АБЛЕ рачуни помажу људима са инвалидитетом да штеде за будућност“,

Карти, која има церебралну парализу, квалификује се за Медицаид програм у Калифорнији, Меди-Цал, који плаћа неке медицинске трошкове које њено примарно осигурање не покрива. Али да би неко био квалификован за Медицаид, генерално мора имати само 2.000 долара или мање у већини средстава, укључујући готовину на банковним рачунима.

„Схватио сам да ако желим да задржим свој Меди-Цал, али и да планирам своју будућност, посебно пошто сам желео да похађам медицинску школу, треба ми неки алат. И ту су се појавили АБЛЕ рачуни“, каже Царти, који ради на даљину из Баларда у Калифорнији, као истраживачки сарадник на Универзитету Калифорније, Санта Барбара, и истраживачки асистент на Институту Буртон Блатт на Универзитету Сиракуза. Она је такође амбасадор Националног ресурсног центра АБЛЕ.

Створени савезним законом 2014. године, налози за постизање бољег животног искуства — СПОСОБНОСТ — омогућавају људима са инвалидитетом начин да уштеде новац без губитка јавних бенефиција као што је Медицаид. Ево шта треба да знате о АБЛЕ налозима.

Шта је АБЛЕ налог?

АБЛЕ рачун је врста штедног и инвестиционог рачуна који функционише као план штедње 529 на факултетима: доприноси расту без пореза, а повлачења морају бити за квалификоване трошкове (више детаља у наставку).

„АБЛЕ налози нису намењени да замене услуге које већ добијате“, каже Миранда Кенеди, директорка Националног ресурсног центра АБЛЕ, којим управља непрофитни Национални институт за инвалидност. Ови налози пружају флексибилност, аутономију и „више финансијског образовања и свести“, каже Кенеди.

АБЛЕ рачуне - који се називају и 529А налози - пружају државе, а нуди их више од 40 држава и Дистрикт Колумбија, према веб страници АБЛЕ НРЦ. Неки програми су отворени за људе широм земље. Државе воде програме и раде са финансијским институцијама које управљају банкарским или инвестиционим услугама.

» Сазнајте више о 3 пореске олакшице за родитеље деце са функционалним потребама

Предности АБЛЕ налога

1. Можете уштедети новац, укључујући плате, без губитка јавних давања. СПОСОБНИ рачун може имати до 15.000 долара доприноса годишње, а у неким случајевима власник СПОСОБНОГ налога може прекорачити то ограничење са сопственим платама.

Првих 100.000 долара на АБЛЕ рачунима се не рачунају у ограничења имовине која су део подобности за неке програме јавне помоћи, као што је приход од социјалног осигурања; не постоји ограничење износа који испуњава услове за Медицаид. Програми бенефиција као што су Медицаид и Супплементал Сецурити Инцоме генерално захтевају од појединачних примаоца да имају не више од 2.000 долара имовине, укључујући новац на банковним рачунима који нису у могућности. Ове бенефиције могу да обезбеде особама са инвалидитетом преко потребну здравствену заштиту и месечне исплате.

„Ако не можете имати више од 2.000 долара на своје име, то дефинитивно може допринети животу у сиромаштву или оскудици“, каже Кенеди.

2. Власник и корисник АБЛЕ налога је особа са инвалидитетом, а не њен родитељ или старатељ. Да бисте имали право на налог, почетак вашег инвалидитета мора бити пре 26. године. За разлику од независних трустова за посебне потребе, још једног финансијског алата за особе са инвалидитетом, АБЛЕ налози су структурирани да обезбеде аутономију (и лакше се постављају од поверења за посебне потребе првог лица).

„Прилично сам финансијски независан“, каже Карти. „Сви моји доприноси су моји.”

3. Новац на АБЛЕ рачуну може се користити за широк спектар ствари, као што су образовање, становање, превоз, здравље, веллнесс и десетак других категорија. У ствари, главна ствар је да повлачења иду ка „одржавању или побољшању вашег здравља, независности или квалитета живота“, како је наведено у публикацији ИРС 907.

На пример, „часови јахања могу бити смирујући за децу са аутизмом“ и могу се рачунати као квалификовано повлачење са АБЛЕ налога, каже Мери Морис, извршна директорка компаније Виргиниа529, која управља програмом штедње АБЛЕнов. Друге дистрибуције могу укључивати превоз као што су вожње Убером или Лифтом и помоћну технологију као што су таблети или лаптопови.

4. Пријатељи и породица могу да допринесу АБЛЕ налогу. Ово можда не изгледа као велика ствар осим ако нисте морали да пазите на новац у име вољене особе, без обзира да ли имају или ће им требати одређене јавне бенефиције.

„Када је [мој син завршио [средњу школу овог јуна, могла сам да кажем људима: „Само ставите [новац од поклона на његов СПОСОБНИ рачун“, каже Цхерил Валфалл-Флагг, извршни асистент у непрофитна организација у Северној Каролини и АБЛЕ НРЦ амбасадор. Она и њен муж живе и издржавају своја два сина и нећака, укључујући њиховог 20-годишњег сина Шона, који је у спектру аутизма.

Како отворити АБЛЕ налог

Једно од најбољих места за почетак је веб локација Националног ресурсног центра АБЛЕ. Погледајте да ли ваша држава има активан програм - већина их има - и погледајте шта програм нуди.

„Неке државе нуде пореске кредите за финансирање 529А“ — или АБЛЕ — рачуна ако сте становник те државе, каже Синтија Хадад, сертификовани финансијски планер, овлашћени консултант за посебне потребе и управљачки партнер у финансијској групи Аффиниа са седиштем у Массацхусеттс.

Али нема сваки државни рачун АБЛЕ исте накнаде или услуге, као што је дебитна картица или могућност улагања средстава. На срећу, можете да промените планове и можете да изаберете СПОСОБНИ налог који није у вашој држави, посебно ако услуге боље раде за вас.

» Сазнајте више о надолазећој необанк Пурпле, која планира да понуди АБЛЕ рачуне

АБЛЕ рачуни могу пружити безбрижност

Пре него што је Валфал-Флаг сазнала за АБЛЕ налоге, имала је тешкоћа да уштеди за свог сина Шона у случају да он треба да остане квалификован за будуће бенефиције. „Могла сам да задржим [средства на свом личном штедном рачуну, [али нисам могла да планирам новац за њега“, каже она.

„Имао сам праву забринутост и страх за његову будућност јер нисам знао где ће завршити у смислу запослења [или где ће завршити у животу“, каже Валфал-Флаг. Отворила је његов АБЛЕ налог на мрежи 2017. године када је покренут програм Северне Каролине.

Од тада је тај страх нестао. „Гледам његову уштеђевину, гледам његове банковне изводе и смејем се. Он то има“, каже она.

Извори чланка

Радови навео

1. Медицаид.гов. “Квалифицираност.” //ввв.медицаид.гов/медицаид/елигибилити/индек.хтмл. Приступљено окт. 18, 2021. 2. Социјално осигурање. „Услови за квалификовање за додатни приход од безбедности (ССИ).” //ввв.сса.гов/сси/тект-елигибилити-усси.хтм. Приступљено окт. 18, 2021. 3. Интернал Ревенуе Сервице. „Публикација 907.” //ввв.ирс.гов/формс-пубс/абоут-публицатион-907. Приступљено окт. 18, 2021.

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here