Рефинансирање АРМ-а: да ли треба да пређете на хипотеку са фиксном каматном стопом?

Хипотеке са подесивом каматном стопом, или АРМ, су атрактивне јер нуде ниске, фиксне уводне стопе. Али као што реч „подесиви“ имплицира, те стопе не трају вечно.

Треба ли рефинансирати АРМ у хипотеку са фиксном каматном стопом? Поставите себи следећа питања.

Ако одговорите са „да“ на једно или више њих, можда сте спремни за АРМ рефинансирање.

» ВИШЕ: Основе хипотеке са подесивом стопом

Да ли ће ми се АРМ стопа ускоро ресетовати?

АРМ почиње са ниском каматном стопом која је фиксна на унапред одређено време. Након што се фиксни период заврши, каматна стопа се периодично прилагођава тренутној стопи АРМ, коју је одредио ваш зајмодавац. Колико често се то дешава може се наћи у називу зајма.

На пример, са 5/1 АРМ, ваша стопа ће остати закључана првих пет година, а затим ће се ресетовати сваке године након тога. Ако је стопа АРМ виша при годишњем ресетовању, ваша хипотека би могла да порасте, а ако је нижа, ваша уплата би могла да се смањи.

Штреберски савет: Ваш зајмодавац је у обавези да вас обавести о вашем новом износу уплате до осам месеци пре првог ресетовања стопе АРМ. Искористите то време да одмерите своје могућности.

Нисте могли ништа да урадите када се ваша АРМ стопа ресетује. Ако одлучите да то урадите, ваша месечна уплата може да варира - потенцијално драстично - у будућности. Ако нова уплата не одговара вашем буџету, размислите о рефинансирању АРМ-а.

Можете рефинансирати у други АРМ или хипотеку са фиксном каматном стопом. Иако ћете можда моћи да закључате ниску стопу са другим АРМ-ом, рефинансирање на хипотеку са фиксном каматном стопом ће вам омогућити да избегнете даља прилагођавања стопе у будућности. Само се побрините да одаберете праву дужину кредита.

Стеве Гарретт, консултант за хипотеку у кући у Веллс Фарго, каже да је највећа грешка коју потрошачи праве када рефинансирају АРМ у хипотеку са фиксном каматном стопом што је почетак рада са 30-годишњим фиксним кредитом.

Ако сте плаћали АРМ пет година, има смисла дати себи кредит за тих пет година и рефинансирати хипотеку са фиксном каматном стопом на рок од 25 година или мање, каже он.

» ВИШЕ: Упоредите данашње хипотекарне стопе од 5/1

Да ли желим већу стабилност плаћања?

Иако АРМ-ови понекад имају ограничења која ограничавају колико се ваша хипотекарна стопа и плаћање могу променити са сваким прилагођавањем, можда вам не одговара несигурност.

Рефинансирање АРМ-а на хипотеку са фиксном каматном стопом може вам олакшати планирање буџета за вашу будућност. Иако кредити са фиксном каматном стопом обично имају веће каматне стопе него кредити са подесивом стопом у уводном периоду, рефинансирање на фиксну стопу ће вам пружити сигурност предвидљивијег месечног плаћања.

Да ли планирам да останем у овој кући неко време?

Ако планирате да живите у свом тренутном дому дужи временски период, Гарретт каже да је рефинансирање АРМ-а на хипотеку са фиксном каматном стопом често добра идеја. Међутим, он наглашава да рефинансирање није прави потез за све, посебно ако планирате да живите у свом дому само неколико година.

Трошкови затварања рефинансирања могу додати до 5% ваше неотплаћене главнице. Ови трошкови могу укључивати бодове попуста, накнаде за испоруку и казне за превремену отплату, и свакако могу да се зброје.

Гарретт предлаже да будете сигурни да ћете надокнадити све трошкове затварања у року од 36 месеци од рефинансирања вашег АРМ-а у хипотеку са фиксном каматном стопом.

Нисам сигуран да ли рефинансирање АРМ-а има смисла за вас? Смањите бројке помоћу нашег калкулатора рефинансирања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here