Да ли су обрнути деонице сигнал за продају?

Да ли бисте радије имали две новчанице од 50 долара или једну новчаницу од 100 долара? Ако сте одговорили „није баш важно“, онда сте на добром путу да разумете непосредан утицај обрнутих подела акција.

Ево кратког прегледа шта су обрнуте поделе и шта би могле да значе за ваш портфолио.

Шта је обрнута подела акција?

Обрнуте поделе акција настају када компанија којом се јавно тргује намерно подели број акција које инвеститори поседују са одређеним износом, што доводи до повећања цене акција компаније у складу са тим. Међутим, ово повећање није вођено позитивним резултатима или променама у компанији. Уместо тога, цена акција расте због основне математике.

Током обрнуте поделе акција, тржишна капитализација компаније се не мења, а не мења се ни укупна вредност ваших акција. Оно што се мења је број акција које поседујете и колико свака акција вреди. Ако поседујете 50 деоница компаније у вредности од 10 долара по акцији, ваша инвестиција вреди 500 долара. У обрнутој подели акција 1 за 5, уместо тога бисте имали 10 акција (поделили број својих акција са пет) и цена акције би се повећала на 50 долара по акцији (помножите цену акције са пет). Ово је супротно од поделе акција.

Како ова промена одмах утиче на вашу инвестицију? Није, заиста. Ваша инвестиција вреди 500 долара у сваком случају.

Зашто компаније врше обрнуте поделе акција

Најочигледнији разлог због којег се компаније упуштају у обрнуте поделе акција је да остану котиране на главним берзама. На њујоршкој берзи, на пример, ако се акција затвори испод 1 долара 30 узастопних дана, могла би да буде скинута са листе. Обрнута подела акција могла би да подигне цену акције довољно да се настави трговање на берзи.

Али постоје и други разлози. Ако је цена акција компаније прениска, могући инвеститори могу се клонити акција из страха да је то лоша куповина; може постојати перцепција да ниска цена одражава компанију која се бори или није доказана. Да би се изборила са овим проблемом, компанија може користити обрнуту поделу акција да повећа цену своје акције.

У оба случаја, обрнута подела акција би могла бити црвена застава за инвеститоре, али то није увек случај. Ево два основна исхода обрнуте поделе акција:

Позитивно. Често су компаније које користе обрнуте поделе акција у невољи. Али ако компанија повећа обрнуту поделу акција заједно са значајним променама које побољшавају пословање, пројектовану зараду и друге информације важне за инвеститоре, виша цена може остати и даље расти. У овом случају, обрнута подела акција била је успех и за компанију и за њене акционаре.

Негативно. Ако компанија не побољша своје пословање заједно са иницирањем обрнуте поделе акција, цена њених акција би могла да настави да пада, изазивајући још више забринутости за судбину компаније.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Може ли обрнута подела акција бити сигнал за продају?

Ако компанија у вашем инвестиционом портфељу најави обрнуту поделу акција, можда ћете се запитати да ли и како треба да реагујете пре него што дође до поделе.

„Баш као што су подјеле дионица знак да компанија напредује, обрнуте подјеле дионица су признање фирме која се бори – огромна црвена застава“, рекао је Роберт Јохнсон, овлаштени финансијски аналитичар и извршни директор Ецономиц Индек Ассоциатеса, у е-маил интервју.

Студија из 2008. која је разматрала обрнуте поделе акција од 1962. до 2001. подржава Џонсонову тврдњу. Студија, спроведена у име Међународног удружења за финансијски менаџмент, открила је „значајан пад цена и значајно ниже зараде и токове готовине из пословања“ у три године након обрнуте поделе акција компаније. Ово, кажу истраживачи, сугерише да тржиште има тенденцију да потцењује колико ће компаније лоше радити након раздвајања.

„Као што су подјеле дионица знак да фирма напредује, обрнуте подјеле дионица су признање фирме која се бори – огромна црвена застава.„Роберт Џонсон

Стив Сосник, главни стратег компаније Интерацтиве Брокерс и бивши трговац у Лехман Бротхерс и Морган Станлеи, каже да ће инвеститори вероватно рано уочити знаке упозорења.

„Вероватно би инвеститор приметио да се предметна акција већ понаша лоше, али ако не, најава обрнуте поделе акција је обично још један значајан траг“, каже Сосницк.

Али, наравно, постоје и одступања. Цитигроуп се често користи као пример: 2011. године, компанија је претрпела обрнуту поделу акција 1 према 10 (и такође је поново успоставила своју дивиденду) што је довело до повећања њених акција са око 4 долара, који се технички сматрају деоницама пенија, на преко 40 долара. Иако је цена акција поскакивала током година, никада више није скренула ка територији пени акција и трговала се у распону од 70 до 80 долара пре него што је пандемија ударила 2020.

До поделе је дошло након што је Цитигроуп 2010. године известио о својој првој години од четири профитабилна квартала од 2006, наглашавајући важно разматрање: ако компанија побољшава своју зараду и ток готовине и посвећена је даљим побољшањима у будућности, обрнута подела акција може не слово катастрофа. Али то може бити изузетак, а не правило.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here