за пословну кредитну картицу или отворите пословни банковни рачун пре него што добијете број социјалног осигурања. Ово вам даје одређени напредак у покретању вашег пословања и чак вам може дати конкурентску предност ако морате брзо да се крећете.

Како се пријавити за ЕИН

Бесплатно је добити ЕИН на веб-сајту Пореске управе. Можете се пријавити онлајн или поштом, факсом или, за стране кандидате, телефоном.

Пријављивање на мрежи је најлакши начин и траје само неколико минута. Особа која се пријављује за ЕИН мора бити власник, принципал или службеник предузећа (или можете потписати одобрење да би се трећа страна пријавила у ваше име). Пре него што се пријавите, проверите да ли подносилац захтева има свој лични број социјалног осигурања, адресу предузећа и датум оснивања доступни. Ако се пријавите на мрежи, одмах ћете добити свој ЕИН.

Да ли се ваш ЕИН икада мења?

Када добијете свој ЕИН од пореске управе, он одмах ступа на снагу. Можете одмах почети да га користите за подношење захтева за кредите, отварање банковног рачуна или за пружање продавцу. У већини случајева, ваш ЕИН ће остати са вама током вашег пословања.

Међутим, ако се структура или власништво вашег предузећа промени, биће вам потребан нови ЕИН. На пример, ако имате самосталну фирму, али касније одлучите да се инкорпорирате, биће вам потребан нови ЕИН. Слично томе, ако одлучите да доведете партнера, биће вам потребан нови ЕИН који одражава ту промену. Међутим, мање промене, као што је промена назива предузећа или додавање нове пословне локације, не захтевају нови ЕИН.

А ако икада изгубите или замените свој ЕИН, не брините. Проналажење пореског броја вашег предузећа је прилично једноставно. Можете лоцирати свој ЕИН на старим пореским папирима или контактирати пореску управу за помоћ.

Често постављана питања

Шта ако добијем ЕИН и никада га не употребим?

Нема негативних последица ако добијете ЕИН и на крају га никада не користите. Чак и ако се чини да га никада нећете користити, ако га имате, имате могућност да искористите предности које има. Осим тога, бесплатно је и лако се пријавити за један.

Могу ли отворити пословни банковни рачун без ЕИН-а?

У неким случајевима можете отворити пословни банковни рачун без ЕИН-а, али многи зајмодавци захтевају од кандидата да имају пословни банковни рачун са одређеним бројем депозита. Неке банке дозвољавају самосталним предузетницима да отворе пословни банковни рачун без ЕИН-а, али друге имају строжију политику.

Могу ли да користим свој број социјалног осигурања уместо ЕИН-а?

У неким случајевима можете користити свој број социјалног осигурања уместо ЕИН-а, али коришћење ЕИН-а пружа ниво личне заштите од крађе идентитета. ЕИН одваја ваше личне финансије од пословних финансија. Када добијете ЕИН, не морате да дајете свој број социјалног осигурања клијентима или продавцима са којима послујете. У случају да страни држављани започињу пословање у Сједињеним Државама.С., ЕИН може бити од користи када се аплицирате за пословну кредитну картицу или отварате пословни банковни рачун пре него што добију број социјалног осигурања.

Могу ли да користим ЕИН да се пријавим за кредит?

Да, можете користити ЕИН да бисте се пријавили за кредит и то ће допринети кредитном извештају вашег предузећа уместо личном. Зајмови, активност пословних кредитних картица и плаћања продавцима и добављачима се приказују у вашем кредитном извештају.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here