Да ли се зајмови за некретнине одбијају од пореза?

Када позајмите на капитал вашег дома, може постојати бонус: камата коју плаћате сваке године се одбија од пореза до границе коју намеће влада, све док позајмљени новац иде на побољшање вашег дома.

Потраживање одбитка камата на зајам у власништву

Потраживање одбитка није тешко. Да бисте одбили камату плаћену на ваш зајам за власнички капитал или на кредитну линију за власнички капитал, познату као ХЕЛОЦ, мораћете да наведете одбитке у време пореза користећи ИРС образац 1040.

То је вредно урадити само ако ваши трошкови који се могу одбити износе више од износа стандардног одбитка за пореску годину 2020:

  • 24.800 долара за брачне парове који поднесу заједничку пријаву.

  • 12.400 долара за неожењене или ожењене особе које поднесу одвојено.

  • 18.650 долара за главу домаћинства.

» ВИШЕ: Сазнајте више о пореским олакшицама за власнике кућа

Нису све камате на стамбени кредит одбитне

Пореска управа дозвољава одбитке камата на до 750.000 долара или 1 милион долара хипотекарног дуга, у зависности од тога када је кредит настао и да ли подносите документе са или одвојено од свог супружника. То ограничење се примењује на комбиновани износ свих зајмова обезбеђених квалификованом имовином - било да су прве (ваша примарна хипотека) или друге (кућни капитал) хипотеке.

За 2020. можете одбити камату плаћену на приходе од власничког капитала који се користе само за „куповину, изградњу или значајно побољшање дома пореског обвезника који обезбеђује зајам“, каже ИРС.

То правило је ступило на снагу за пореску годину 2018. и представљало је велику промену у односу на претходне године, када сте могли да одбијете камату без обзира за шта сте користили новац.

Исто важи и за ХЕЛОЦ одбитак пореза на камату

Кућни зајмови и кредитне линије су различити производи, али правила одбитка камата су иста.

Уз зајам за власнички капитал, позајмљујете паушални износ у одређеном временском периоду по фиксној каматној стопи. ХЕЛОЦ-ови су флексибилнији у поређењу. Након што сте се квалификовали да позајмите одређени износ, та средства можете подићи у било ком тренутку током периода извлачења, који обично траје 10 година. Каматна стопа на ХЕЛОЦ је подесива или варијабилна и прати тржишне стопе.

» ВИШЕ: Смарт користи за ваш стамбени зајам или ХЕЛОЦ средства

Прикупите праве пореске формуларе од свог зајмодавца

Пре опорезивања, требало би да добијете образац ИРС 1098, или изјаву о камати на хипотеку, од свог зајмодавца или зајмодаваца. Показује камату коју сте платили на вашу примарну хипотеку, зајам за некретнине или ХЕЛОЦ у претходној години. Овај образац ће вам требати ако желите да одбијете камату на ваш стамбени зајам или кредитну линију. Позовите свог зајмодавца ако не добијете 1098 или ако желите помоћ да га разумете.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here