Алтернативно кредитирање: шта је то и када има смисла?

Закон о ЦАРЕС: Коронавирусна помоћ и СБА кредити за мала предузећа.

Ових дана не морате да улазите у локалну банку да бисте добили кредит за мала предузећа. Алтернативне опције позајмљивања су удаљене само неколико притисака на рачунар.

Али алтернативни пословни кредити могу бити компликовани и збуњујући, чак и ризични. Нису за свакога.

Дакле, када алтернативно кредитирање има смисла - или нема смисла - за ваше пословање? И ако је то право за вас, које су ваше опције?

Ми разматрамо када и када не треба тражити алтернативно финансирање пословања и пружамо изборе на основу ваших потреба.

Када алтернативно кредитирање има смисла

Када не можете добити кредит од банке

Алтернативни кредити су узели маха након финансијске кризе 2008. године, када су се банке драматично повукле од издавања кредита за мала предузећа. Онлине зајмодавци су ускочили да попуне празнину, креирајући платформе засноване на вебу које би могле брзо да обрађују захтеве за кредит, пружајући олакшање власницима малих предузећа које су банке одбиле.

» ВИШЕ: Лоша кредитна способност? Где пронаћи пословне кредите

Технологија је била кључни фактор у овом развоју, јер је омогућавала новим играчима да брзо процене кредитну способност зајмопримаца. Зајмодавци на мрежи користе различите врсте података — банковне изводе, пореске пријаве, веб странице за онлајн рачуноводство, па чак и налоге на друштвеним мрежама — да анализирају личне и пословне финансије потенцијалних зајмопримаца.

Постоје четири главне врсте алтернативног или онлајн финансирања:

  • Орочени зајам је паушални износ који позајмљујете и враћате за око четири или пет година на основу утврђених услова, укључујући годишњу процентуалну стопу. Ово је генерално најјефтинији тип финансирања.

  • Кредитна линија вам даје приступ одређеној количини готовине коју додирнете када је то потребно. Ово углавном користе предузећа којима је потребно краткорочно финансирање да би премостили јаз у новчаном току.

  • Факторинг фактура, такође познат као финансирање фактура или финансирање потраживања, је опција за мала предузећа која се баве неплаћеним фактурама. Уместо да чекате да будете плаћени, можете добити аванс на тим фактурама, који затим враћате заједно са накнадом када ваши клијенти измире своје рачуне.

  • Новчани аванси трговца нуде начин да добијете аванс за будућу продају кредитном или дебитном картицом. Лако их је добити, али размислите двапут о пријави јер су готовински аванси трговаца обично веома скупи. АПР може да се креће од 70% до 350%.

Банке и даље нуде најбоље понуде, посебно У.С. Зајмови администрације за мала предузећа. Али то је обично тешко добити – нарочито ако је ваш лични кредит мањи од звезданог. Ви ћете се носити са строгим захтевима и дугим чекањем.

» ВИШЕ: Можете ли добити пословни зајам без докумената?

Када вам треба брза готовина

Алтернативно кредитирање нуди начин за решавање хитних пословних потреба или хитних ситуација. Ако вам водовод нестане или вам изненада понестане залиха, не можете да чекате недељама или чак данима да решите проблем. Брз приступ капиталу вам омогућава да одмах решите проблем.

» ВИШЕ: Брзи пословни кредити: Најбоље опције за брзу готовину

Уз банкарске кредите, посебно финансирање које подржава СБА, морате доставити дугу листу докумената, укључујући пословне закупе и детаљну финансијску историју. Многи зајмодавци на мрежи захтевају мање докумената, а њихов главни фокус је често да ли имате ток готовине за плаћање.

Поред тога, можете добити средства од алтернативних зајмодаваца у року од неколико дана — са пословним зајмовима за исти дан понекад опција — и захтеве је обично лакше испунити.

Алтернативни зајмодавци такође пружају дугорочне кредите за улагање у раст, као што је отварање нове продавнице или запошљавање више радника. Опет, у замену за бржи и лакши приступ, ваши трошкови позајмљивања ће вероватно бити већи.

Када алтернативно кредитирање нема смисла

Када желите ниске стопе

Брзо и лако финансирање има цену. Интернет зајмодавци генерално наплаћују већи АПР, што је стварна цена зајма, укључујући све накнаде.

Неколико зајмодаваца на мрежи нуди једноцифрене АПР, али вам је потребан одличан лични кредит и профитабилан, растући посао да бисте се квалификовали за њих.

Већина алтернативних зајмодаваца нуди кредите са двоцифреним, чак и троцифреним стопама.

Зашто? Један од разлога је тај што већина онлајн зајмодаваца такође захтева краће услове зајма, што значи већа редовна плаћања.

Такође, зајмопримци са којима се сусрећу ови зајмодавци обично су они које су традиционалне банке сматрале превише ризичним да би им дале кредит. У постављању виших стопа, алтернативни зајмодавци имају већу вероватноћу да им се неће вратити.

Да бисте повећали ваш бол, већина зајмодаваца на мрежи добија средства са тржишта капитала, где инвеститори желе висок принос за свој новац. То значи да зајмодавци постављају још веће камате како би њихови кредити били профитабилни.

Пронађите и упоредите кредите за мала предузећа

Истражите кредите за мала предузећа како бисте задовољили своје потребе и циљеве уз помоћ алата за поређење НердВаллет-а. Процењивали смо поузданост зајмодавца и корисничко искуство, између осталих фактора, и давали препоруке на основу категорија укључујући ваш приход и колико дуго сте у послу.

Упоредите пословне кредите

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here