Анђели инвеститори: ко су они, за и против

Један потенцијални извор средстава за нова предузећа су анђеоски инвеститори: приватни, богати инвеститори који ће финансирати ваше пословање у замену за власнички удео.

Ево прегледа анђеоских инвеститора, неких предности и недостатака ове врсте финансирања малих предузећа, како да утврдите да ли је то право за ваш стартуп и како да привучете потенцијалне анђеоске инвеститоре.

Шта је анђео инвеститор?

Анђеоски инвеститори су обично људи велике нето вредности који финансирају стартапе или предузећа у раној фази. Многи су акредитовани инвеститори са минималном нето вредношћу од 1 милион долара или најмање 200.000 долара годишњег прихода. Улагања анђела могу бити хиљаде до милионе долара, у зависности од величине предузећа и продатог власништва.

Ко може бити анђео инвеститор?

Анђели инвеститори су често акредитовани инвеститори, што је ознака која захтева минималну нето вредност од 1 милион долара, најмање 200.000 долара годишњег појединачног прихода или најмање 300.000 долара годишњег заједничког прихода (погледајте веб локацију Комисије за хартије од вредности за детаље). Људи који имају лиценцу серије 7 (лиценца брокера), лиценцу серије 65 (лиценца инвестиционог саветника) или лиценцу серије 82 (лиценца за приватне хартије од вредности) такође могу да се квалификују.

Анђели инвеститори могу бити пријатељи, породица, чланови ваших професионалних или друштвених мрежа, индивидуални анђео инвеститори или тим инвеститора. Анђели инвеститори често формирају „групе анђела“, у којима процењују предузећа и заједно улажу, удружујући ресурсе за веће инвестиције.

Шта анђели инвеститори желе заузврат?

Анђели инвеститори обично желе власништво у компанији у коју улажу. Анђео инвеститор обично обезбеђује капитал у замену за власнички капитал (акције у компанији) или конвертибилни дуг, што је зајам који се касније може конвертовати у капитал.

На пример, компанија чија је вредност 1 милион долара могла би да прода 20% свог капитала, вредног 200.000 долара, анђеоском инвеститору или групи анђела.

Генерално, анђеоски инвеститори су заинтересовани за стартапе са високим растом и високим потенцијалом који им могу зарадити неколико пута више од првобитне инвестиције. Другим речима, потенцијалне награде морају бити довољно значајне да надмаше бројне ризике улагања у стартап.

Предности и мане анђеоских инвеститора

Предности анђеоских инвеститора

 • Експертиза. Анђели инвеститори често имају стручност у индустрији. Они могу бити предузетници који су започели посао у вашој области и могу вам пружити савете и подучавање који ће вам помоћи да успете.

 • Везе. Анђели инвеститори могу имати много веза у индустрији. Они ће можда моћи да вас упознају са новим клијентима, изворима финансирања, пословним партнерима и другим релевантним контактима.

 • Подршка. Пошто су власници, анђеоски инвеститори обично зарађују само ако је посао успешан. Ова позиција треба да их мотивише да помогну да додају што је више могуће вредности.

 • Дубоки џепови. Ако вашем малом предузећу касније буде потребно финансирање, анђели инвеститори би могли да изврше накнадна улагања.

 • Алтернативе. Анђели инвеститори могу улагати чак и ако предузеће не може да добије финансирање од банке или финансијске институције.

Недостаци анђеоских инвеститора

 • Потенцијално одбијање. Чак и ако мислите да ваша компанија нуди изванредан потенцијал за раст или производ који мења игру, анђели инвеститори и даље могу одбити ваш предлог. На крају крајева, улагање у стартап је ризично.

 • Заједничка контрола. Неки инвеститори-анђели могу захтевати велику власничку позицију и можда ћете на крају продати више компаније него што сте планирали.

 • Можда бескорисно. Обавите дужну пажњу анђела инвеститора како бисте били сигурни да су њихови интереси усклађени са вашим. Затражите референце и, ако је могуће, разговарајте са другим стартапима који су прикупили новац од овог инвеститора. Можда ћете више волети анђела инвеститора који ће бити пословни партнер, помоћи вашој компанији да расте и допринети њеном успеху, уместо оног који само тражи повраћај своје инвестиције.

 • Време и труд. Вероватно ћете морати да припремите много папира, као што су биланси успеха и пројекције, биланси, извештаји о токовима готовине и банковни извештаји, тако да будите спремни за потенцијално дуг процес који одузима много времена.

Треба ли добити анђела инвеститора?

Стартапи и предузећа у раној фази која се могу повећати за раст су генерално најатрактивније инвестиције анђела. То значи да би ваше предузеће требало да буде у могућности да повећа своју продају веома брзо у наредних неколико година без огромног повећања фиксних трошкова и издатака.

Ако сте вољни да се одрекнете власништва и потенцијалне контроле над својом компанијом – и мислите да бисте имали користи од довођења искусног инвеститора – онда би анђеоски инвеститори могли бити паметан потез.

Како пронаћи анђела инвеститора

Потенцијалне инвеститоре анђела можете пронаћи на местима попут ових:

 •  Ангел Цапитал Ассоциатион, која је званични индустријски савез преко 100 највећих група анђела инвеститора у Сједињеним Државама.

 • АнгелЛист, који помаже у повезивању оснивача са инвеститорима.

 • Густ, који процењује различите изворе финансирања за стартапове.

 • МицроВентурес, инвестициона банка која нуди инвестиције на приватном тржишту.

 • Ангел Ресоурце Институте, непрофитна организација која пружа образовање и информације о најбољим праксама у области улагања анђела.

 • ФундингПост окупља предузетнике и анђеле инвеститоре кроз своје округле столове.

Започињање пословног водича

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here