Да ли су компаније за консолидацију дугова вредне тога?

Када се борите да платите свој дуг, примамљиво је да тражите брзо и лако решење. У том процесу ћете вероватно наићи на компаније које промовишу консолидацију дуга. Али многе „компаније за консолидацију дугова“ заправо продају контроверзнији производ: измирење дуга.

За већину потрошача измирење дуга је ризична опција. Треба га размотрити тек након што исцрпите алтернативе. То је скупо, може озбиљно наштетити вашем кредиту, а свака уштеда може потрајати годинама да се оствари.

Пратите свој дуг на једноставан начин. Пријавите се са НердВаллет-ом да бисте видели анализу дуга и предстојећа плаћања на једном месту. Пријавите се, бесплатно је

Консолидација дуга вс. измирење дуга

Кључна разлика између консолидације дуга и измирења дуга је ко је главни.

Разумевање разлике између ова два приступа осигурава да нећете изгубити новац на услузи или резултату који не очекујете.

Консолидација дуга је стратегија уради сам коју контролишете. Упис у програм измирења дуга ставља вас у руке компанија за отплату дуга које могу, али не морају успешно да измире ваш дуг.

» УПОРЕДИТЕ: Консолидација дуга у односу на намирење дуга

Програми 'консолидације' дуга

Предузећа која себе фактуришу као компаније за консолидацију дуга, као што су Фреедом Дебт Релиеф и Натионал Дебт Релиеф, у ствари продају програме измирења дуга који захтевају да престанете да плаћате своје рачуне и уместо тога вршите месечне уплате на посебан штедни рачун.

Када буде довољно новца на том рачуну, обично након шест месеци, компанија за измирење дуга ће почети преговоре са вашим повериоцима. Ако постигну споразум, платићете повериоцу уговорену исплату са тог рачуна и платићете компанији за измирење дуга накнаду за њену услугу.

Компаније за измирење дуга промовишу уштеде од 20% до 35% након њихових накнада.

Дакле, да ли су вредни тога?

Ево кратког одговора: Окрените се компанијама за измирење дугова само као последње средство. Упис у програм поравнања може вас коштати на више начина:

  • Накнаде за услуге се крећу од 18% до 25% вашег уписаног дуга, што се преводи у 900 до 1.250 долара на 5.000 долара дуга. Такође могу бити накнаде за отварање и одржавање штедног рачуна.

  • Пошто престанете да плаћате своје рачуне, камате и накнаде за кашњење се наплаћују на ваше стање. Ако компанија за измирење дуга не успе да измири ваш дуг, на крају ћете бити одговорни за ове веће биланце.

  • Ваш кредит добија батине, а можда ћете добити наплату дугова и тужбе од својих поверилаца

» ВИШЕ: Како отплатити дуг: стратегија у три корака

Боља опција: уради сам

Измирење дуга „уради сам“: Компаније за поравнање хвале своју стручност у преговорима са повериоцима, али – ако сте уверени да је измирење дуга ваша најбоља опција – можете покушати сами да преговарате. То захтева поверење у вашу способност да радите са повериоцима и довољно готових средстава да бисте их измирили, али можете уштедети значајно време и новац.

Урадите сами консолидацију дуга: решавање дуга тако што ћете консолидовати неколико дугова у један по нижој каматној стопи такође може уштедети новац — као и кредит. Постоји више начина да приступите овом процесу, укључујући:

  • Кредитна картица за трансфер стања: Ако се квалификујете, кредитна картица за пренос стања са 0% камате је најјефтинији начин за консолидацију дуга.

  • Зајам за консолидацију дуга: Потражите стопу која је нижа од стопа на ваш постојећи кредит.

  • Кућни капитал: Кућни зајмови и кредитне линије имају ниске стопе, али ћете такође изложити свој дом ризику од враћања у посед ако не платите како је договорено.

» ВИШЕ: 4 начина за консолидацију дуга

И даље ми треба стручна помоћ

Ако вам треба стручно упутство, размислите о томе да се обратите непрофитној агенцији за кредитно саветовање. Ове организације могу да вам помогну да одредите најбољи начин да решите свој дуг. Они такође могу помоћи у успостављању плана управљања дугом, који је сигурнија алтернатива услугама које нуде компаније за измирење дуга.

А ако, након што размотрите све алтернативе, одлучите да ангажујете компанију за измирење дугова, следите ове основне смернице:

  • Консултујте Удружење за финансијско саветовање Америке, Националну фондацију за кредитно саветовање или Америцан Фаир Цредит Цоунцил да видите да ли је компанија регистрована. Угледне компаније ће вероватно бити регистроване да би задржале кредибилитет.

  • Проверите Биро за боље пословање. Потражите компанију у бази података БББ да бисте видели информације о акредитацији и рецензије.

  • Питајте поуздане чланове породице или пријатеље који су користили компанију за насељавање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here