Да ли имам право на финансијску помоћ?

Ако нисте сигурни да ли испуњавате услове за финансијску помоћ за плаћање факултета, постоји једноставан одговор: да, јесте.

„Сви имају право, без обзира на приходе“, каже Бред Јекли, помоћник директора Центра за породичне финансијске и животне вештине на Универзитету Пенн Стате. Оно што се разликује је врста помоћи коју ћете добити и да ли ћете морати да је вратите.

» ВИШЕ: Ваш водич за финансијску помоћ

Ево како се утврђује ваша подобност за финансијску помоћ.

Како се утврђује новчана помоћ

Да бисте добили савезну, државну и школску финансијску помоћ - па чак и неке приватне стипендије - морате попунити бесплатну апликацију за савезну помоћ студентима, познату као ФАФСА. Користи се за израчунавање ваших финансијских потреба.

Неки облици финансијске помоћи доступни су по принципу „први дође, први услужен“, а школе и државе често имају своје ФАФСА рокове. Пријавите се за финансијску помоћ што је пре могуће када се ФАФСА процес отвори. Можете попунити 2022-23 ФАФСА након октобра. 1, 2021.

» ВИШЕ: Шта је финансијска помоћ заснована на потребама?

Колики је очекивани допринос породице?

На основу финансијских информација које унесете у ФАФСА, влада користи формулу да одлучи колико можете да платите за колеџ из свог џепа. Тај број је ваш очекивани породични допринос или ЕФЦ. Колеџ ће одузети ваш ЕФЦ од годишњих трошкова похађања (који укључује школарину, животне трошкове, књиге, залихе и превоз) да би утврдио ваше финансијске потребе.

» ВИШЕ: Шта је Извештај о студентској помоћи?

ЕФЦ формула узима у обзир више од прихода ваше породице. Величина породице и колико деце истовремено похађа факултет такође су важни. Осим тога, приход ваших родитеља се неће узети у обзир ако сте самостални студент и не добијате финансијску подршку од њих.

„Погрешно је схватање да су породични приходи једини или највећи показатељ колика би ваша награда за помоћ могла бити“, каже Иецклеи.

Факултети прво пружају помоћ засновану на потребама

Школе почињу са давањем помоћи засноване на потребама за коју се квалификујете. Ово може укључивати грантове засноване на потребама — од владе или школе — и директне субвенционисане зајмове.

» ВИШЕ: Колико ћу добити новчане помоћи?

Директни кредити су најчешћи типови савезних студентских кредита. Субвенционисани кредити су кориснији од својих несубвенционисаних кредита јер не прикупљају камату док сте у школи или током шестомесечног грејс периода након што напустите школу.

Грантови и стипендије, који се често називају „помоћ на поклоне“, не морају да се враћају и обично се додељују пре других врста помоћи.

„Желимо прво да дамо сву помоћ за поклоне, а користили бисмо зајмове као последње средство“, каже Кери Прат, виши менаџер за финансијску помоћ у округу Даллас Цоунти Цоммунити Цоллеге у Тексасу.

Сваки грант или зајам заснован на потребама има годишњи максимум. На пример, максимални износ Пелл Грант који можете добити у школској 2020-21. години је 6.345 УСД. Такође постоји ред по којем школе дистрибуирају помоћ засновану на потребама, а Пелл грантови су обично први, каже Пратт.

» ВИШЕ: Шта је ограничење трајања Пелл Грант-а?

Факултети нуде кредите за попуњавање празнина у плаћању

Ако не добијете довољно помоћи засноване на потребама да покријете своје трошкове похађања или се нисте квалификовали за било какву помоћ, школа ће тада понудити федералне директне несубвенционисане зајмове или ПЛУС кредите, који су доступни дипломираним студентима и родитељима ундерградс.

Ови кредити су мање пожељни од оних који се директно субвенционишу јер прикупљају камату док сте у школи и током вашег грејс периода након што дипломирате. ПЛУС кредити, посебно, носе високе камате, а они које су узели родитељи испуњавају услове за мање планова отплате.

Али пошто не морате да демонстрирате потребу, директне несубвенционисане кредите и ПЛУС зајмове је лакше квалификовати за него директне субвенционисане зајмове.

» ВИШЕ: Врсте студентских кредита: Који је најбољи за вас?

„Ако би Билл Гатес попунио ФАФСА, добио би несубвенционисани студентски зајам, сигуран сам“, каже Иецклеи.

Факултети такође могу укључити приватне студентске зајмове у ваше писмо о награди, што може помоћи ако су вам потребна додатна средства да бисте подмирили трошкове похађања изнад максималног савезног зајма. Али приватни зајмови не долазе са истом заштитом коју имају савезни зајмови, укључујући опрост зајма и флексибилне планове отплате. Њихове камате су често и веће.

» ВИШЕ: Државни студентски кредити: које су погодности? 

Позајмљивање? Имај план

Паметно је разумети своје опције финансијске помоћи пре него што се пријавите у школе како бисте могли да направите план да дипломирате са што мањим дуговима за студентски кредит. Мање позајмљивати сада значи мање дуговати касније, када дипломирате и желите да уштедите за ствари као што су одмор, кућа или пензија.

„Можеш да живиш као студент док си на колеџу“, каже Јекли. „Или можеш да живиш као студент до краја живота.”

» ВИШЕ: Колико можете добити од студентских кредита? 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here