АЦХ трансфери: шта су и како функционишу

АЦХ, или аутоматизована клириншка кућа, трансфер је један од главних начина за слање или примање новца на мрежи.

АЦХ трансфери рачунају за плаћање рачуна на мрежи које вршите и директне депозите које примате, заједно са другим трансферима. Ево водича како они раде.

» Желите да упоредите опције? Погледајте најбоље начине за слање новца

Шта је АЦХ трансфер?

АЦХ трансфер је електронско кретање новца између банака преко мреже аутоматизоване клириншке куће.

АЦХ трансфери укључују екстерне трансфере средстава, плаћања од особе до особе, плаћања рачуна и директне депозите од послодаваца и владиних програма бенефиција. (Плаћања између предузећа су још једна.) За слање новца пријатељима и породици, многи провајдери трансфера — укључујући банке, Зелле и апликације трећих страна као што су ПаиПал и Венмо — користе АЦХ мрежу.

Врсте АЦХ трансфера

АЦХ трансфери се обрађују на два начина, који се разликују по брзини испоруке и вашим трошковима:

  • АЦХ дебитне трансакције укључују „извлачење“ новца са рачуна. Када подесите периодично плаћање рачуна, на пример, компанија коју плаћате може да повуче оно што дугује са вашег налога сваког месеца.

  • АЦХ кредитне трансакције омогућавају вам да "гурате" новац на мрежи на рачуне у различитим банкама, било рачуне који поседујете или рачуне пријатеља’ и чланова породице.

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Колико је потребно

Испорука АЦХ трансфера може потрајати неколико радних дана, што значи дане када су банке отворене — обично не викендом или празницима. За разлику од обраде електронских трансфера у реалном времену, АЦХ трансфере обрађује мрежни оператер у серијама само седам пута дневно.

Финансијске институције могу изабрати да се АЦХ кредити обрађују и испоручују у року од истог дана или за један до два радна дана. Насупрот томе, АЦХ дебитне трансакције морају бити обрађене до следећег радног дана. Ови рокови су засновани на правилима Националног удружења аутоматизованих клириншких кућа, или НАЦХА, трговинске групе која надгледа мрежу. По пријему новца, банка или кредитна унија такође могу задржати ова пренета средства током одређеног временског периода, тако да се укупно време испоруке разликује.

НАЦХА правила обезбеђују да банке могу да обрађују уплате истог дана када су послате, али свака банка зависи да ли ће вам наплатити убрзавање плаћања.

Пратите свој новац помоћу НердВаллет-а. Прескочите банковне апликације и погледајте све своје рачуне на једном месту. НАПРАВИТЕ МОЈ БЕСПЛАТНИ НАЛОГ

Шта кошта

АЦХ дебитни трансфери, укључујући директне депозите на плате и већину плаћања рачуна, обично су бесплатни. Ако вам је потребно убрзано плаћање рачуна, могу бити накнаде.

За АЦХ кредитне трансфере, банке могу наплатити накнаду од око 3 УСД за слање новца између рачуна које имате у различитим банкама, али многе нуде ове такозване екстерне трансфере средстава бесплатно. Обично се не плаћа накнада за њихово примање.

Плаћања од особе до особе која иницирате преко своје банке или апликација трећих страна, као што је ПаиПал, могу коштати малу накнаду, у зависности од платформе и начина плаћања.

» Погледајте шта ваша банка наплаћује: Накнаде за слање новца на мрежи између банака

Банковни трансфер вс. АЦХ трансфер

Иако АЦХ трансфери коштају највише неколико долара, слање банковног трансфера унутар Сједињених Држава.С. обично кошта од 20 до 30 долара и обично се плаћа накнада за пријем. Жичана мрежа, међутим, обрађује трансакције у реалном времену, тако да генерално можете очекивати У.С. банковни трансфери који се испоручују у року од неколико сати, ако не и минута. Због своје цене и брзине, електронски трансфер је најбољи за велике суме и временски осетљиве трансфере, било у У.С. или у иностранству.

» Прочитајте више о томе како функционишу банковни трансфери

Зелле: Готово тренутна опција плаћања

Зелле, доступан у многим банкарским апликацијама, омогућава вам да испоручите новац на банковне рачуне пријатеља и чланова породице углавном за неколико минута. Такође можете вршити трансфер између рачуна које поседујете у различитим банкама. Зелле не наплаћује накнаде, али неке банке би могле. Креирана од стране технолошке компаније у власништву банке Еарли Варнинг Сервицес, апликација за плаћање ради директно са стотинама банака и кредитних унија. Дакле, док Зелле испоручује новац примаоцима одмах, трансфер се завршава касније кроз нормалну АЦХ обраду.

Ограничења екстерних трансфера средстава

Слање новца преко АЦХ између банака може бити згодно, али постоје нека ограничења, укључујући:

  • Ограничења износа: Можда имате дневно и месечно ограничење колико новца можете да преместите.

  • Времена прекида: Након одређеног сата, трансфер неће бити обрађен до следећег радног дана. На пример, ако пошаљете новац у петак, обрада можда неће почети до следећег понедељка.

  • Накнада за недовољно средстава: Ако немате довољно новца на рачуну, ваша банка може да вам наплати накнаду и заустави трансфер.

  • Није често доступно за међународне трансфере: Ваша банка вероватно неће дозволити потрошачке АЦХ трансфере банкама изван У.С.

  • Ограничења трансфера за штедне рачуне: Банке су раније морале да ограниче комбиновани број одређених исплата и трансфера са штедних рачуна на шест месечно. Иако то више није случај, многе банке ће наплаћивати накнаду за више од шест трансфера или исплата месечно. (Ако шаљете преко ограничења, размислите о отварању другог налога. Упоредите најбоље штедне рачуне НердВаллет-а.)

АЦХ трансфери могу бити јефтин начин за преношење новца, али ако ви шаљете средства, прво погледајте смернице своје банке. Ово ће вам помоћи да избегнете било какве накнаде, неочекивана кашњења у обради и потенцијална ограничења како бисте на најбољи начин искористили ову услугу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here