Да ли су готовински аванси добра идеја?

С времена на време, можда ћете требати готовину, али не држите ништа осим кредитних картица. Можда сте у кафићу само за готовину или ваш таксиста неће узети пластику. Без обзира на разлог, готовински аванс кредитне картице може изгледати као примамљива опција. Готовински аванс је краткорочни зајам на рачуну ваше кредитне картице. То је једноставна трансакција која може имати веома скупе последице. Чешће него не, то је ужасна идеја.

» ВИШЕ: Могу ли да онемогућим готовинске авансе на кредитној картици?

Проблем са готовинским авансима

Добивање готовинског аванса је лако као одлазак до благајне банке или банкомата, предочење картице и одлазак са готовином. Звучи идеално, али готовински аванси обично долазе са накнадама и/или већим каматама. Ево анализе разлика између готовинског аванса и редовне куповине:

  • Накнада за готовински аванс: Као што назив говори, ово је једнократна накнада која се наплаћује када узмете аванс, обично у распону од 3% до 5% износа. На пример, ако узмете аванс од 200 УСД у готовини, накнада од 6 до 10 УСД ће бити урачуната у стање на вашем рачуну.

  • Већа каматна стопа: Многе картице наплаћују већи АПР за готовинске авансе него за редовне куповине.

  • Нема грејс периода: Ваша кредитна картица вам обично даје грејс период од најмање 20 дана да отплатите куповину пре него што вам се наплате камата. Међутим, готовински аванси почињу да прикупљају камату од првог дана.

  • Доњи кредитни лимит: Неке кредитне картице имају посебан кредитни лимит за готовину, који је нижи од укупног кредитног лимита.

» ВИШЕ: Кредитне картице без накнаде за готовински аванс

Које су неке алтернативе готовинском авансу?

Постоји много других начина да брзо добијете новац. Ево неколико примера који би вам могли бити релевантнији:

  • Промотивне понуде издаваоца ваше картице: Последњих година, неки издаваоци кредитних картица су представили јефтиније начине за коришћење ваше кредитне линије, укључујући опцију да свој расположиви кредит претворите у зајам на рате без потребе за новом пријавом за кредит. И даље вам се наплаћује камата када користите ову опцију, али ћете можда добити разумнију стопу.

  • Прекорачење на вашем текућем рачуну: Може коштати 25 до 35 УСД ако стање на вашем рачуну постане негативно, али сте овластили банку да ипак дозволи повлачење. Можете, наравно, да одустанете од овога, али то је опција за краткорочна средства. Ипак, будите опрезни - неке банке такође наплаћују продужене накнаде за прекорачење.

  • Рано повлачење са сертификата о депозиту (ЦД): Ово је још једна опција ако вам је новац потребан одмах. Међутим, ЦД-ови су намењени за дугорочне депозите, тако да се можете суочити са казнама за превремено повлачење или отказати ЦД.

  • Лични зајам: Ова алтернатива је обично више укључена од осталих опција, јер укључује одлазак у банку и подношење захтева за кредит. Камате на 24-месечне личне зајмове су ниже од оних на већини кредитних картица, али су стопе на краткорочне кредите од зајмодаваца до дана исплате често много веће.

» ВИШЕ: 7 алтернатива готовинским авансима на кредитној картици

Када готовински аванс има смисла?

Готовински аванси готово никада немају смисла.

У поређењу са горе наведеним алтернативама, можда ћете врло лако открити да је готовински аванс на вашој кредитној картици најјефтинија опција када смањите бројке (иако бисте можда желели да размислите о банковном рачуну без накнада за прекорачење). Међутим, вероватно неће бити бесплатно. Ако морате да подигнете готовински аванс, има смисла то учинити само када знате да ћете имати новца да га отплатите што је брже могуће. Иначе, интересовање се гомила сваким даном.

Стање може да пређе у корист готовинског аванса ако користите картицу без накнаде за готовински аванс. У том случају морате само да бринете о плаћању камата.

» ВИШЕ: Начини да брзо дођете до готовине

Још боље: избегавајте да вам треба аванс

Направите фонд за хитне случајеве за покривање неочекиваних трошкова. Размислите о постављању аутоматских одбитака да бисте пренели новац са свог примарног текућег рачуна на рачун за „кишни дан“ или погледајте неколико начина да додатно зарадите новац.

Међутим, ако размишљате о готовинским авансима само зато што сте заборавили да понесете готовину, можда бисте желели да проверите дебитне картице које немају накнаде за банкомат. На тај начин ћете моћи да користите најближи банкомат а да не добијете шамар уз доплату ван мреже.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here