9 савета за новац за нове матуранте

Када живите од буџета за колеџ, прве праве плате од вашег постдипломског посла могу изгледати као више новца него што знате шта да радите са. Ево како да потрошите, уштедите и уложите тај приход док отплаћујете дуг и мало се трошите.

1. Направите једноставан буџет

Да, буџет је први корак. Једном када сваком долару дате сврху и осигурате да испуњавате основне потребе, можете потрошити на ствари које цените и уверени да их можете приуштити.

Приступ 50/30/20 је добра полазна тачка за буџет.

 • Потрошите 50% на потребе као што су кирија, намирнице и минимална плаћања кредита.

 • Потрошите 30% на трошење новца као што су путовања, карте за понети и карте за концерте.

 • Потрошите 20% на штедњу и додатна плаћања на дуг са високим каматама.

2. Направите листу приоритета новца

Не можете све одједном када штедите новац и враћате дуг. Дајте приоритет овим редоследом:

 • Уштедите 500 долара за хитне случајеве на штедном рачуну са високим приносом.

 • Дајте довољно доприноса свом 401(к) да добијете подударање вашег послодавца, ако постоји.

 • Отплатите дуг са високим каматама попут кредитних картица.

 • Сачувај за пензију. Циљајте на 15% прихода пре опорезивања.

 • Повећајте свој фонд за хитне случајеве. Циљајте на трошак од три до шест месеци.

3. Разумети основе улагања

Иако је куповина појединачних акција једна од опција улагања, то није оно што стручњаци за личне финансије препоручују почетницима.

Ваш први приоритет је рачун за пензионисање као што је 401(к) или Ротх ИРА, чак и када се упустите у оно што ће вероватно бити деценијама дуга каријера.

Новац на овим рачунима се улаже у акције и обвезнице и временом расте због сложене камате. На пример, сваких 1.000 долара уложених са 22 године постаје скоро 20.000 долара када имате 72 године, под претпоставком стопе приноса од 6%.

4. Успоставите пензиони план

Дакле, како заправо почети да штедите за пензију? Ако ваш послодавац нуди налог као што је 401(к), извршите трансфер са сваке плате на њега. Ако послодавац понуди да ваше доприносе ускладите са одређеним износом, покушајте да допринесете барем толико да бисте добили пуну утакмицу - то је бесплатан новац!

Ако немате налог за пензионисање који спонзорише послодавац, отворите индивидуални налог за пензионисање преко онлајн брокера или аутоматског финансијског саветника. Ротх ИРА је опција која олакшава порезе за нове дипломце.

5. Направите попис студентског дуга

Штедња за будућност је кључна, али вероватно ћете се суочити са нечим хитнијим: студентским кредитима. Почните да се бавите њима тако што ћете одговорити на ова питања:

 • Да ли су кредити савезни, приватни или комбинација оба?

 • Колико дугујеш?

 • Које су камате на кредите?

Већина студентских кредита је у власништву Одељења за образовање. Да бисте видели детаље вашег савезног зајма, посетите веб локацију Федералне студентске помоћи. За приватне студентске кредите у банци као што је Саллие Мае или Дисцовер, проверите свој рачун код тог зајмодавца.

6. Почните да плаћате студентски зајам

Већина студентских кредита има грејс период од шест месеци, што значи да исплате неће стићи до касне јесени. Али ако можете почети да плаћате раније, уштедећете на камати и стећи ћете навику плаћања.

За савезне зајмове, извршићете уплате свом сервисеру зајма, компанији коју влада ангажује да се бави отплатом кредита. Ако су ваше месечне уплате превисоке у односу на вашу зараду, пријавите се за план отплате заснован на приходу који ограничава уплате на 10% до 20% вашег прихода и опрашта преостали износ након 20 или 25 година. Приватни студентски кредити не испуњавају услове.

7. Радите на свој кредит

Можда вам је тешко да наведете корист од студентског дуга, али ево једне: Доследне исплате на време позитивно се одражавају на ваш кредит. И кредитни резултат изнад 600 или више је од суштинског значаја за приступ најбољим стопама зајмова, осигурања и хипотеке. Неки послодавци и станодавци такође проверавају кредит.

Прегледајте свој кредитни извештај да видите где се налазите. Шансе су да немате много фајла. Да бисте почели да радите на свом резултату, пријавите се за обезбеђену кредитну картицу или основну кредитну картицу у својој банци.

8. Користите кредитне картице као алат

Имати кредитну картицу не значи да морате да носите стање.

Уместо тога, сваког месеца плаћајте своју картицу на време и користите мање од 30% расположивог кредита. Ако је ограничење ваше картице, на пример, 3.000 УСД, ограничите стање на 1.000 УСД или мање.

Како се ваш кредит буде побољшао, квалификоваћете се за картице са више погодности као што су поврат новца и бодови или миље.

9. Нека ваш новац ради за вас

Зарађивање награда кредитном картицом је одличан пример да новац ради за вас.

Други пример: Ако имате добре кредите и релативно низак дуг у поређењу са вашим приходом, можете рефинансирати студентске кредите на нижу каматну стопу. Ово ће ослободити новац за улагање, трошење на одмор или уштеду за учешће.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here