Објашњење осигурања од несрећне смрти и распарчавања (АД&Д)“,

Осигурање од случајне смрти и распарчавања почиње ако умрете или се озбиљно повредите у несрећи, као што је саобраћајна несрећа. И нажалост, несреће се дешавају - оне су трећи водећи узрок смрти у САД.С., према најновијим подацима Центра за контролу и превенцију болести о смртности из 2019.

Док се АД&Д осигурање преклапа са животним и инвалидским осигурањем, оно не замењује у потпуности ни једно ни друго. Нуди одређену финансијску заштиту, али покривеност је ограничена - тако да није за свакога.

Шта је АД&Д осигурање?

АД&Д осигурање комбинује две врсте покрића: полису случајне смрти која се исплаћује ако умрете у несрећи и полису распарчавања која се исплаћује ако имате озбиљну повреду као што је губитак удова или парализација услед несреће. Корисник ваше политике АД&Д (као што је ваш супружник) прикупља новац у случају несрећне смрти, а ви га прикупљате ако претрпите неку од повреда наведених у политици.

Ево кваке: смрт или повреда морају бити директна последица несреће. Тако, на пример, ако имате срчани удар док возите и доживите фаталну саобраћајну несрећу, ваши корисници вероватно неће добити никакав новац.

Док АД&Д осигурање може да понуди финансијски мир вама и вашим најмилијима у случају несреће, оно се неће исплатити ако умрете природном смрћу или смртном болешћу — тако да није замена за живот осигурање. А пошто не покрива све повреде или инвалидитет, није тако свеобухватно као инвалидско осигурање.

Имајте на уму да осигуравачи често продају осигурање од случајне смрти без покрића за распарчавање. Ове полисе се исплаћују само ако умрете и неће покрити несрећу у којој сте озбиљно повређени, али живи.

Шта покрива АД&Д осигурање?

Осигурање од несрећне смрти и распарчавања углавном покрива инциденте који се не могу предвидети, као што су падови, саобраћајне несреће и убиства. Ако погинете у несрећи, ваши корисници ће највероватније добити пуну исплату номиналне вредности ваше политике АД&Д.

Што се тиче повреда, покривено распарчавање варира између осигуравача. Они могу укључивати:

 • Губитак удова или прста.

 • Губитак вида, говора или слуха.

 • Парализа.

 • Повреде изазване радом машина.

Исплате су повезане са озбиљношћу ваше повреде. Ако изгубите један део тела - као што је прст, шака, стопало, уд или вид на једном оку - осигуравачи обично плаћају 25% до 50% износа накнаде. Ако изгубите два дела тела, вероватно ћете добити пуну исплату. А за парализу, већина осигуравача нуди пуну исплату за квадриплегију, која погађа и руке и ноге, и делимичну исплату од 50% за параплегију, која погађа само доњу половину тела.

Неке полисе плаћају додатне бенефиције за повреде или смрти услед несрећа док се возите аутобусом, возом, авионом, трајектом или таксијем као путник који плаћа карту.

Шта није покривено АД&Д осигурањем?

Полисе АД&Д осигурања обично искључују покриће за случајне повреде или смртне случајеве као резултат следећег:

 • Пијење и вожња.

 • Природни узроци.

 • Физичке болести, као што је ЦОВИД-19.

 • Активности високог ризика, као што је падобранство.

 • Рат.

 • Самоубиство или покушај самоубиства.

 • Предозирање.

Код већине осигуравача, смрт мора наступити у року од три до 12 месеци након несреће да би се квалификовала као покривени догађај.

Када упоређујете полисе, обавезно прочитајте ситна слова да бисте сазнали шта је покривено, а шта није, и временски оквир са којим сваки осигуравач ради.

Како се пријавити за АД&Д осигурање

Најчешћи начин за добијање АД&Д осигурања је преко радног места. Многи послодавци то нуде као део свог пакета бенефиција и могу вам дати опцију да додате свог супружника или децу у полису.

Такође можете купити самосталне полисе директно од осигуравача или преко банке или кредитне уније. У неким случајевима, прихватање је загарантовано, што значи да не морате да полажете медицински преглед животног осигурања или одговарате на здравствена питања да бисте се квалификовали за покриће.

Неки осигуравачи вам такође дозвољавају да додате АД&Д возача у вашу полису индивидуалног животног осигурања уз накнаду. Са овим јахачем на месту, ваши корисници животног осигурања ће добити додатну паушалну исплату ако погинете у несрећи, а ви ћете добити новац ако сте повређени као резултат покривене несреће. Пошто овај возач обично удвостручује исплату ваше полисе животног осигурања ако погинете у несрећи, познат је и као возач са „двоструком одштетом“.

» ВИШЕ: Најбоље полисе АД&Д осигурања

Трошкови АД&Д осигурања

Пошто је АД&Д осигурање ограничено на незгоде, обично је јефтиније од традиционалног животног осигурања.

На пример, за 40-годишњег кандидата, политика АД&Д од 200.000 долара коштала би 13 долара месечно, према Куотаци-у, брокерској агенцији за животно осигурање из Минеаполиса. Поређења ради, животна политика исте вредности била би око 15 долара месечно.

АД&Д осигурање вс. осигурање живота

Код животног осигурања, покриће је шире. Исплати се када умрете, било да је то од старости, основног здравственог стања или несреће, а постоје и неки возачи животног осигурања који ће платити ако вам се дијагностикује хронична, критична или терминална болест. Животно осигурање може бити релативно јефтино, посебно ако се пријавите док сте млади и здрави.

АД&Д осигурање плаћа за смрт само у одређеним околностима и не покрива природне узроке или болести. Али оно пружа исплату ако изгубите део тела (или његову употребу), што животно осигурање не чини.

Кључне разлике између АД&Д осигурања и животног осигурања

АД&Д осигурање

Осигурање живота

Количина покривености коју можете купити

Политике обично достижу максимум од 500.000 долара.

Зависи од осигуравача, али може достићи 10 милиона долара или више.

Колико дуго траје покривеност

Подесите број година.

Политика рока: Подесите број година. Трајна политика: Цео живот.

Покрива смрт природним узроцима?

Не.

да.

Покрива смрт услед несреће?

да.

да.

Покрива смрт због предозирања дрогом?

Не.

да.

Покрива смрт због убиства?

да.

да.

Покрива смрт услед самоубиства?

Не.

да.

Покрива повреде или парализу услед несреће?

да.

Не, осим ако политика нема АД&Д возача.

Покрива губитак прстију, удова, вида, слуха или говора?

да.

Не, осим ако политика нема АД&Д возача.

Велико питање: да ли се АД&Д осигурање исплати?

Главна ствар коју треба запамтити је да АД&Д покриће допуњује животно осигурање, које помаже да се покрију трошкови након ваше смрти, и инвалидско осигурање, које вас покрива ако сте повређени и не можете да радите. Ако имате издржаване чланове који би финансијски патили ако бисте умрли, сигурна опклада је да прво купите животно осигурање. Да бисте заштитили свој приход у случају да се разболите или повредите и не можете да радите, потражите инвалидско осигурање.

Ако ваш послодавац нуди АД&Д осигурање бесплатно, вреди се одлучити за ту погодност. Исто важи и ако вам осигуравач дозволи да у полису животног осигурања додате АД&Д покриће.

У супротном, можда ћете желети да купите АД&Д полису само ако имате ризичан посао или хоби и због тога сте склони незгодама. У тим случајевима, самостална политика би могла бити вредна додатних трошкова.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here