Да ли се доприноси ИРА одбијају од пореза?

Да будемо јасни, овде говоримо о доприносима традиционалној ИРА. Доприноси Ротх ИРА-и се не одбијају од пореза.

Ево како да схватите да ли сте квалификовани да одбијете своје традиционалне доприносе ИРА.

Ако немате план за радну пензију

Ако ви и ваш супружник ако сте у браку, немате пензиони план на послу, одговор је једноставан: квалификујете се да тражите одбитак на пореској пријави за доприносе које дајете својој традиционалној ИРА. Имајте на уму да морате имати приход од посла да бисте допринели ИРА-и. (Супружници који немају сопствени приход могу имати право на ИРА за супружнике.)

Ако имате план за радну пензију

Ако имате план за пензионисање на послу, или ако ваш супружник има, онда ваша способност да одбијете доприносе зависи од тога да ли је ваш приход изнад традиционалних граница прихода ИРА. (Напомена: Ова ограничења прихода се обично мењају сваке године, због прилагођавања инфлације ИРС-а.)

  • Ако је ваш приход испод ограничења, имате право да затражите порески одбитак за своје доприносе традиционалној ИРА.

  • Ако сте у опсегу постепеног укидања прихода, можете одбити део својих доприноса.

  • Ако је ваш приход већи од максималног ограничења прихода, онда не можете одбити своје доприносе ИРА.

» Проверите традиционална ограничења прихода ИРА

Чак и ако не можете да одбијете своје доприносе ИРА-е, и даље можете дати доприносе на тај рачун. Са ИРА-ом која се не може одбити, не можете да тражите тренутни порески одбитак, али ваш новац расте са одложеним порезом. Када дође време да повучете свој новац у пензији, дуговаћете порез на зараду од улагања у ИРА која се не може одбити, али не и на новац који сте дали, под претпоставком да поштујете правила ИРА за повлачење.

Имајте на уму да се годишњи максимални допринос од 6.000 УСД у 2021. и 2022. (7.000 УСД ако имате 50 или више година) примењује на ваше традиционалне и Ротх ИРА, заједно.

» Погледајте наш комплетан преглед најбољих ИРА налога

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here