Да ли се лични зајмови опорезују?

Лични зајмови се не сматрају приходом и стога се обично не опорезују. Међутим, они и даље могу утицати на ваше пореске пријаве, у зависности од тога како користите средства и да ли је било који део вашег кредита опроштен.

Да ли се одбија порез на лични зајам?

Лични зајам је обавеза, што значи да је то нешто што дугујете за разлику од опорезивог прихода који зарађујете. Дакле, лични кредити се не одбијају од пореза, нити се на њих плаћа камата.

Лични зајам функционише као и сваки други дуг који треба да се врати, каже Цларк Кендалл, сертификовани финансијски планер и извршни директор Кендалл Цапитал Манагемент са седиштем у Мериленду.

То се „не разликује од кредита за аутомобил“, каже он. „Може да се користи за куповину аутомобила или одлазак на одмор, али стварни зајам није опорезив догађај.”

» ВИШЕ: Најбољи лични зајмови

Може ли лични зајам постати опорезив?

У зависности од тога како користите лични зајам, он може постати опорезиви догађај. Коришћење личног зајма за пословне трошкове је пример.

Свака камата плаћена на зајам би могла бити одбитна од пореза за посао. Кендал саветује да се новац мора користити искључиво за пословне трошкове и да је најбоље да се консултујете са пореским саветником да бисте разумели импликације.

» ВИШЕ: Превиђене пореске олакшице за мала предузећа

Шта се дешава ако се лични зајам опрости?

У ретким случајевима када зајмодавац опрости део личног зајма, зајмопримац ће можда морати да плати порез на опроштени износ. То је зато што опрост претвара тај део кредита у приход, каже Кендалл.

На пример, ако сте добили зајам од 10.000 долара и опроштено вам је 2.000 долара, мораћете да платите порез на 2.000 долара.

Ако је отказивање дуга опорезиво, требало би да добијете образац 1099-Ц од утеривача дуга или зајмодавца са информацијама о поништеном износу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here