Питајте штребера за поене: одуприте се искушењу да скупите своје километре

Многи путници третирају своје бодове на кредитној картици и километре честог лета као готовину, покушавајући да уштеде што је више могуће и троше их штедљиво. Неки се чак хвале својим трезорима налик Сцрооге МцДуцк-у испуњеним милионима миља и бодова.

Нажалост, бодови не функционишу као друге инвестиције - и штедња уместо да их трошите је скоро увек ужасна финансијска одлука.

Ако сте компулзивна штедиша са огромном количином поена, жао ми је што вам морам рећи да вам иначе добре навике сметају. А ако сте ужасна штедиша који не зна шта је 401(к), честитамо! Случајно сте на путу ка успеху хаковања.

Замислите страшну инвестицију, а затим је погоршајте

Сваки финансијски стручњак ће вам рећи да није паметно уштедети превише новца у облику готовине. Трпање ваше животне уштеђевине под душек излаже је инфлацији; данас уштеђена новчаница вреди мање од сутрашњег долара.

Поени и миље пролазе кроз сличан процес који се назива девалвација. Скоро без изузетка, временом постају мање вредни. Али у стварности, девалвација је још гора од инфлације.

Док инфлацију контролишу огромне макроекономске силе, девалвацијом управљају саме компаније које су издале те поене и миље. На пример, миље Америцан Аирлинес-а можда вреде цент за домаће летове данас, али сутра би компанија могла да одлучи да смањи ту вредност за 50%.

Звучи лудо или натегнуто? Авио-компаније су то већ радиле у протеклој деценији. Многи су прешли на „динамичко одређивање цена“ где буквално могу да прилагоде вредност својих миља колико год желе, кад год пожеле – и чак не морају никоме да кажу да су то урадили.

У ствари, програми награда за путовања имају перверзни подстицај да смање вредност поена које користе да би вас намамили у своје програме (иако то није тако чудно као што звучи). Функционише овако: ове компаније су подстакнуте да дају што више миља како би привукле купце и да смање вредност тих миља што је више могуће како би избегле губитак новца.

Ако то није довољно лоше, многи поени и километри истичу у року од неколико година након што су зарађени. Замислите да је готовина истекла након неколико година — колико бисте заиста покушали да уштедите?

Фие он ФОМО

Зашто толико људи скупља своје поене и километре упркос овим ризицима? Нажалост, писци награда за путовања попут мене су углавном криви. Упс.

Многи чланци о наградама за путовања фокусирају се на то како да "максимизирате" и "извучете највећу вредност" од својих поена, описујући утопије са длановима у којима бисте се могли забављати да сте управо истраживали. Ово подиже летвицу превисоко и тера многе путнике да се држе својих поена у потрази за савршеним откупом.

Али за већину путника (укључујући и нас стручњаке за награђивања), најбољи откуп награде је једноставно онај који заиста направите.

Замислите да читате чланак под насловом „10 најбољих начина да добијете највећу вредност од свог новца.” Очигледно, то је апсурдно. "Најбољи начин" коришћења новца увек зависи од потреба власника - исто тако поена и миља.

Не дозволите да страх од "максимизације" стане на пут у трошењу награда за путовање. Урадите довољно истраживања да бисте били сигурни да се не зајебавате и не правите ужасна искупљења, али не брините о тим утопијама посутим длановима ако је ваша лична најбоља употреба за бодове летење кући у Хартфорд.

Нека гомилање бодова буде прљава реч

Сви се згражамо над ТВ емисијама о сакупљачима који своје станове пуне мачјом храном и старим новинама, али држање бодова и миља које брзо опадају не носи исту стигму. Требало би.

ОК, добро, није баш тако грубо - али су и даље лоше личне финансије. Путни бодови су направљени да се троше, тако да се немојте осећати кривим што резервишете своје следеће путовање (где год да вас одведе).

Осећате се преоптерећеним како да искористите своје поене и километре? Ја сам ту да помогнем. У овој колумни одговарам на ваша питања о збуњујућем свету награда за путовања, пресецајући жаргон како бих пружио јасне одговоре на стварне проблеме. Пошаљите питања на [емаил протецтед

Како да максимизирате своје награде

Желите путну кредитну картицу која даје приоритет ономе што вам је важно. Ево наших избора за најбоље путне кредитне картице 2021, укључујући оне најбоље за:

  • Флексибилност, трансфер поена и велики бонус: Цхасе Саппхире Преферред® картица

  • Без годишње накнаде: кредитна картица Банк оф Америца® Травел Ревардс

  • Паушалне награде за путовања: Цапитал Оне Вентуре Ревардс кредитна картица 

  • Бонус награде за путовања и врхунске погодности: Цхасе Саппхире Ресерве®

  • Луксузне погодности: Платинум Цард® из Америцан Екпресс-а

  • Пословни путници: Инк Бусинесс Преферред® кредитна картица

Планирање путовања? Погледајте ове чланке за више инспирације и савета: Пронађите најбољу путну кредитну картицу за себе Искористите ове погодности хотелске лојалности, чак и ако нисте лојални. Зарадите више поена и миља уз ових 6 стратегија

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here